Uykuya kolaylıkla ve sakin bir zihinle geçebilmeniz için 3 öneri
Yastığa başınızı koyduğunuzda hemen uyuyabilenlerden misiniz? Yoksa yatakta dönüp durup saatlerce uyuyamayanlardan mı? Belki de yorgunluktan uyuyakalıyorsunuz ama sabah uyandığınızda zihniniz dünden daha yorgun. Uykuya rahat dalabilmemizi ve sakin bir zihinle uyanabilmemizi birçok faktör etkileyebiliyor. Bunlardan birisi de zihnimizin ne kadar dingin olduğu…
Gün içinde geçen konuşmalarımız, bazen kızdıklarımız, sinir olduklarımız. Kimi zaman cevap aradıklarımız. Önümüzdeki günlerde tamamlamamız gereken önemli bir proje, sonucunu merak ettiğimiz kritik bir konu, endişelerimiz. Zihnimizden geçen o kadar çok düşünce var ki… Bunları bilgisayarınızda o anda açık olan çokça sayıda program, internet sitesi gibi düşünün. Her bir sekme, gece yatarken zihnimizde dönüp duran konular… Nasıl bilgisayarımızı kapatmadan önce tüm programları kapatmamız gerekir, uykuyu da öyle düşünebiliriz. Bilgisayarı kapatırken açık kalan program varsa, bilgisayarımız bize şu şu programı kapatın diye uyarı verir. Zihnimiz de aslında bize uyarı veriyor, o konuları kapatmadan uyumamıza izin vermiyor. Arka planda onca konu dönüp duruyorken uyku haline geçmek kolay olmuyor, uyumayı başarsak da zihnimiz yorgun uyanıyor.
Uykudan önce zihnimizdeki bu sekmeleri kapatmayı kolaylaştıracak, kendi hayatımda da uyguladığım 3 öneriyi sizler için derledim…
Yatmadan son yarım-bir saat önce sosyal medyaya olabildiğince az bakmak.
Bu başlığı bilerek uzun ve yumuşak tuttum, sert bir şekilde “yatmadan iki saat önce telefona bakmamak” demedim. Çünkü böyle okuyunca uygulaması zor bir şey sanılıp denenmeyebiliyor. (Kendimden biliyorum, ben de eskiden zor sanıyordum.) Ki iyi yaşam konularında “İlla bunu yap, yoksa olmaz” üslubunu pek doğru da bulmuyorum, yapabildiğin kadarıyla “denemek” en iyisi.
Yapacağımız şey oldukça basit. Kendimden örnek verecek olursam genelde 23.00 gibi yatmaya gayret gösteriyorum, o yüzden 22.00’dan sonra telefonuma mümkün olduğunca az bakıyorum. Çünkü baktığımda genelde Instagram ve Whatsapp’a giriyorum, orada sürekli yeni haberler, yeni konuşmalar olduğu için zihnimde pencerelerin kapanması gerekirken, yerine yeni pencereler açılıyor. Bu da uykumun kaçmasına sebep oluyor.
Başlangıç olarak sizin için bu deneme, yatmadan önce 10 dakika sosyal medyaya bakmamak gibi kısa bir süre olabilir. Telefon kullanım hikayenize göre kendi başlama noktanızı belirleyip gelişiminizi gözlemlemenizi önerebilirim.
Yarın için zihninizi meşgul edenleri yazıya dökmek.
Uyuyamama nedenlerinizden birisi de yarın gerçekleştireceğiniz önemli bir organizasyon, gireceğiniz sınav, mülakat, görüşme, sonucu belli olacak kritik bir konu olabilir. Yada bir şekilde endişelendiğiniz ve düşünmekten kendinizi alıkoyamadığınız konular. Bu tip durumlarda, aslında hazırlıklı olduğumu kendime hatırlatmak için planlarımı telefonuma not almayı çok pratik ve faydalı buluyorum.
Uyurken aklınızdan “Şunu şöyle yaparım, sonra böyle söylerim” diye geçirip duruyor musunuz? Hemen telefonunuzdaki notlar kısmını (yada size daha pratik olacaksa baş ucunuzdaki defteri) açın ve bu planlarınızı madde madde yazın. Böylece hem zihninizdeki sekmeleri kapatmış ve notlara aktarmış oluyorsunuz hem de planım belli diye kendinize göstererek endişenizi hafifletiyorsunuz.
Günü sakin bir şekilde kapatmak.
Uykuya geçişi kısa bir an değil de süreç olarak değerlendirerek işleri kolaylaştırabiliriz. Bu süreçte de hem günün yorgunluğunu atıp zihnimizi sakinleştirebilir hem de bu geçişi rahat hale getirebiliriz. Bunun için en sevdiğim gün kapanışı tarifi: Sevdiğim bir bitki çayını yudumlamak, buhurdanlıkta sakinleştirici kokulara sahip doğal uçucu yağları kullanarak ortamı kokulandırmak ve bunlar eşliğinde kitap okumak, şükür günlüğüme yazmak veya müzik dinlemek.
Bir yandan bitki çayı ile bedenimize bizi sakinleştirecek bir gıdayı alıyoruz. Diğer yandan güzel ve doğal sakinleştirici kokuları, koklama yoluyla direkt dolaşımımıza katıyoruz. (Bunun için uykuya geçişe yardımcı etkisi ile lavantayı ve zihni berraklaştırma etkisi ile bergamotu önerebilirim. Buhurdanlık yardımıyla kokularını odanıza yayabilirsiniz.) Tat ve koku ile sakinleştirmeye destek olarak da okumak, yazmak veya dinlemek zihnimizi günün telaşından uzaklaştırıp yatıştırıyor.
Buna benzer bir kombinasyonu kendiniz için yaratarak gününüzü sakinlik ve keyifle kapatabilirsiniz.
Daha rahat uykuya geçiş ve sakin zihinle uyanabilmek için bunlar benim sıklıkla uyguladığım pratikler. Bu uygulamalar kişiden kişiye çok çeşitli olabiliyor. Siz de kendiniz için bunları deneyerek başlayabilir ve size en iyi gelen yolları keşfedebilirsiniz. Hangi yol olursa olsun, kolay ve kaliteli bir uykudan geçen yol, zihnimizi sakinleştirmekten geçiyor. Bunu bildikten sonra yollarını keşfetmek bizlere kalıyor.
Faydalanmanız dileğimle…
İlginizi çekebilir: Mindful bir yıl geçirmek için kolaylıkla uygulayabileceğiniz 5 öneri