Vajina sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken 4 önemli konu

Vajinanın doğal yapısı kişinin yaşı, beslenme şekli, egzersiz düzeni, cinsel yaşamı, genetik faktörler gibi birçok farklı etmene bağlıdır. Her kadının vajinası kendine özgü bir kokuya, akıntıya ve şekle sahiptir. Bu nedenle aslında vajinanızın şeklinde, gelen akıntıda ya da kokusunda değişiklik olduğunu sezerseniz bir şeylerin normal düzeninde gitmediği ve bir problem olduğu çıkarımını yapabilirsiniz. Böyle durumlarda bir uzmandan destek alabilir ve problemin sebebini öğrenerek gerekli önlemleri alabilirsiniz. Vajinanın ya da vajinal sıvıların normalden farklı olması strese bağlı kısa süreli değişimlerden kaynaklanabileceği gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi ciddi problemlerin de habercisi olabilir.

Vajina sağlığının korunması dışsal olduğu kadar içsel, yani kişinin beslenme düzeninden egzersiz rutinine kadar birçok farklı faktöre bağlı. Sağlıklı bir vajina için dikkat edilmesi gereken 4 önemli konuyu sizler için derledik.

‘Kadınlara özel’ vajinal hijyen ürünleri ve parfümler

Televizyonlarda izlediğiniz ‘kötü kokuları önleyen ped’ gibi reklamlarla dayatılan yanlış bilgilerin aksine, vajinanızı temizlemek için ekstra bir temizlik ürünü kullanmanıza ya da vajinanızın kötü koktuğuna inanarak güzel kokması için parfüm içerikli kimyasallar kullanmanıza gerek yok. Vajina, kendi kendisini temizleyebilen ve kendi dengesini koruyabilen bir organ. Bakteri oluşumu nedeniyle temizlenmesi ya da temizliğinde ekstra hijyen ürünleri kullanılması gerekmiyor. Aksine, vajinanın kendi kurduğu dengeye dışarıdan müdahale etmek, vajina sağlığı için çok ciddi problemlere sebep olabiliyor.

Vajina için kullanılan sabun ve parfüm içerikli temizlik ürünleri uzun vadede vajinanın bakteri florasına zarar verebilir.

Kadınlar özellikle cinsel birliktelik öncesinde vajinadan gelen kötü kokuyu engellemek amacıyla sabun içeren temizlik ürünleri ya da o bölge için özel olarak üretilmiş parfümleri ve temizlik ürünlerini kullanmayı tercih edebiliyorlar. Ancak bu ürünler kısa süreli çözüm sağlasalar da, uzun vadede vajinanın bakteri florasına zarar vererek durumu çok daha tehlikeli hale getirebiliyorlar. Vajina sağlığı için tuvalete gittikten ya da cinsel birliktelikten sonra vulvanın (vajinanın dışındaki gözle görülebilen kısım) temiz suyla yıkanması ve kurulanması yeterli.

İlginizi çekebilir: Genital bölge temizliği nasıl yapılır? 

Güvenli cinsel ilişki

Vajinal sağlığı korumak için dikkat edilmesi gereken konuların en başında güvenli cinsel birliktelik yer alıyor. Korunma yöntemlerinin kullanılmaması cinsel yolla bulaşan hastalıklardan rahim ağzı kanserine kadar pek çok ciddi rahatsızlığın kaynağı. Bu nedenle özellikle cinsel birliktelik sırasında mutlaka kondom kullanılması, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve rahim ağzı kanseri riskine karşı düzenli uzman kontrolü ve enfeksiyon riskine karşı cinsel ilişkiden sonra vajina ve vulva temizliğine ekstra özen gösterilmesi vajina sağlığının korunması açısından büyük önem taşıyor.

Ayrıca cinsel ilişki sırasında kullanılan kayganlaştırıcıların kimyasal içeriğinin de vajinanızın pH dengesini bozmayacak içerikte olmasına dikkat etmelisiniz. Gliserin, paraben, parfüm ve alkol içerikli ürünler vajinanızdaki yararlı bakterilere zarar verebilir uzun vadede vajina sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.

İlginizi çekebilir: https://www.uplifers.com/kadinlarda-en-sik-gorulen-cinsel-problemler-ve-sebepleri/

İç çamaşırı seçimi
Sağlıklı bir vajina için pamuklu kumaşlardan üretilen iç çamaşırları kullanmanız öneriliyor.

İç çamaşırı seçiminde mutlaka pamuklu ve vajinanın nefes alabileceği kumaşlardan üretilen ürünler kullanmaya özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. Daha seksi görünmek ya da fazlalıklarınızı gizlemek adına polyester içeren, dantelli ya da likralı iç çamaşırları kullanmak isteyebilirsiniz. Ancak yüzde yüz pamuk olmayan iç çamaşırları vajina bölgesinin nefes almasını engelleyerek mantar oluşumuna ve vajina için zararlı olan bakterilerin üremesine davetiye çıkarıyor. Pamuklu ürünler kullanmanın yanı sıra iç çamaşırınızı her gün değiştirmeli ve iç çamaşırı temizliğinde kullandığınız temizlik ürünlerinin doğal içerikli olmasına dikkat etmelisiniz. Uyurken iç çamaşırınızı çıkarmanız tüm gün kapalı kalan ve hava alamayan vajinanızın nefes almasına yardımcı olacaktır. İç çamaşırınızın nemli olması da zararlı bakterilerin ve mantarların üremesine ortam hazırlayabilir. Bu nedenle iç çamaşırlarınızı giydiğiniz süre boyunca kuru tutmaya dikkat etmelisiniz.

İlginizi çekebilir: Gizemli kara delik vajina hakkında doğru bilinen yanlışlar 

Beslenme düzeni

Vajina sağlığının korunması beden sağlığınıza dıştan olduğu kadar içten de önem vermenizi gerektirir. Beslenme düzeniniz ve vücudunuza giren tüm besinlerin bedeninizin asit-baz dengesinde yaratacağı değişimler vajinanızın kendi kendini temizleme mekanizmasını da etkiler. Özellikle yeşil bitkiler ve meyveler, antioksidan içerikli besinler ve bol su tüketimi vajinanın kendi pH dengesini korumasına yardımcı olacaktır. Kırmızı meyveler, ananas, zencefil ve yeşil sebzeler de vajina sağlığının korunmasında destekleyici olan besinlerdir. 

Vajina sağlığınızı korumak için uygulayacağınız tüm bu yöntemler enfeksiyon oluşumunu en aza indirerek vajinanızın kendi dengesini korumasına yardımcı olacaktır. Bu yöntemlerin yalnızca vajina sağlığını korumak için destekleyici sağlıklı yaşam uygulamaları olduğunu unutmayın. Vajinanızda ya da vulvanızda yanma, kaşınma, kızarıklık, kötü kokulu akıntı gibi değişiklikler gözlemlediğiniz durumlarda mutlaka bir jinekoloğa danışmalısınız.

 

Kaynaklar:
HealthLine
The Alternative Daily
NHS
Women’s Health
Engineered Lifestyles

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!