Lezzetli ve doyurucu vegan kahvaltı fikirleri mi arıyorsunuz? Kahvaltınız, yumurta veya yoğurt içermek zorunda değil. İster tamamen bitki bazlı bir diyet yapın, ister sadece sabahları hayvansal gıdaları hayatınızdan çıkarın; kolay vegan kahvaltı önerilerimiz size beklediğinizden daha fazlasını verecek!
Vegan beslenme nasıl olur, vegan diyetinde neler yenir; merak ediyorsanız vegan beslenmeyi detaylı bir şekilde açıkladığımız yazımızı ayrıca inceleyebilirsiniz: Vegan vejetaryen farkı: Vegan ve vejetaryen beslenme hakkında her şey!
“Vegan kahvaltıda ne yer” sorusunun yanıtı ise bu yazıda saklı. Listemizde yer alan bitki bazlı tarifler, tam tahıllar ve proteinlerle dolu. Daha da önemlisi, çok lezzetliler. Kajulu yulaflardan kahvaltılık kurabiyelere kadar, güne vegan bir kahvaltıyla başlamanın yüzlerce yolu var. Bu tariflerin çoğu, sebze ve kepekli tahıllar gibi minimum düzeyde işlenmiş gıdaları içeriyor. Rafine un ve şeker içeren tarifleri atlayın ve yulaf ezmesi gibi sağlıklı içeriklere odaklanın.
Vegan kahvaltı fikirleri: Menemen
Vegan menemen de olur mu diye düşündüğünüzü duyar gibiyiz. Protein değerini artırmak için menemen tarifinde yumurta yerine yulaf ezmesi kullanın. Afiyetle yiyebileceğiniz vegan menemen için ihtiyacınız olan malzemeler:
- 1 minik soğan
- 1 tane biber
- 1 tane domates
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 su bardağı yulaf
- 1 su bardağı su
- Sevdiğiniz baharatlar
Yapılışı:
Öncelikle soğan, biber ve domatesi yemeklik doğrayıp hepsini bir tavaya alın. Zeytinyağı ekleyin ve hafifçe soteleyin. Ardından salça ve yulafı ekleyin, biraz su katın ve karıştırarak pişirin. Menemeniniz biraz suyunu çektiğinde ocağın altını kapatın. Afiyet olsun!
Vegan kahvaltı fikirleri: Krep
Kolay vegan kahvaltı önerilerimizden diğeri ise günün her anında severek tüketilen tanıdık bir lezzet: Krep! Elbette krepin süt ve yumurtasız versiyonu. Krepinizi hazırladıktan sonra arasına dilerseniz avokado ezmesi, fıstık ezmesi gibi vegan kahvaltılık çeşitleri ekleyebilirsiniz. Vegan krep için gerekli malzemeler:
- 1 su bardağına yakın tam buğday unu
- 1 su bardağı su
- 1,5 çay kaşığı tuz
- Yarım fincan sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 paket kabartma tozu
Yapılışı:
Unu, yağı, şekeri ve tuzu bir kaseye alıp güzelce çırpın. Ardından suyu ekleyin. Kıvamı ne çok yoğun ne de çok sıvı olmalı. Eğer koyu kaldığını düşünüyorsanız daha fazla su ekleyebilirsiniz. Karışımı yanmaz krep tavasına alın ve iki tarafını da eşit şekilde pişirin. Süslemesini tamamen size bırakıyoruz. Afiyet olsun!
Vegan kahvaltı fikirleri: Vegan peynir
Size peyniri aratmayacak bir tarifle karşınızdayız. Bu tarifle eksiksiz bir vegan kahvaltı tabağı hazırlayabilir; afiyetle tüketebilirsiniz. Vegan peynir yapımı için ihtiyacınız olan malzemeler:
- 2 orta boy patates
- 1 havuç
- 1/2 çay bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 3 yemek kaşığı mısır unu
- 2 yemek kaşığı bitkisel margarin
- 1/2 çay bardağı su
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı soğan tozu
Yapılışı:
Patates ve havuçları soyup küp şeklinde doğrayın, bu sırada pirinci yıkayın. Ardından bu malzemeleri tencereye alın, üzerini geçecek kadar su ekleyin. Yaklaşık 30-40 dakika kadar haşlayın. Haşladığınız malzemeleri iyice süzün ve suyunu bir sos tenceresine alın. Suya nişasta, mısır, unu, margarin ve yarım çay bardağı su ekleyip orta ateşte karıştırarak pişirin. Jel kıvamına gelince ocağı kapatın.
Haşladığınız patates, havuç ve pirinci, sos karışımını, tuz, soğan tuzu ve limon suyunu karıştırmak üzere rondoya alın. Malzemeler pürüzsüz bir hal alana kadar rondodan geçirin. Karışımı kalıplara boşaltın ve soğumasını bekleyin. Peyniriniz hazır!
Vegan kahvaltı fikirleri: Vegan kahvaltılık sos
Zeytin ezmesi harika bir vegan kahvaltılık sos olabilir. Üstelik hazırlaması da çok kolay. Kahvaltılık zeytin ezmesi için gerekli malzemeler:
- 250 gram çekirdeksiz siyah zeytin
- 1 yemek kaşığı kekik
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı pul biber
- 2 yemek kaşığı dövülmüş badem
Yapılışı:
Çekirdeklerini çıkardığınız zeytinleri robottan geçirerek püre haline getirin. Bu sırada içine zeytinyağını da hafifçe ilave edin. Üzerine pul biber, kekik ve bademleri ekleyin. Tekrar robottan geçirin, kuru bir kıvam alırsa zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Buzdolabında beklettikten sonra kahvaltılarda afiyetle tüketebilirsiniz!
Vegan kahvaltı fikirleri: Patatesli vegan omlet
Kahvaltı olur da omlet olmadan olur mu? Bir diğer kolay vegan kahvaltı önerimiz patatesli vegan omlet. Bu basit ama lezzetli tarif için gerekli malzemeler:
- 2 yemek kaşığı mısır unu
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 bardak su
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 küçük boy patates
- 1 orta boy soğan
Yapılışı:
Patates ve soğanı soyup küp küp doğrayın. Bir miktar yağda kızartın ve bir köşeye alın. Ardından mısır unu, tuz ve kabartma tozunu bir kaseye alarak karıştırın. Üstüne yavaşça su ekleyin, karıştırın ve karabiber ekleyin. Kızarttığınız patates ve soğanların yağını süzerek bu karışıma ilave edin. Karışımı yağlanmış ve kızmış tavaya dökün. İyice pişince arkasını çevirerek pişirmeye devam edin. Her iki tarafı da piştikten sonra ocaktan alın. Afiyet olsun!
Vegan kahvaltı fikirleri: Vegan granola
Bu harika tarif badem sütü ile karıştığında daha da lezzetli bir hal alıyor. Enerji verici ve son derece pratik vegan granola tarifi için ihtiyacınız olan malzemeler:
- 2 adet muz
- 2 su bardağı yulaf ezmesi
- 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi
- 2 yemek kaşığı çiğ kaju
- 1 kase kuru meyve
Yapılışı:
Muzları çatalla ezin ve Hindistan cevizi yağını eritin. Kuru meyveler dışında tüm malzemeleri karıştırın ve yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine yayın. 160 derecede 5 dakika pişirin. Kuru meyveleri de ekleyip granolaları karıştırdıktan sonra 5-10 dakika daha pişirin. Granolanız hazır! Kavanozda saklayıp sabahları afiyetle tüketebilirsiniz.
Vegan kahvaltı fikirleri: Vegan poğaça
Süt ve yumurta olmadan da pamuk gibi poğaçalar yapabileceğinizi biliyor muydunuz? İşte kolay vegan kahvaltı tariflerinin en sevileni vegan poğaça için gerekli malzemeler:
- 2 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1/2 paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı instant maya
- 2 tatlı kaşığı şeker
- 2 çay kaşığı tuz
- 6 su bardağı elenmiş un
- 1 küçük tabak haşlanmış, ezilmiş patates
İç malzemeleri:
- 1 kase ayıklanmış yeşil siyah zeytin
Üst malzemeleri:
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı pekmez
- Susam
- Çörek otu
Yapılışı:
Hamur yoğurma kabına su, yaş ve toz maya, şekeri ekleyin. Karıştırın ve sıvı yağ ilave edin. Unu eleyerek ekleyin, tuzu ve ezilmiş patatesi ekleyin ve iyice karıştırın. Üzerine temiz bir poşet geçirin ve mayalanması için bekletin.
Bir tepsiye pişirme kağıdı serin ya da tepsini yağlayın. Mayalanmış hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar koparın. İçerisine ayıkladığınız zeytinleri ekleyin ve kapatarak yuvarlayın. Tepsiye dizdiğiniz poğaçalarınızın üzerine pekmezli sıvıyı fırçayla sürün ve çörek otu serpin. Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Afiyet olsun!
Vegan kahvaltı fikirleri: Hindistan cevizi yoğurdu
Konu kolay vegan kahvaltı olduğunda, yulaf ve taze meyvelerle hazırlayabileceğiniz tarifler sıkça karşınıza çıkıyor olabilir. Bu tariflerin tek eksiği yoğurt olduğundan, Hindistan cevizi yoğurduğuna bayılacaksınız. Hindistan cevizi yoğurdu için ihtiyacınız olan malzemeler:
- 1 Hindistan cevizi
- 2 su bardağı su
- 2 su bardağı Hindistan cevizi sütü (Tarifte yer alıyor)
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 1 yarım limon
- 1 tutam tuz
Yapılışı:
Öncelikle Hindistan cevizini ayıklayın. Robota koyun ve su ekleyin. Parçaladıktan sonra bir kaba süzme bezi koyarak süzdürün. Elde ettiğiniz bu sıvı, Hindistan cevizi sütü. Posasını bir tencereye alıp üzerine sütü ekleyin. Nişasta, limon ve tuzu da ilave ederek kaynatın. Çok katı gelirse yine su ekleyebilirsiniz. Karışım hafif yoğunlaşınca altını kapatın ve blender’dan geçirin. Kaselere koyup soğutun. Yoğurdunuz hazır! Sabahları kuru meyvelerle tüketebilirsiniz.
Uplifers Sağlıklı Beslenme Koleksiyonu’nu incelemek için tıklayın.Uplifers Sağlıklı Beslenme Koleksiyonu’