Henüz sonbaharın ılık günlerini yaşıyor olsak da, bedenimizi kış aylarına hazırlamanın tam zamanı. Yediğimiz öğünleri özenle seçmeli, market alışverişlerimizi ona göre yapmalı, sağlıklı ve güçlendirici besinler tercih etmeliyiz. İşte tam bu noktada yardımımıza mevsim sebzeleri yetişiyor.
Sağlıklı olmak, arınmak, hastalıklardan korunmak, olan hastalıkların kötü sonuçlarını azaltmak için beslenme alışkanlıklarını düzenlemek oldukça önemlidir. Ancak, beslenme alışkanlıklarını düzenlerken tekdüzelikten kurtulmak baş koyulan bu yolda sürdürülebilirliği sağlayacaktır. Peki, herkesin severek yediği zeytinyağlı dolmayı karnahabar ile yapmayı düşündünüz mü?
Karnabaharın faydaları nelerdir?
- Karnabahar, içindeki fitonütrientler ile bağırsaktaki savunmayı artırır, inflamatuvar bağırsak hastalıklarında kullanılabilir.
- Kolesterolü düşürür.
- Turpgillerden diğer sebzeler gibi sülforafan içerir ve bu özelliği ile detoksifikasyonu (herkesin bildiği adıyla detoksu) yani karaciğerin vücuttan zehirli maddeleri atmasını sağlar. Böylece kanserle savaşmayı kolaylaştırır.
- İçindeki lif, folat ve C vitamini ile ürik asitin düşürülmesinde rol alır.
- Glisemik indeksi düşüktür.
- Kan şekerlerini düzenlemeye yardımcıdır.
- Pirinç yemekten bıkan çölyaklılar ve gluten duyarlılığı olanlar da yiyebilir.
- İçinde alerjenler yoktur.
En çok nasıl faydalanılır?
Yemeğinizi hardal tozuyla beraber pişirin, bu da sülforafandan faydalanımı arttırıyor.
Karnabaharlı dolma nasıl yapılır?
Hepimiz biliyoruz ki bizim mutfaklarda dolma genelde pirinçle yapılır, ancak karnabaharla da dolma yapılabiliyor. Aslında bu tarif için sadece dolma yaparken kullandığınız pirinci çıkarıp karnahabarı ekliyorsunuz.
Malzemeler (4 kişilik):
- Yarım kilogram karnabahar
- İki adet orta boy domates
- Bir büyük boy soğan
- Yarım demet maydanoz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Salça
- Baharatlar (Karabiber, nane vb.)
Yapılışı:
Karnabaharı karıştırıcıdan geçirin. Doğradığınız domates, maydanoz ve soğan ile baharatları, salçayı zeytinyağıyla karıştırın. Karışımı içleri dolacak şekilde dolmalık biber, patlıcan ve kabakların içine yerleştirin. Tencereye yerleştirin. Tencereye yerleştirdiğiniz dolmaları, üzerleri biraz geçene kadar su ilave edin (tencerenin üzerine bir cam tabak koyarsanız, dolmalar dağılmayacaktır).
Afiyet olsun!
NOT: Beslenme önerileri kişisel değildir, genel fikir verir. Kişisel beslenme önerileriniz için uzmanınıza danışın.
İlginizi çekebilir: Vegan, glutensiz ve tahılsız tatlı tarifi: Kuru fasulyeden kestane şekeri yapmayı denediniz mi?
Yazarın diğer yazıları için tıklayın.