Vejetaryen beslenme kanser riskini düşürüyor mu?
Vejetaryenlik ve vegan beslenme son yıllarda daha da gündemde. Özellikle doğal ve sürdürülebilir beslenme kavramları arttıkça, bu beslenme tarzlarına olan ilgi de artıyor. Vejetaryen beslenme bazı düşünce tarzlarının yanı sıra sağlık açısından da tercih edilebiliyor. Peki sağlık için gerçekten faydalı mı ve vejetaryen beslenme kanser riskini düşüyor mu bir bakalım…
Bir vejetaryen veya bir vegan olmanın kanser riskini düşürüp bu kişilerde görülmediğini söylemek zor. Bu çoğunlukla yine aynı şekilde vejetaryenliğin çeşidine ve kişinin beslenmesine göre değişebilir.
Kansere karşı vejetaryenlikle ilgili pek çok çalışma, bu diyetlerin lif, vitaminler, mineraller, izoflavonlar (soya fasulyesinde, nohutta, fıstıkta daha fazla bulunur) ve karotenoidler (havuç, tatlı patates, brokoli, lahana, ıspanak, domateste bulunur) açısından zengin diyetler olduğu sonucuna varıyor. Vejetaryenlik sağlıklı yaşam tarzının bir parçası olduğunda kanser dahil olmak üzere birçok hastalıktan korunmaya yardımcı gibi görünüyor.
Almanya’da 11 yıllık bir çalışma, 1.900 vejetaryen arasında bağırsak kanserini inceledi. Araştırmacılar, genel popülasyona kıyasla, çalışma katılımcılarında mide, kolon ve akciğer kanserlerinden ölümlerin azaldığını, özellikle de en az 20 yıl vejetaryenlik uygulayanların arasında daha az ölüm olduğunu kaydettiler. Bununla birlikte, çalıştıkları vejetaryenlerde vücut ağırlığı ve egzersiz miktarı gibi diğer faktörlerin ölüm hızlarını etkilediğini ileri sürüyor
Araştırmalar, vegan ve vejetaryen diyetin tip 2 diyabet riskini azaltabileceğini göstermiştir. Ve yapılan bir araştırma da, vejetaryenlerde trigliserid, glikoz seviyeleri, kan basıncı ve vücut kütle indeksinin (BKİ) daha düşük olduğunu buldu.
Bunun yanı sıra işlenmiş et ürünlerinin kanser riski olan ilişkisini de değerlendirmek mümkün. Geçtiğimiz yıllarda Dünya Sağlık Örgütü’nün et ve et ürünleriyle ilgili rapora göre işlenmiş etler ve kanser arasında artmış bir ilişki var. Rapora göre risk genellikle tüketilen et miktarı ile artıyor. 10 çalışmadan elde edilen verilerin analizine göre, günlük yenen işlenmiş etin her 50 gramlık kısmının kolorektal kanser riskini yaklaşık % 18 artırdığı tahmin ediliyor.
İlginizi çekebilir: Ramazan ayında sağlıklı seçimler yaparak vücudunuzu dengede tutun