Televizyonu kapattıktan sonra enerji tüketimini durduğunuzu düşünüyorsanız ya da telefonunuzu takmadığınız halde şarj aletini prizde bırakmaya devam ediyorsanız bu yazımız birtakım günlük alışkanlıklarınızda değişime yol açabilir. Enerji kaynaklarını verimli kullanmak, çevre dostu alışkanlıklar edinmek ve elektrik faturanızın yükünü hafifletmek istiyorsanız sizi vampir elektrik kavramıyla tanıştıralım. Bekleme gücü veya hayalet yükler olarak adlandırılan vampir elektrik, elektronik cihazların bekleme moduna alındıktan veya kapatıldıktan sonra bile tükettikleri güçtür. Örneğin, ampuller kapandıktan sonra elektrik tüketmeye devam etmezler ancak, oyun konsolunuz onu kapattıktan sonra da eğer fişten çekmediyseniz enerji harcamaya devam eder, bu konsolun faturanıza yansıyan hali aslında vampir elektriktir.
Dilerseniz Uplifers yazarlarımızdan Ahmet Acar’ın bu konuda hazırlamış olduğu Instagram paylaşımına da göz atabilirsiniz.
Vampir elektrik harcayan elektronik aletler
Peki, evimizde başka hangi elektronik aletler vampir elektriğe katkı sağlıyor?
- Şarj aletleri
- Kahve makineleri
- Mikrodalga
- Televizyon
- Uyku modundaki laptoplar
- Oyun konsolları
- Yazıcılar
- Akıllı televizyon konsolları
- Ses sistemleri
- Açma kapama düğmesi olan uzatma kabloları
- Kablolu dijital saatler
- Modemler evlerde yaygın olarak kullanılan ve vampir elektrik harcayan elektronik aletler arasında yer alır.
Elbette ki sürekli ihtiyaç duyduğunuz ve kullandığınız modemi fişten çekmek mantıklı olmayacaktır ancak evde olmadığınız, kısa süreliğine de olsa tatile çıktığınız günlerde fişten çıkarabilirsiniz. Diğer yandan sürekli kullanmadığınız şarj ekipmanları, kahve makinesi gibi aletleri prizden çıkararak enerji tasarrufu sağlayabilir, elektrik faturanızdaki fazla yükü azaltabilirsiniz. Bir dahaki sefere bilgisayarınızla işiniz bittikten sonra uyku moduna almak yerine tamamen kapatarak evinizdeki vampir elektrik tüketimini düşürebilir, doğanın korunmasına katkı sağlayabilirsiniz.
Elektrik kullanımını azaltmanın yolları
Evinizde vampir elektrik harcayan elektronik aletleri fişten çıkarmanın yanı sıra günlük alışkanlıklarınızda birtakım değişiklikler yaparak da enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz:
- Çamaşır makinenizi mümkün olduğunca soğuk su ayarında çalıştırın.
- İmkanınız varsa kurutucu makine kullanmak yerine açık ortamda çamaşırlarınızı kurutun.
- Kullanmadığınız tüm şarj aletlerini fişten çekin.
- Enerji tasarruflu ampuller kullanın. LED ampuller ile %80’e kadar aydınlatmanın maliyetini azaltabilirsiniz.
- Beyaz eşyalarınız evinizdeki enerjinin ortalama %50’sini kullanır, değiştireceğiniz ya da yeni alacağınız zaman A++ modelleri tercih edin.
- Gereksiz tüm ışıkları söndürün.
- Fırın kullanırken sık sık kapağını açmayın.
- Buzdolabının kapağını uzun süre açık tutmayın.
- Bulaşık ve çamaşır makinenizi tam dolmadan çalıştırmayın.
- Akıllı termostat kullanın ve ideal kabul edilen oturma odaları için 22, yatak odaları içinse 20 dereceye ayarlayın. Her 1 °C’lik azalmayla ortalama %6 enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.
- Oyun konsollarınızın oyunları ve güncellemeleri anında indirme özelliğini devre dışı bırakın.
- Binanın dış cephesinde uygun yalıtım olduğundan emin olun.
- Isı yalıtımını sağlamak için pencerelerinizde iki ya da üç katlı cam kullanın.
- Kalorifer peteklerinin önüne ısının verimli bir şekilde dağılabilmesi için büyük mobilyalar yerleştirmeyin.
- Sıcak yemekleri soğumadan buzdolabına koymayın.
Öte yandan, elektrik ihtiyacınızı azaltarak da tasarruf sağlayabilirsiniz. Lezzetli bir kahve için ihtiyaç duyduğunuz kahve makinesini ya da telefonunuzu şarj etmek için şarj aletinizi ve bilgisayarınızı tabii ki kullanmaya devam edeceksiniz, ancak birtakım elektronik aletlerle olan ilişkinizi zaman zaman sınırlayarak elektrik tüketiminizi azaltabilirsiniz. Örneğin, bir dahaki sefere oyun konsolunuzu açmak yerine kitap okuyabilir, dizi izlemek yerine sanatsal bir hobi ile uğraşabilir ya da sevdiklerinizle kutu oyunları oynayabilirsiniz. Bu sayede hem zamanınıza anlam katabilir, keyif alabileceğiniz bir şeylerle uğraşabilir hem de elektrik kullanmadan da evinizde eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Ev ekonomisine katkıda bulunurken çevreyi de korumanızı sağlayacak tasarruf önerileri