Verici olarak mutluluğunuzu katlamanın 5 yolu
Parayla saadet olmaz ama yardımseverlikle olur.
Daha okul sıralarında başlayarak zenginlik ve mutluluk arasında aslında ters olan bir bağıntı kurmaya başlarız. “Adam” olmak, başarı ve maddi zenginlikle olur sanırız. İşte bu sebeptendir bütün hırsımız, koşturmalarımız.. Kazandıkça daha fazlasını isteriz. Şaşırtıcı gelebilir ancak zenginlik ve mutluluk arasında doğrudan bir ilişki bulunmuyor. Temel ihtiyaçlarımız (yiyecek, barınma ve belli bir ölçüde mali güvenlik) karşılandığında ancak, zenginliğin mutluluk üzerinde kısmi bir etkisinden söz edebiliriz.
Örneğin, yürütülen çalışmalara göre piyango kazananlar öncekine nazaran daha da mutlu olmuyor; ne de son derece zengin insanların başka insanlardan daha mutlu olduğu söylenebilir.
Öyleyse zenginlik, mal-mülk için bunca çabamız niye?
Zenginlik, mal-mülk mutluluk getirmezken; elimizdekileri paylaşmak mutluluk verir. Cömertlik ve mutluluk arasında sıkı bir bağ vardır. Yapılan araştırmalara göre gönüllü işlerle uğraşan kimselerin psikolojik ve zihinsel sağlığı daha iyi olmakla birlikte, bu kişiler daha uzun bir ömre sahipler. Öyleyse daha fazla mutluluğa ulaşmak için, temel ihtiyaçlarınızı karşıladığınız müddetçe yastık altına para yığmaktan vazgeçin. Cömert ve fedakâr olun, ihtiyacı olanlara daha fazla ses verin, size açılan elleri boş çevirmeyin.
Vererek mutlu olursunuz. Ancak verirken de daha fazla mutluluğa nasıl erişilir diye merak ettik ve Uplifers okuyucuları için vererek mutluluğu kat be kat artırmanın 5 yolunu sizler için sıraladık:
- Belirli projelere bağış yapın
Bağışınızın somut, elle tutulur bir amaç uğruna harcanacağını bildiğiniz zaman boşuna gideceği hissinden kurtulursunuz. Şahsen bir yarar sağlayacağınızı bilmek daha fazla vermenizi ve vermekten daha fazla memnuniyet duymanızı sağlar.
- Küçük miktarlarda ama sık sık verin
1000 TL bağış yaparak, 100 TL bağış yaptığınızdan 10 kat fazla mutluluğa erişemezsiniz. Bu nedenle, vermenin getirdiği hazzı daha sık yaşamak için, küçük miktarlarda da olsa sık sık bağış yapın.
- Bir karşılık beklemeden verin
Karşılığında elle tutulur bir kazanç alma beklentisi içerisinde bağış yapmak mutluluğunuzu kısıtlayabilir. Bu nedenle ekonomik çıkarlarınızı sosyal kararlarınızla karıştırmayın ve hiçbir çıkar amacı bulunmayan yardım kuruluşlarına bağış yapın.
- Yardımlarınızın kimlere ulaşacağını bildiğinizde verin
Çocuk destek programları bu yola sıkça başvuruyor aslında. Sefalet ve açlık içerisindeki bir çocuğun gösterildiği reklamları sevmeyebilirsiniz, ancak bağıştan yararlanacak kitlenin ismini ve fotoğrafını yapılan kampanyalarda belirtmek daha fazla bağış yapılmasını sağlıyor. Mutluluğunuzu katlamak için yardımınızın ulaşacağı insan(lar)ın hikâyelerinden bahseden kuruluşlara bağışta bulunun.
- Bağışınızı alenen yapın
Bir yanınız yaptığınız bağışı gizli tutmak istese de, aslında içten içe herkes bilsin ve takdir etsin istersiniz. Alenen bağışta bulunmak başkalarını da teşvik etmekle kalmaz; pozitif bir pekiştirme olduğundan, vermekten duyduğunuz memnuniyeti artırır. Öyleyse, vermekten daha fazla mutluluk duymak için alenen bağışta bulunun ve yardım kuruluşunun da bunu başka insanlarla paylaşmasını sağlayın.