X

Vegan beslenmeye başlayacaklar için dikkat edilmesi gereken 7 şey

Vejetaryenlik ve veganlıkla ilgili en büyük soru işaretlerinden biri, bu yaşam ve beslenme biçiminin insanların yorgun ve halsiz hissettirmeye neden olup olmadığı.

Birçok vegan bu argümana karşı çıkıyor. Bill Clinton, Alicia Silverstone, Jay Z ve Beyoncé gibi vegan yaşam tarzını benimseyen ünlülerden beslenme uzmanlarına, veganlığın kişinin eskisinden çok daha sağlıklı olmasını sağladığını düşünenler çoğunlukta.

Uzmanlar, kişinin kendini halsiz hissetmesine neden olabilecek pek çok unsur olabileceğini söylüyor. Yeterli ve kaliteli uykudan yoksun olmak, gereken günlük kalori miktarını tüketmemek, hareketsiz olmak gibi nedenler de halsizliğe yol açabilir. Bir beslenme dengesizliği varsa da, bu mutlaka et tüketerek değil, başka besin takviyeleri ile giderilebilir.

Vegan beslenme şeklini benimseyen kişilerin, vücutlarının ihtiyacı olan tüm besinleri alabilmeleri için dikkat edecekleri bazı noktalar var. Bunlar şöyle listeleniyor:

Her öğünde protein

Vegan beslenme uzmanı Valerie Rosser “her öğün protein içermeli” diyor, “vücuttaki her bir kilogram için günde 0.8 gram protein tüketilmesi gerekir.” Neyse ki veganlar için protein almak hiç sorun değil. Protein, fasulye ve sebzelerde, mercimekte ve edamame fasulyesinde, tofu, bezelye ve yer fıstığında bol miktarda bulunuyor. Ayrıca çekirdek ve tohumlar da iyi birer protein kaynağı. Öğünlerde protein olmasına dikkat eden veganların başka bir takviye alması gerekmez. Ancak yoğun fiziksel antrenman yapan veganlar, hekimlerine danışarak protein tozu alabilirler.

B12 vitamin takviyesi almak

B12 vitamini, sinir ve kan hücrelerini sağlıklı tutar ve DNA üretimine destek olur. B12 eksikliği halsizlikten iştah kaybına, sinirsel sorunlardan depresyona pek çok rahatsızlığa sebebiyet verebilir. B12 hayvansal gıdalarda bulunduğundan, vegan beslenme şeklinde doğal olarak alınan bir vitamin değildir (soya sütü ve mayalar hariç). Bu durumda, takviye olarak alınması gerekir.

B12 hayvansal gıdalarda bulunduğundan, vegan beslenme şeklinde doğal olarak alınan bir vitamin değildir.
Demir seviyesine dikkat

Fasulye, tahıl, yeşil sebze, kuru üzüm ve ayçekirdeğinden alınabilecek demir miktarı, veganlar için yeterlidir. Bu besinlerden yeterince tüketmeye dikkat etmek gerekir. Ayrıca demir emilimine yardımcı olan C Vitamini için turunçgiller, ıspanak, sarı ve kırmızı biber yenebilir.

Soya ürünlerde aşırıya kaçmamak

Soya kıyması, vejetaryen ve veganlar için et yerine geçen bir yiyecek. Faydaları da zararları da abartılagelen soya ürünlerinden aşırı miktarda tüketmek, New Yorklu beslenme uzmanı Christian Henderson’a göre “soya bazlı vegan eti tüketmek, vücuda kaliteli hayvansal gıdadan daha fazla zarar verebilir”. Bunlar genelde işlem görüp, yüksek miktarda sodyum ve koruyucu madde içerdiğinden soya kıyması tüketimi konusunda özellikle dikkatli olmak gerekiyor. En sağlıklı soya kaynakları ise miso, tofu, soya sütü ve edamame.

Yeterli miktarda kalsiyum almak

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) 19-50 yaşları arasındaki yetişkinlerin günde 1000 mg kalsiyum alması gerektiğini söylüyor. Ancak araştırmalar gösteriyor ki 500 mg civarında bir tüketim de kemik sağlığı açısından yeterli olabilir. Önemli olan, artık süt içmediğinize göre, kalsiyum açısından zengin olan yeşil sebze, badem, soya fasülyesi, incir, tahıl gibi besinleri perhizinize dahil etmeniz. Vücudun kalsiyumdan faydalanması için gerekli katalizör olan D vitamini ise zaten bu besinlerde bulunuyor.

Neyse ki veganlar için protein almak hiç sorun değil.
Sağlıklı yağlar tüketmek

Beyin ve kalp sağlığı için çok faydalı olan Omega yağ asitleri içinde en iyisi Omega 3s’tir. Ceviz, ketentohumu, ketentohumu yağı, chia tohumu gibi besinlerden kolayca edinebileceğiniz Omega 3s, balık yağına benzer (fakat bitki bazlı olan) takviye haplarla da karşılanabilir.

Besin değeri düşük gıdalara ağırlık vermemek

Vegan beslenmede dikkat edilecek en önemli şeylerden biri de, vazgeçtiğiniz hayvansal gıdaların yerine karbonhidrat oranı yüksek fakat besin değeri düşük pirinç, makarna gibi besinleri koymamak. 

Unutmadan, bir de mutluluk bonusu var: 2012’de Nutrition Journal’da yayınlanan bir makaleye göre insanın modunu düşürdüğü bilinen arachidonic asit hayvansal gıdalarda daha çok bulunuyor. Çalışma, bu gıdaları tüketmeyen veganların kısa dönem duygu durumlarında iyileşme görüldüğünü gösterdi.

Veganlıkla ilgili soru işaretleriniz var ve yine de bu beslenme şeklini denemek istiyorsanız, en azından deneyin. Hayatınızda radikal bir değişiklik yapmadan da bu geçişi gerçekleştirebilirsiniz. Hatta besinlerin etiketini okumak size eğlenceli gelmeye bile başlayabilir.

İlginizi çekebilir: Tok tutan leziz vegan tarifler

Kaynaklar:

Zen habits

Health

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale