X

Vegan dosyası 2: Vejetaryenlik nedir?

Vejetaryenlik; etik, çevresel ve/veya sağlık sorunları sebebiyle hayvansal ürünler tüketmeme üzerine kurulu bir yaşam biçimidir. Vejetaryen olan insanlar büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanları ile balık ve diğer deniz canlılarının etlerini gıda olarak tüketmezler. Bazıları yumurta, süt, bal gibi hayvanlardan elde edilen ürünleri de tüketmezler, hatta yünlerinden, derilerinden, kemiklerinden vb. yapılmış eşyaları da kullanmazlar.

Vejetaryen kelimesinin kökeni Latinceye dayanır. Latince bir kelime olan vegetābilis, “canlı veya yaşayan” ya da canlı ya da yaşayan şeylerden yapılan yemekler anlamlarına gelir. 1840’lı yıllarda İngilizceye vegetarian olarak girmiş ve günümüzde hemen her dilde yaygınlaşmıştır.

Vejetaryenlik çeşitleri

  • Vegan: “Katı vejetaryen” olarak da bilinen veganlar hiçbir hayvansal ürünü tüketmezler. Diyetlerinde kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, bal, süt ve süt ürünleri yoktur. İpek, deri, yün gibi hayvansal ürünler ile üretilmiş eşyaları da kullanmazlar.
  • Lakto Vejetaryen: Bu gruptakiler süt ve peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt ürünlerini tüketirken diğer hayvansal ürünlerden uzak dururlar.
  • Ovo Vejetaryen: Ovo-vejetaryenler yumurta tüketirken, diğer hayvansal ürünlerden uzak durular.
  • Lakto-Ovo Vejetaryenler: Vejetaryen denildiğinde akla ilk gelen gruptur. Yumurta, süt ve süt ürünleri tüketirken diğer hayvansal ürünlerden uzak dururlar. Lakto-ovo vejetaryenler bal da yiyebilirler.
  • Pesketaryen: Pesketaryenleri “balık yiyen vejetaryenler” olarak kısaca özetleyebiliriz. Kırmızı et, tavuk ve kümes hayvanlarını tüketmezler ancak balık ve diğer deniz ürünlerini yerler. Yarı-vejetaryen grubuna dahil edilirler.
  • Pollotaryen: Tıpkı pesketaryenler gibi yarı-vejetaryen olarak sınıflandırılırlar. Kısaca “tavuk yiyen vejetaryenler” denebilir. Tavuk, bıldırcın gibi kümes hayvanlarını tüketirler ancak kırmızı et, balık ve diğer deniz canlılarından uzak dururlar.
  • Esnek Vejetaryenler (Flexitarian): Diyetleri büyük oranda bitki temelli ve mümkün olduğunca hayvansal gıdaları tüketmemeye çalışırlar. Ancak kendilerini “asla yemem” diyerek kısıtlamayı tercih etmezler.

İnsanlar neden vejetaryen olur?

  • Etik sebepler: Yaşayan, seven, hisseden canlıların insanlar tarafından acı çekmesi, kullanılması ve öldürülmesine vicdanen karşı çıkan insanlar çoğunlukla bu yaşam biçimini tercih ederler. Özellikle vegan olan insanlar arasında etik sebepler ön plana çıkar.
  • Ekolojik sebepler: Hayvancılık sektörünün karbon emisyonu, tüketilen tüm petrol, doğalgaz, odun ve kömür ile açığa çıkan karbon kirliliğine neredeyse eşittir. Hayvancılık için kesilen ormanlık araziler, hayvanlara yedirilecek yemi üretmek için harcanan verimli tarım arazileri ve tüketilen su miktarı da hesaba katıldığında hayvancılık, insan kaynaklı çevre tahribatının %51’ini oluşturmaktadır. Sadece ekolojik sebeplerden dolayı vejetaryen ya da vegan olan insan sayısı az olsa da, bu kararı vermekte güçlü bir etkendir.

İlginizi çekebilir: Vegan Dosyası 1: Hayvancılık ve çevre

  • Sağlık sebepleri: Hayvansal ürünlerin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri, olumlu etkilerine ağır basar. Laktoz intoleransı, kolesterol, kalp hastalıkları, kanser ve başka pek çok hastalık ile hayvansa gıdaların ilişkili olduğu bilinmektedir. Yarı vejetaryenlerin çoğu çeşitli sağlık sebeplerinden dolayı bu yaşam biçimini seçerler. Hayvansal gıdalar ve sağlık hakkında detaylı bir yazı yazacağım, bu nedenle şimdilik çok detaya girmiyorum.

Beslenme tamamen kişiseldir, bu nedenle vejetaryen bir beslenme düzenini tercih etme ya da etmeme kararı sadece sizi ilgilendirir. Kimse tavuk yediği için cani olmadığı gibi, kimse de vegan olduğu için ahlak timsali görünmemelidir. Yine de, hayvancılığın etkilediği hayatlara bakacak olursak, hayvansal gıda tüketimimizi ne kadar azaltabilirsek o kadar iyi. Hem kendimiz için, hem gezegenimiz için, hem de o hayvanların kendileri için.

Sağlıkla kalın!

Kaynaklar
https://www.vegan.com/
https://www.vegansociety.com/
https://tvd.org.tr/
https://vegandiyetisyen.com/
https://vegetarian-nation.com/resources/common-questions/types-levels-vegetarian/

İlginizi çekebilir: Farkındalığınızı artıracak 5 çevre belgeseli – 1

Çağla Lotinac Akman: AgeSA'da birikim ve güvence danışmanı ve çevre aktivisti. Hafta içi 9-5 danışanlarına finansal danışmanlık vererek insanları daha varlıklı hale getirmek, hafta sonu da deniz kenarında sabah koşusu yapıp koşarken kumlardaki çöpleri toplayıp ayrıştırmak en büyük hobileri arasında. Uplifers'ta 2018'den beri çevre kirliliği, sıfır atık, gezegen dostu yaşam, koşu, kişisel finans ve bütçeleme konularında yazılar hazırlamakta, gezegenimiz için farkındalık yaratmayı ve finansal okur yazarlığı arttırmayı hedeflemektedir. Kendisine ulaşmak ve ücretsiz finansal danışmanlık almak için: (0530)-767-24-64.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale