Uyku meditasyonu nedir, nasıl yapılır?

Pek çok insan, kaliteli bir uyku deneyimi yaşayamadığı dönemlerde günlük sorumluluklarını yerine getirmekte zorluk çekiyor. Aynı zamanda, uykusuzluk yüzünden insan ilişkileri ve bireysel aktiviteler de negatif bir şekilde etkileniyor. Bu nedenle, uyku düzeninden memnun olmayan bireylerin başta bir sağlık profesyoneline danışmak gibi çeşitli çözümleri denemesi gerekiyor. Bu çözümler arasında bulunan uyku meditasyonu, günümüzde hızla artan bir popülariteyle ön plana çıkıyor. Bu yazımızda, vücudu rahatlatan ve derin uykuya dalmayı kolaylaştıran uyku meditasyonunu sizler için kaleme aldık.

Uyku meditasyonu nedir?

Uyku meditasyonu, uyku vaktinden önce hem vücudu hem de zihni rahatlatan bir pratik olarak biliniyor. Bu meditasyon, derin uykuya dalmayı hızlandırdığı için uykusuzlukla savaşan pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. Hem uyku sorunlarını iyileştiren hem de daha enerjik bir şekilde yataktan çıkmaya yardımcı olan bu pratik, güçlü bir zihin-beden ikilisini beraberinde getiriyor.

Diğer meditasyon türleri gibi düzenli yapıldığı zaman olumlu sonuç veren uyku meditasyonu, mutluluk hormonunun salgısını artırıyor. Ayrıca, bu pratik stres ve anksiyete gibi pek çok insanın muzdarip olduğu psikolojik durumlara da iyi geliyor. Bunlara ek olarak, bu meditasyon türü uykuları kaliteli bir hale getirirken hayata karşı bakış açısını da geliştiriyor.

Uyku meditasyonu nasıl yapılır?

Bu meditasyon, uyku vaktinden kısa bir süre önce yapıldığı zaman etkisini gösteriyor. Bu nedenle, uyku meditasyonu yapmak için ilk olarak yatağınıza geçip rahat bir pozisyona bürünmelisiniz. Diğer meditasyon türleri genellikle oturur pozisyonda uygulansa da bu pratik için yatağınızda sırtüstü uzanabilirsiniz.

Rahat bir pozisyona girdikten sonra bu meditasyonun ikinci aşamasına geçebilirsiniz. Bu aşamada doğru bir şekilde nefes alıp vermelisiniz. Meditasyona ilk defa başlıyorsanız nefes egzersizi kısmında zorlanabilirsiniz fakat düzenli olarak meditasyon yaptığınız zaman nefes alışverişinizin pozitif bir şekilde değiştiğini fark edeceksiniz. Uyku meditasyonu esnasında aldığınız nefese odaklanarak vücut ritminizle nefesinizi birbirine uyumlamalısınız. Meditasyona başlamadan önce gün içinde de bilinçli nefes pratikleri yaparak kendinizi gün sonunda uygulayacağınız uyku meditasyonuna hazırlayabilirsiniz. Bu meditasyon esnasında her nefes alışınızda sizi uykudan uzaklaştıran şeyleri düşünüp her nefes verişinizde de bu yüklerden arındığınızı hissetmelisiniz.

Uyku meditasyonunun üçüncü aşamasında ise hayal kurma durumu yer alıyor. Bu aşamada zihninizin yenilenmesine yardımcı olacak hayaller kurmalısınız. Örneğin, o anda bulunmak istediğiniz sessizlik ve mutluluk aşılayan bir yeri düşünebilirsiniz. Bu düşünce sürecinde her duyunuzu harekete geçirmeye çalışırsanız yaptığınız pratiği daha aktif tutabilirsiniz. Bir başka deyişle, hayal kurarken bir çiçeğin kokusunu almaya veya sizi rahatlatan bir zemine dokunmaya kendinizi zorlayabilirsiniz. İlk başta görme duyusuyla beraber koklama, dokunma ya da tatma gibi duyuları canlandırmak zor olsa da bu meditasyonu rutin haline getirdiğiniz zaman tüm duyularınızı açabilirsiniz. Meditasyon esnasında ne kadar çok duyunuzu kullanırsanız o kadar çok bu pratikle bütünleşebilirsiniz.

Uyku meditasyonunun son aşamasında da şükran duymalısınız. Kaliteli ve huzurlu bir uyku dünyasına girmenize yardımcı olacak bu pratiğe teşekkür etmelisiniz ve minnet duyduğunuzu göstermelisiniz.

Uyku meditasyonu için dikkat edilmesi gerekenler

Uyku meditasyonu yapmadan önce mutlaka pratiği gerçekleştireceğiniz alanı iyice havalandırmalısınız. Her meditasyon oksijeni bol ve temiz havaya sahip ortamlara ihtiyaç duyduğu için bu kısmı asla atlamamalısınız. Daha sonra, meditasyonu yapacağınız odayı olabildiğince karanlık hale getirmelisiniz. Uykuya geçmek için ışıksız bir yatak odasına ihtiyaç duyulduğu için uyku meditasyonunda da karanlık alanlar önem taşıyor. Üçüncü olarak, meditasyon pratiğinizi engellemeyecek giysiler giymelisiniz. Örneğin, içinde hafif hissettiğiniz bir pijama takımından destek alabilirsiniz. Ayrıca, pratiği gerçekleştireceğiniz yatağın üzerindeki çarşafın, nevresimin ve yastık kılıflarının da temiz olmasına özen göstermelisiniz.

Bir şeyler yedikten veya içtikten hemen sonra uykuya dalmak zor olduğu için uyku meditasyonu öncesi sindirim sisteminizi rahatlatmalısınız. Bir başka deyişle, akşam yemeğinizi meditasyondan en az birkaç saat önce yemiş olmalısınız. Son olarak, kafein uykuya dalmayı zorlaştırdığı için kahve ve çay gibi kafeinli içecekleri günün erken saatlerinde tüketmelisiniz. Bu durumları göz önünde bulundurduktan sonra uyku meditasyonunuza başlayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Tuzlu su meditasyonu nedir, nasıl yapılır?

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!