X

Uykudayken de olaylara müdahale edebilirsiniz: Rüyalarınızı 4 adımda kontrol edin

Jung’a göre rüyalar büyük ve küçük rüyalar olarak ikiye ayrılır. Önemli rüyalar genellikle kolay hatırlanır, neyle ilgili olduğu da kolaylıkla fark edilir. Anlamı daha az olan rüyalar ise daha detaylı bakıldığında yorumlanır. Önemli ve büyük rüyalardan sonra aynı konuda aydınlanma sağlayacak küçük rüyalar görebiliriz. Rüyayı gördüğümüzde kaydetmeyi, not almayı alışkanlık haline getirirsek, rüyaların hatırlanması daha kolay olacaktır. Bazılarımız ise rüyaları, iyi ve kötü olarak ikiye ayırmaktadır. Rüyayı gören kişi, RISC denilen bir terapi ile kötü bir rüyanın sonucunu iyiye çevirebilir.

Bu tekniğin farklı aşamaları vardır.

  • Rüyayı gördüğün sırada kötü rüyayı fark etmek,
  • Rüya sırasında kötü duyguyu tanımla,
  • Rüyayı durdur,
  • Olumsuzu olumluya çevir.

Bu çalışmanın başlarında, bu basamakları uygulayabilmek için, uykudan uyanmak gerekir. Zamanla uyguladıkça, uyurken de yapılabilir. Bu uygulamaları yapabilmek için sabırla en az 8 hafta çalışmak gerekir. Alışkanlık haline geldikten sonra, değişikliklere en çok Rüyacının kendisi şaşırır. Sorunlarla daha kolay baş edebilir, içsel farkındalığı daha yüksek olacaktır.

Rüyalarda günlük yaşantımızda karşılaşmayacağımız aşırı derecede korkutucu olabilen bir duygu yoğunluğu da olabilir ama her nedense kabuslarda korkutulmaya izin veririz. Bu durumdan sadece uyanarak kurtulabileceğimizi bilir gibi davranırız. Kabusların özelliklerinden birisi de imkânsız bir durumda takılıp kalma veya kaçmaya çalışma durumudur. Bu tarz rahatsız edici rüyaları çözebilmek, onları ayrı bir şekilde ele alabilmek, şüphe ve korkularımıza dair daha büyük bir kavrayış sağlar.

En çok görülen rüyalardan biri anksiyetedir. Anksiyete rüyaları, kabuslardan daha az yoğun olmakla birlikte, hayatımızın bize zorluk çıkaran yönlerinin tekrarlanmasına ve böylelikle bizi esir almasına neden olur. Bilinçaltı rüyalarda endişeler ve problemler daha çok yüzeye çıkar. Rüyanın en önemli kısmı görüntülermiş gibi gelir, oysa aslında fark edilmesi ve yüzleşilmesi gereken hissedilen duygulardır. Bunu yaparak sıradan günlük endişelerimizle baş edebiliriz.

Farkındalığı bol rüyalar görmenizi dilerken, bir sonraki yazımda buluşmak üzere…

Rüyalarınızı yorumlatmak ve rüyalarınızın rehberliğinde ilerlemek konusunda destek almak isterseniz nefesleterapi@hotmail.com mail adresinden detaylı bilgi alabilir, @nefesin_sesi Instagram ve Facebook hesaplarını takip edebilir, sorularınız için benimle iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Rüyalarınıza kulak verin: Cevaplar bazen uykudayken gelir

Serap Özdağ: 06 Temmuz 1978 tarihinde İstanbul’da doğdu. 2000 yılında Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliğinden mezun oldu. Uzun yıllar ilaç sektöründe çalıştı. İnsanların bedensel sağlığı üzerine çalışırken, diğer taraftan ruh sağlıklarıyla yakından ilgilenmeye başladı. İlgisi önce kişisel gelişim konuları ile ilgili kitap okumakla başlarken, sonraları konuyla ilgili birçok seminere katılmakla devam etti. Merakı artarak devam ettiği için kariyerini bu yönde devam ettirmeye karar verdi. Işık Elçi Akademi’den Spritüel Yaşam Danışmanlığı eğitimi aldı. Aynı zamanda yine aynı kurumdan NLP Uygulayıcılık Eğitimi, Reiki Master, Rüya Analizi Eğitimlerini almış ve aktif olarak danışanlarına uygulamaya başlamıştır. Nefes Okulu’ndan Mustafa Kartal eğitmenliğinde Sertifikalı Nefes Koçluğu, Sertifikalı Holoterapi Eğitmenliği ve Sertifikalı Çocuk Nefes Koçluğu programlarını başarıyla tamamlamıştır. Nefes Okulu bünyesinde bireylere, kurumlara, diğer gruplara Doğru Nefes Alma Eğitimi, Holoterapi Çalışmaları, Nefes Teknikleri Atölyeleri ve çocuklar için Çocuk Nefes Atölyeleri düzenlemektedir. Aynı zamanda Yaşam Koçluğu çalışmalarını kapsayan farkındalık seminerleri, Meditasyonlar içerikli grup ve bireysel çalışmaları düzenlemekte, uzmanlık alanlarında seminerler vermeye devam etmektedir.
İlgili Makale