Uyumadan önce teknolojik aletlerden okuma yapmak sağlığı etkiliyor
Gün bitiminde, işlerinizin yoğunluğunu üstünüzden atmak ve kafanızı dağıtmak için, sıcak yatağınıza girip bir şeyler okumak gibisi yoktur. Fakat, okuduğunuz şeyi nasıl ve nereden okuduğunuz sağlığınızı etkileyebiliyor. Yatmadan önce bir şeyler okumadan uyuyamayanlardansanız, uzmanlar, okuyacağınız kitabı, dergiyi veya makaleyi dijital bir mecradan okumak yerine basılı kitap tercih etmenizi öneriyor. Uplifers olarak, tabletten veya dizüstü bilgisayardan yazılar okumanın uyku düzenine olan zararlarını sizler için derledik.
Penn State Üniversitesi’nde psikoloji ve psikiyatri sağlık profesörü olan Anne-Maria Chang ve ekibi dijital okuyucuların ve basılı yayınların bireyin uyku düzenindeki etkisini inceleyen bir araştırma yaptılar. Araştırmanın sonuçlarına göre, gece yatmadan önce İpad gibi teknolojik aletler kullanan bireylerin uykuları gece boyunca bölünüyor ve sabah kendilerini çok yorgun hissediyorlar.
Araştırma Bingham Kadın Hastanesi’nde yapıldı ve Chang’ın araştırma ortamını objektif kılmak için bir sürü önlem aldığı biliniyor. Chang’ın verilerine göre, geceleri dijital yayından ve basılı yayından bir şey okuyan insanların uyku düzenlerinde bir farklılık var. Bireyler İpad’den okuma yaptıkları zaman vücuda salgılanan melatonin seviyesinde ciddi bir azalma görüldü. Bu durum, katılımcıların vücutlarının biyolojik uyku saatini bir buçuk saat geciktirdi.
Bilim adamları, katılımcıların uyku düzenlerine baktıklarında ise daha şaşırtıcı bilgiler buldular. Verilere göre, teknolojik aletlerden okuma yapıldığı zaman, bireyler daha kısa REM uykusu ( uykunun rüya görülen kısmı ) yaşıyorlar. REM evresinde, beynimizde biriken anılar birleşiyor ve beyin kendini yeniliyor. Hatta, teknolojik aletler okuyan bireylerin, basılı yayın okuyan bireylerle aynı saat uyku çekmesine rağmen, REM uykularının kısa olduğu gözlemlendi.
Katılımcıların uyku düzenlerindeki farklılık ertesi sabaha kadar yansıdı. Uykuya dalmadan önce teknolojik bir aletten bir şeyler okuyan bireyler, ertesi gün kendilerini daha yorgun ve uykulu hissettiklerini ve gün içinde odaklanma sorunu yaşadıklarını söylediler. Chang, “beni en çok şaşırtan şey, ertesi gün de efektleri görmüş olmak oldu. İki grup katılımcınında ortamlarında ve uyku sürelerinde hiç bir farklılık yoktu. Fakat, REM uykularında gözle görülür bir azalma oldu. Bu durum, uyku öncesi tablet kullanmanın uyku düzeninde etkisinin daha uzun dönemli olduğunu gösteriyor olabilir.”
Geçmişte yapılan araştırmalara göre teknoloji kullanımının uykuyu bozmasının nedeni ışıktaki farklılık. Teknolojik aletlerin sahip olduğu ışığın melatonin sistemini etkilediği de bulunan bir diğer nedenler arasında. Chang’ın nedeni ise, geçmiş araştırmalarla benzerlik gösteriyor. Chang, tabletlerdeki ışığın direkt olarak göze geliyor olması, bedenin uyku sinyallerini çalıştırmayı etkilediğini düşünüyor.
Bu araştırma sonuçlarına göre, birey bir zaman sonra iyi ve kaliteli bir uyku çekmezse sağlık sorunları yaşayabilir. Chang “Çok kolay bir cevap var ama duymak hoşunuza gitmeyebilir. Teknolojik alet kullanma modası yakın zamanlarda düşüşe geçmek yerine git gide artacağa benziyor. Bu yüzden bu noktada önemli olan, teknolojik aletlerin hayatımızı, sağlığımızı ve zindeliğimizi ne derece etkilediğini bilmek ve araştırmak” diyor. Bu süreç içinde de kendinize bir basılı bir kitap alabilir ve uykuya geçmeden bir kaç saat önce tablet kullanımını kesebilirsiniz.
Kaynak: