Rüyalar bize neyin doğru olduğunu, doğru eylemin adımlarını gösterirler. Kararsız kaldığımızda net ve kısa cümlelerle niyet cümlesi kurarak, rahatlıkla uykuya dalabiliriz. Uyandığımızda hatırladıklarımız ve hissettiğimiz duygu bize yol göstericilik yapacaktır. Çok endişeli ve rahat değilsek, niyet cümlesini tek gece uygulamak yeterli olmayabilir. Israrla iki ya da üç gece niyetimizi sorarsak cevaplar gelecektir.
Her insan kendine özgü yollarla iç sesini dinleyebilir ve bu yolu geliştirebilir. Bu yollarla geçmişi okuyabilen insanlar vardır. Bazılarının ise sadece şimdiye ilgisi vardır. Bu yetenekler birlikte kullanıldığında, dünyayla ve içindeki tüm varlıklarla iletişim halinde olabilir, dünyayı daha yaşanabilir hale getirebiliriz. Herkesin sorumluluğunu aldığı, ruhsal yanını güçlendirdiği bir dünyada yaşayabiliriz.
Uyku pasif bir eylem gibi görünebilir. Fakat uyku boyunca, beden ortalama 15 dakikada bir hareket eder. Bilinçli hareketlerdir bunlar. Yatağa ilk uzandığınızda rahat bir pozisyon bulur ve dinlenmeye geçer. Kaslar derin dinlenme aşamasına geçer. Bazen, uyurken düşme hissi olur ki, uyuyan kişiyi hem korkutur, hem de uyandırır ve bütün dinlenme sürecinin yeniden başlaması gerekir. Bu durum sadece dinlenmeye geçen kasların istemsizce hareket etmesinden kaynaklanır. Uyumadan önce fiziksel olarak rahatlarsak, daha az kas tepkisi ile karşılaşırız.
Fiziksel rahatlama uykudan en iyi sonucu almamızı sağlar. Hem dinlenme, hem de rüya süreci açısından, uyku öncesi bedeni nefes egzersizleri ile rahatlatabiliriz. Uyku ile rüya görme arasındaki net ve ciddi bilgilerin elde edildiği yerlerden biri, uyku laboratuvarında yapılan çalışmalardır. Bu laboratuvarlarda uyku sırasında beyin dalgalarının şeklinin değiştiği bulunmuştur.
REM dönemlerinde göz hareketlerinin hızlandığı tespit edilmiş, bu yolla uykunun evreleri tanımlanmıştır. REM bir çeşit görüntüleme eylemidir. Uyanıkken dalga daha düşük ama sıklığı hızlı olup, biz dinlendikçe alfa dalgaları, ardından teta dalgaları üretmeye başlıyoruz. Bu evrede uyku düzenine yaklaşıyor, rastgele düşünceler ve görüntüler deneyimliyoruz. Bu dönem yaklaşık 10 dakika sürüyor ve günlük olaylar sıfırlanıyor. Uykumuzun yarısı bu şekilde geçiyor. Beyin dalgalarının değiştiği sonraki evreye geçilir ve derin uyku Delta dalgalarının göründüğü zaman yaşanır. Ancak 1-1,5 saat sonra başka bir değişiklik olur. Bu yeni evrede beyin uyanık olduğu halde, uyuyan kişinin uyandırılması çok zordur. İstemli kas sistemi durdurulur, beyin hala mesajları iletmektedir ama bastırıldığı içinde önünde engel vardır.
Uyurken, nefes alma, kan basıncı, kalp atışı gibi görevleri olan otonom sinir sisteminde değişiklikler olur. Bütün rüyaları ikinci evrede yaşarız. Kısa kesitlerle başlarız ve en uzun sürede (uyuduktan yaklaşık 4 saat sonra) rüya görme süresi uzar.
Farkındalığı bol rüyalar görmenizi dilerken, bir sonraki yazımda buluşmak üzere…
Rüyalarınızı yorumlatmak ve rüyalarınızın rehberliğinde ilerlemek konusunda destek almak isterseniz nefesleterapi@hotmail.com mail adresinden detaylı bilgi alabilir, Instagram ve FacebookInstagram hesaplarımı takip edebilir, sorularınız için benimle iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Rehber rüyalar: Beyninizin akıllı tarafı ile sezgisel tarafı arasındaki köprü