X

Vegan beslenmeye yeni başlayanlara vegan diyetisyen tavsiyeleri

Vegan beslenme çok merak ediliyor. Bu alanda tecrübe bilgiler kadar değerli. Çünkü 10 yıl içinde gelgitlerim, düşüp kalkmalarım oldu. Bazen gerçekten zorlandım, zamanla keyif almayı öğrenmeyi başardım. Siz de bunu başarabilirsiniz. Ama nasıl?

Sağlıklı yaşam, yıllarca sadece iyi beslenme kalıbına sığdırıldı. Oysa keyifle sosyalleşerek asgari düzeyde sağlıklı bir yaşam sürmenin daha iyi olduğunu anladık. Kendim de %100 sağlıklı beslenmiyorum. Arada sırada çok sevdiğim yaramaz vegan şeyleri yiyorum. Mesela yaz geliyor, vegan dondurma! Evet şekerli ama arada sırada yendiğinde gayet güzel oluyor. Ama ipin ucunu da kaçırmamak lazım.

Benim vegan beslenmeyi sürdürürken dikkat ettiğim noktalardan biri de sosyallik. Vegan yemeklerinizi paylaşın, vegan yemek yapan yerlere sevdiklerinizi davet edin. Onlara en lezzetli vegan yiyecekleri yedirin, onlar sevdikçe siz de mutlu olacaksınız. Belki hemen vegan beslenmeye geçemeyecekler ama deneyim kazanmış olacaklar.

Gün içinde hareketi ihmal etmeden, yemeği geç saatlere bırakmadan, asgari bir dikkatle çok güzel beslenmek ve keyifle yaşamak mümkün. Dar kalıplardan çıkalım, çünkü diyet yapmak işe yaramıyor. Sürdürülebilir yaşam alışkanlıkları işe yarıyor.

10 yıla yakındır vegan yaşayan bir beslenme ve diyet uzmanı olarak vereceğim birkaç öneri vegan beslenmeye başlarken aydınlatıcı olacaktır.

  1. Yaşam planınızı gözden geçirin. Biliyorum, hepimiz inanılmaz yoğun çalışıyoruz ve zaman çok değerli. Vegan beslenme, günlük planlamada yer vermeniz gereken bir başlık olacak. İşyerinize yemek götürme, evden çalışanlar için menü planlama gibi süreçler, siparişler, alışveriş, tarif araştırması gibi konulara günlük 45 dakika ayırmayı hedefleyin.
  2. Mutfağınızı kullanım kolaylığına göre yeniden düzenleyin. Mesela yulaf kasesi en rahat ulaşılacak yerde olsun. Dışarıya yemek götüren biriyseniz saklama kapları en kolay yerde dursun.
  3. Hazırda falafel, dondurulmuş bezelye, tofu, tempeh, filizlendirilmiş bakliyat tutun. Bunlar kolay, sağlıklı ve besleyici değeri yüksek gıdalardır. Aniden yemek hazırlamak durumunda kalabilirsiniz.
  4. Kendinize haftada 1-2 kez en neşeli menüleri hazırlayın. Dürümler, hamburgerler, bowl’lar, içine sevdiğiniz her şeyi ekleyin.
  5. Sağlıklı besleneceğim diye hayatı kaçırmayın. 2018 Lancet yayınına göre alkolün hiçbir miktarı güvenilir değil diye ifade edilse de limitince alkol tüketmek bir sorun olmayacaktır.
  6. Yanınızda leblebi, muz, elma, badem taşıyın. Özellikle leblebi hem sağlıklı, hem proteinli kolay bir pratik olabilir.
  7. Protein miktarınızı dengede tutun. Her öğünde bakliyatlar (kuru fasulye, nohut, barbunya vs.), tofu, tempeh, vegan köfteler, mantar, filizlendirilmiş bakliyatlardan en az birini kullanmayı ihmal etmeyin.
  8. Eğlenmeyi ihmal etmeyin. Evde mutfağa gömülmeyin derim, arada dışarıya çıkın ve yeni vegan menüleri keşfedin. En rahat bulabilecekleriniz: Zeytinyağlı ev yemekler, falafel, vegan mezeler (humus, barbunya pilaki vs.), çiğ köfte. Artık İstanbul’da vegan kebap yapan yerler bile var.
  9. Vegan beslenmenize odaklanıp mütemadiyen keyif kaçıranlarla aranıza mesafe koyun. Ruh ve beden sağlığınız için bunu yapın.
  10. Yılda bir kan tahlili yaptırın.

İlginizi çekebilir: Bademle neler yapabilirsiniz: Badem sütü ve daha fazlası

Kevser Başkara: 10 yıla yakındır %100 vegan yaşayan Kevser Başkara, Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Lisans Programını, Cornell University Plant Based Nutrition, American College of Lifestyle Medicine programlarından mezun olmuştur. Türkiye’de bireysel vegan beslenme ve yaşam danışmanlığı, kurumsal beslenme danışmanlığı hizmetlerinin yanısıra vegan marka danışmanlıkları vermektedir. Bitki Temelli Beslenme’yi Beslenmenin Geleceği adlı ders ile ilk kez devlet üniversitesi müfredatına eklemiştir. Bitki Temelli Beslenme, Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin 17’de 12’sine çözüm üretmektedir. Bütünsel sağlığın önemine tüm eğitimlerinde ve hizmetlerinde vurgu yapan Başkara, International Vegan Society (England) Plant Based Health Professionals (England) üyesidir.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale