X

Vejetaryen beslenme rehberi ve bitkisel protein kaynakları

“100 veya 200 yıl sonra bugünkü hayvanlara karşı davranış şekillerimizle dedelerimizin kölelere davranış şekillerine baktığımız gibi bakabiliriz.” Charles Darwin

Ne dersiniz, haklı olabilir mi?

Albert Einstein, Thomas Edison, Richard Dawkins gibi pek çok bilim insanının vejetaryenliğe dair geçmişten günümüze gelen söylemleri bulunuyor. Günümüzde ise endüstriyel hayvancılığın gelmiş olduğu noktada hem kendi sağlığını hem hayvanları hem de doğayı düşünen pek çok kişi çeşitli sebeplerden bitkisel kaynaklı beslenmeye yöneliyor. Her geçen gün yaygınlaşan ve adlarını daha sık duymaya başladığımız vegan ve vejetaryen sözcüklerinin köküne baktığımızda “bütün, taze, canlı” anlamına gelen Latince “vegetus” sözcüğünden geldiğini görüyoruz. Bitkisel kaynaklı beslenmeye dayalı bir beslenme türü olan vejetaryenlik; en genel anlamıyla et, balık ve kümes hayvanlarının tüketilmediği bir beslenme tarzı ve kendi içinde alt gruplara ayrılıyor. Peki nedir bu çeşitler?

Vejetaryen beslenme çeşitleri:
1. Vegan

Et, balık ve kümes hayvanlarının yanı sıra süt, yumurta, peynir gibi hiç bir hayvansal gıdanın tüketilmediği bir beslenme türüdür. Bir beslenme biçiminden daha çok bir yaşam biçimi olan veganlıkta, hayvan kullanımı yoluyla elde edilen gıdaların yanı sıra, giyecekler, kozmetik ürünleri ve diğer tüm yan ürünlerin kullanımı reddedilir.

2. Lakto-ovo vejetaryen

Hayvansal hiçbir et tüketilmez ancak süt, süt ürünleri ve yumurta yenebilir.

3. Lakto vejetaryen

Hayvansal gıda olarak yalnızca süt ve süt ürünlerinin tüketildiği beslenme türüdür, lakto-ovo vejetaryenden farklı olarak yumurta tüketilmez.

4. Ovo vejetaryen

Hayvansal besin olarak yalnızca yumurta tüketilir, süt ve süt ürünleri tüketilmez.

5. Semi vejetaryen

Pesketaryen olarak da geçen bu beslenme türünde et türünden yalnızca balık ve deniz ürünleri tüketilir.

İster sağlık endişesi sebebiyle ister etik düşüncelerle yukarıdaki vejetaryenlik çeşitlerinden herhangi birine geçiş yaptığınızda ilk karşılaşacağınız sorunun “Peki ama proteini nereden alıyorsun?” olması oldukça muhtemel. Ya da hali hazırda bir vejetaryenseniz çokça kez duymuş olmalısınız. İşte bu noktada faydalanabileceğiniz protein ve faydalı yağların bulunduğu bitkisel kaynaklarının listesi ve değerler tablosu şöyle:

Bitkisel protein ve yağ kaynakları
Besin Miktar Protein (gram) Yağ (gram)
Avokado 1 adet 2 21
Zeytinyağı 1 yemek kaşığı 0 13
Fıstık ezmesi 2 yemek kaşığı 7 16
Badem 28 gr 6 15
Ceviz 28 gr 4 18
Ay çekirdeği ¼ fincan 6 16
Siyah fasülye 1 su bardağı, pişmiş 15 1
Kinoa 1 su bardağı, pişmiş 8 3
Barbunya 1 su bardağı, pişmiş 13 1
Yeşil mercimek 1 su bardağı, pişmiş 18 1

Bitkisel kaynaklı beslenirken, bu besinleri beslenmenize dahil ederek almanız gereken günlük protein miktarına göre planlamanızı yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan sağlıklı yağlar, protein, vitamin ve mineralleri almak için bilinçli beslenmeye özen göstermek gerekiyor.

Albert Einstein ne demiş? “Vejetaryenliğin yayılması kadar insanlığın sağlığına ve dünyada hayatta kalmalarına fayda sağlayacak başka bir şey yoktur.”

 

İlginizi çekebilir: İstanbul’da gidebileceğiniz en başarılı vegan ve vejetaryen restoranları

Kaynak:
Harvard Health Publishing

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale