“Uyurken kalori harcar mıyız?” – Fit with Beril
Gün içerisindeki kalori harcama kapasitemiz, bazal metabolizma hızımızla doğru orantılıdır. Bazal metabolizma hızı, vücudun hayati fonksiyonlarını gerçekleştirirken harcadığı enerji miktarıdır. Metabolizma hızımızı etkileyen faktörler başlıca; yaşımız, cinsiyetimiz, boyumuz, kilomuz, genlerimiz, kas-iskelet sistemimiz, aktivite düzeyimiz, vb. gibidir.
Her aktivite vücudumuzun kalori harcamasına imkân tanır. Uyumak da bedensel bir aktivitedir ve uyurken kalori harcarız. Kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber, yapılan araştırmalar sonucu, ortalama olarak bir bireyin uykusunda saat başına 77 kcal. harcadığı ortaya çıkmıştır.
Uykuda harcanan kalori de yine bireyin bazal metabolizma hızıyla doğru orantılı olarak değişiklik gösterecektir. Örnek vermek gerekirse uzun boylu kişilerin metabolizma hızları, kısa boylulara göre daha fazladır. Erkeklerin de kas yapılarından ötürü kadınlara oranla daha hızlı bir metabolizmaları vardır. Yaşlıların metabolizma hızları ise gençlere oranla fark edilir derecede düşüktür. Sebebi, sedanter (hareketsiz) yaşantısı olan bireyin, 40 yaşından sonra her sene kas kütlesinin %1’ini kaybetmesidir.
Sonuç olarak yaşımız ilerledikçe kas kütlemiz azalır, yağlanma oranımız artar.
Kısacası, hem gün içerisinde hem de uykudayken daha fazla kalori harcayabilmemiz için kas iskelet sistemimizin kuvvetli olması tek çıkar yoldur. Bu da ancak kendi vücut ağırlığınızla, ağırlığı olan herhangi bir cisimle ya da direnç lastikleriyle düzenli olarak kuvvet egzersizleri uygulamakla mümkündür.
Kuvvetli kas iskelet sistemi yaşam kalitemizi artırırken, bizi olası kemik hastalıklarından korur. Gün içerisinde yemek yerken ve sonrasında sindirim sistemimiz aktifken yine kalori harcarız. Vücudunuz uzun süreli dinlenme modundan çıktığında, yani uyandığınızda fazla aç kalmamalısınız. Kahvaltınızı uyandıktan en geç bir saat içinde yapmalısınız ki kalori yakım süreci hemen başlasın.
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.