Vazelin nedir, ne işe yarar?

Vazelin, cildin nemlendirilmesine ve iyileşmesine yardımcı olmak için yıllardır kullanılan bir üründür. Ancak bazı vazelin türleri kanserojen maddeler içerebildiği için dikkatli olmanız ve yalnızca güvenilir bulduğunuz en az üç kez saflaştırılmış ürünleri tercih etmeniz önemlidir.

Vazelin, petrolden elde edilen yarı katı jöle benzeri bir üründür. Robert Augustus Chesebrough’un 1859’da keşfettiği vazelin bugüne kadar pek değişiklik göstermemiştir. Chesebrough’un vazelini keşfi, petrol işçilerinin yaralarını ve yanıklarını iyileştirmek için yapışkan jöle benzeri bir madde kullandıklarını fark etmesiyle olmuştur.

Vazelinin faydaları, cildin sudan koruyucu bir bariyerle kapatılmasına yardımcı olan ana bileşeni petrolden kaynaklanmaktadır. Cildin güçlü bariyere sahip olması, iyileşmesine ve nemi korumasına yardımcı olmaktadır. Vazelinin sağladığı diğer faydaları bu yazıda okuyabilirsiniz.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Vazelinin faydaları

Vazelinin cilt üzerindeki faydalarından bazıları şu şekildedir:

1. Ufak yaraları ve yanıkları iyileştirir

Vazelinin ameliyat sonrası iyileşme sürecinde cildi nemli tutmada ekili olduğu bilinmektedir. Vazelin özellikle ufak yaraları iyileştirmede faydalı olabilir. Ancak vazelin sürmeden önce cildinizi dezenfekte ettiğinizden emin olmalısınız. Aksi halde yara etrafındaki bakteri ve diğer patojenler hapsolarak iyileşme sürecinin gecikmesine neden olabilmektedir.

2. Cildi nemlendirir

Duştan sonra vazelin uygulamak cildin kurumasını engellemeye yardımcı olur. Ayrıca soğuk algınlığı veya alerji mevsiminde burun kuruluğu tedavisinde vazelin kullanılabilir.

Çatlayan topukları iyileştirmede de vazelin faydalı olabilir. Bunun için ayaklarınızı yıkayıp kuruladıktan sonra nemi hapsetmek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için vazelin sürebilirsiniz.

Aynı şekilde çatlayan dudaklar için de vazelin kullanılabilir. Vazelini diğer dudak kremleriniz gibi çatlamış ve kuru dudaklarınıza uygulayabilirsiniz.

3. Evcil hayvanların patilerine uygulanabilir

Kedi ve köpeklerin patilerindeki deride çatlama meydana gelebilir. Bunun için evcil hayvanınızın patilerini temizledikten sonra vazelin uygulayabilirsiniz. Ancak evcil hayvanınız patilerini yalayabileceği ve vazelini sindirebileceği için az miktarda uygulama yapmaya dikkat etmelisiniz.

4. Pişiği önlemeye yardımcıdır

Vazelinin bebeklerde pişik oluşumunu azalttığı bilinmektedir. Vazelini uygulamadan önce bebeğinizin cildini temizleyip kurulamalısınız. Vazelin, cildin sürekli neme maruz kalmasını engelleyen koruyucu bir bariyer oluşturacaktır.

5. Göz makyajını çıkarır

Yağlar, makyajı çıkarmada etkilidir. Üstelik vazelini göz bölgesinde kullanmak güvenlidir. Vazelinle göz makyajınızı çıkarmak için pamuğa vazelin sürebilir ve cildinizi nazikçe temizleyebilirsiniz. Vazelinle makyajınızı silerken gözlerinizi kapalı tutmaya dikkat etmelisiniz.

6. Saç uçlarına sürülebilir

Güneş, rüzgar ve havuz suyu gibi faktörler saçların kurumasına neden olabilir. Vazelin, kırık saç uçlarının görünümünü azaltabilir ve saçın parlamasını sağlayabilir. Vazelini saç uçlarınıza uygulamak için az miktarda avuç içlerinizde dağıtmalı ve sonrasında sürmelisiniz.

7. Saç boyası veya oje kalıntılarını engeller

Saç boyanızın cildinize bulaşmasını engellemek için saç çizginize vazelin sürebilirsiniz. Ayrıca oje sürerken tırnak kenarlarınıza vazelin sürerek sonrasında kalan oje kalıntılarını kolayca çıkarabilirsiniz.

8. Parfümü uzun süreli hale getirir

Parfüm sıkmadan önce vazelin sürmeniz, parfümünüzün daha uzun süre dayanmasına yardımcı olabilir.

9. Sıkışan nesneleri gevşetebilir

Yüzüğünüz parmağınıza sıkıştıysa vazelin sürmeyi deneyin. Vazelini yüzüğün çevresine ve hafifçe altına sürmeniz, parmağınızdan kaymasına yardımcı olacaktır. Ayrıca kapı menteşelerinin üzerine vazelin sürmek, kapı gıcırtısının azaltılmasını sağlayabilir.

Vazelinin zararları

Vazelinin çok sayıda faydası olsa da yalnızca harici olarak kullanılmalıdır. Vazelini tüketmemek ya da cinsel ilişkide kayganlaştırıcı olarak kullanmamak gerekebilir.

Kullandığınız vazelin markasına ve türüne göre şu yan etkilerin görülmesine neden olabilir:

  • Bazı kişilerde petrol türevi ürünlere karşı alerji görülebilir. Bu nedenle yeni bir ürün kullanırken tahrişe ve diğer yan etkilere karşı dikkatli olmalısınız.
  • Enfeksiyonlara yol açabilir. Vazelin uygulamadan önce cildin kuru olmaması veya uygun bir şekilde temizlenmemesi, mantar veya bakteri enfeksiyonlarına neden olabilir.
  • Özellikle çocuklarda burun çevresine vazelin sürmeden önce doktora danışmak gerekir. Mineral yağların solunması aspirasyon pnömonisine yol açabilir.
  • Bazı kişilerde vazelin gözeneklerin dolmasına ve sivilcelenmeye neden olabilir. Bu nedenle cildinize vazelin uygulamadan önce iyice temizlediğinizden emin olmalısınız.

Özet olarak

Vazelin, yumuşatıcı özelliği, cildin iyileşmesine yardımcı olma becerisi ve uzun yıllardır kullanılıyor olmasıyla tıp ve güzellik endüstrisinde sıklıkla kullanılan bir maddedir. Bazı vazelin türlerinde toksik maddeler bulunabileceğinden dolayı üç kez saflaştırılmış ürünleri kullanmak çok önemlidir. Ayrıca diğer tüm ürünlerde olduğu gibi ilk kullanımda cildiniz ürüne tepki verebileceğinden dolayı yaşadığınız belirtilere dikkat etmelisiniz.

Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Her bireyin beslenme ihtiyaçları ve çeşitli besin gruplarına gösterdiği tolerans ve hassasiyet kendi metabolizma işleyişine göre farklılıklar gösterebilir. Olası risk durumlarına karşın sağlığınızı ilgilendiren her türlü konuda mutlaka uzman görüşüne başvurun.

Kaynak: healthline

İlginizi çekebilir: Aloe veranın faydaları: Ne işe yarar, nasıl kullanılır, bakımı nasıl olmalı?

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!