X

Uyku kronotipleri ve özellikleri: Uyku düzeniniz size ne anlatıyor?

Düzenli bir uyku rutininin bedensel ve zihinsel sağlığımız için ne kadar önemli olduğunu; yeteri kadar uyumanın, her gün aynı saatte uyuyup uyanmanın yaşam kalitemizi olumlu yönde etkilediğini hemen hemen hepimiz biliyoruz. Öte yandan “Ben sabah insanıyım.” veya “Tam bir gece kuşuyum.” diyerek uyku alışkanlıklarımız ile kendimizi anlatmaya çalışabiliyoruz. Peki bu iki cümlenin gündüzleri mi geceleri mi daha çok sevdiğimizden ziyade uyku kronotipimizle ilgili olduğunu söylesek… Evet, bazılarımızın sabahları zorlamadan kalkmasının veya geceleri daha verimli geçirmesinin nedeni farklı uyku kronotiplerine sahip olmamız.

Peki nedir bu kronotip? Vücudumuzun belirli bir saatte uyumaya yönelik gösterdiği doğal eğilim, uyku kronotipi olarak adlandırılıyor. Hepimizin bir nebze aşikar olduğu fakat kronotip yerine “gece kuşu” veya “sabah insanı” olarak tanımladığı şey aslında uyku kronotipimiz. Yani, kimi insanların sabahları daha neşeli veya aktif olması, kimilerininse geceleri daha verimli zaman geçirmesi kişinin uyku kronotipi ile ilgili.

Uyku kronotipini etkileyen faktörler

Yaş, genetik, çevresel uyaranlar, stres, çeşitli hastalıklar ve benzeri birçok değişken uyku kronotipinizin belirlenmesinde rol oynuyor. Dünya nüfusunun yarısına yakın bir kısmı hemen hemen aynı kronotipin özelliklerini taşıyor olsa da, farklı kronotiplere sahip insanlar da bulunuyor. İlerleyen yaş, uyuyup uyandığınız saatleri, uyku sürenizi, kolay veya zor uykuya dalmanızı etkileyebiliyor; bu nedenle yaş ilerledikçe kronotipiniz de değişebiliyor. Öte yandan uyku kalitesini düşüren stres, aşırı düşünmeye yatkın bir zihin veya bazı hastalıkların sebep olduğu farklı durumlar kronotipin belirlenmesinde etki edebiliyor. Örneğin, zaman zaman yoğun stres yüzünden uykuya dalmakta güçlük çekiyor ve bu nedenle yorgun hissediyor olabilirsiniz. Hayatınızda her şey yolunda gittiğinde ise daha dinç, daha enerjik bir yaşam sürdürebilirsiniz.

Uyku kronotipini bilmek neden önemli?

Hangi kronotipin size en uygun olduğunu bilmek, yaşam kalitenizi artırmak için oldukça önemli bir faktör. Kronotipinizi bildiğinizde uyku rutininizi takip edebilir, yaşam alışkanlıklarınızı oluştururken uyku saatlerinize göre en uygun yolu izleyebilirsiniz. Ayrıca, hangi kronotipin sizi daha iyi anlattığını öğrendiğinizde yeme alışkanlıklarınızı da takip edebilirsiniz. Gün boyunca bir şeyler atıştırmak istemeniz veya daha dengeli beslenmeyi tercih etmeniz uyku kronotipinize ilişkin özellikler ile ilgili olabilir. Öte yandan, en üretken olduğunuz saatleri keşfetmenizi sağlayan kronotip, yaptığınız işlerden en fazla verim alabileceğiniz saatlere göre çalışma planınızı oluşturmanızı ve bu sayede zihinsel sağlığınızı da korumanızı destekleyebilir.

Uyku kronotipleri

Bazı uzmanlara göre gündüz ve gece tipleri olarak iki temel gruba ayrılan uyku kronotipleri daha detaylı ve belirleyici çeşitli özelliklerine göre dört grupta toplanıyor. Bu dört farklı kronotip, ayı kronotipi, kurt kronotipi, aslan kronotipi ve yunus kronotipi olarak adlandırılıyor.

Ayı kronotipi

Uyku bilimcilere göre dünya nüfusunun yaklaşık %50’si ayı kronotipine sahip. Ayı kronotiplerinde kişinin uyku rutini ve uyanıklık durumu güneşin döngüsüne uyumludur. Ayı kronotipindekiler genel olarak kolayca uykuya dalabilir ve sabahları sorunsuz bir şekilde uyanabilirler. Genellikle gün içinde enerjileri yüksektir, en verimli saatleri öğleden öncedir. Öğleden sonra saat 14.00 ile 16.00 arası üretkenlikleri düşüşe geçebilir. Ortalama 8 saatlik bir gece uykusu bu kronotip için en idealidir. Yeteri kadar uyumak ayı kronotipleri için çok önemlidir. Ayı kronotipleri, gece 23.00 civarı uykuya dalıp sabah 07.00-08.00 arasında uyanmayı tercih edebilirler. Gün boyu atıştırmaya ve gündüz saatlerinde sık sık bir şeyler yemeye meyillidirler.

Ayı kronotipleri için ideal gün akışı:

07.00-08.00: Uyanma
10.00-14.00: Odaklı ve verimli çalışma
14.00-16.00: Daha az odaklanma gerektiren işler
16.00-22.00: Rahatlama
22.00-23.00: Uykuya geçiş

Kurt kronotipi

Kurt kronotipine sahip kişiler sabahları uyanmakta güçlük çekebilirler, gün boyu ihtiyaç duydukları enerjiyi toplayabilmek için biraz daha geç uyanmak isterler. Onlara göre öğlenin ilerleyen saatleri çalışmak için en ideal zamanlardır. 17.00-21.00 saatleri arasında üretkenlikleri zirve yapabilir. Yaratıcılıklarını tetiklemek için akşam saatlerinde farklı aktivitelerle zaman geçirmek isteyebilirler. Sabahları pek bir şey yemek istemezler fakat hava karardıktan sonra kendilerini aç hissedebilirler. Genelde geceleri atıştırmayı severler. Kurt kronotipine sahip kişiler, içe dönük ve çekingen kişilik özellikleri ile ön plana çıkabilirler.

Kurt kronotipleri için ideal gün akışı:

08.00-10.00: Uyanma
10:00-12:00: Daha az odaklanma gerektiren işler
12.00-14.00: Odaklı ve verimli çalışma
14.00-17.00: Daha az odaklanma gerektiren işler
17.00-21.00: Yaratıcılık gerektiren aktiviteler
21.00-22.00: Rahatlama
22:00-00:00: Uykuya geçiş

Aslan kronotipi

Kurt kronotipindeki kişilerin aksine, aslan kronotipine sahip bireyler çoğunlukla sabahları erken kalkmayı severler; öğlene kadar verimli ve odaklı bir şekilde çalışıp saat 12.00’ye kadar neredeyse tüm işlerini tamamlarlar. Öğleden sonra ise enerjileri düşmeye başlayabilir ve kendilerini yorgun hissedebilirler. Akşam saatlerinde bitkinleşebilirler. Bu nedenle öğleden sonra enerjilerini geri toplamak için kısa bir uyku onlara iyi gelebilir. Akşam saatlerinde erkenden dinlenmeye ve uyumaya çalışırlar. Yemek yeme konusunda mindful beslenme alışkanlıklarını benimseyen aslan kronotipler, meyve-sebze ve lifli gıdalar yönünden zengin öğünler ile beslenmeyi tercih edebilirler. Sabah erkenden çalışmaya başlayan aslan kronotipleri genellikle lider ruhludurlar.

Aslan kronotipleri için ideal gün akışı:

06.00-07.00: Uyanma
08.00-12.00: Odaklı ve verimli çalışma
12.00-16.00: Daha az odaklanma gerektiren işler
16.00-21.00: Dinlenme
21.00-22:00: Uykuya geçiş

Yunus kronotipi

Belli bir uyku düzenine sahip olmayan, çeşitli faktörlere bağlı olarak uykusu sık sık bölünen kişiler, yunus kronotipinin özelliklerini taşıyabilirler. Sabahları uyanmakta zorluk yaşasalar da uyandıktan sonra gün ortasına kadar verimli işler yapabilirler. Genellikle kesintisiz uyuyamazlar. Düzensiz uyku alışkanlıkları nedeniyle çoğu zaman yorgun hissederler. Zeki bir kişilik yapısına sahip olmalarına rağmen başarısızlıkları üzerine sıkça kafa yorarlar. Özellikle uykuya dalarken başarısızlıklarını düşünmeleri uyku verimlerinin daha da düşmesine neden olabilir. Düzensiz uyku rutinleri nedeniyle beslenme alışkanlıkları da düzensiz hale gelebilir. Sosyal ilişkilerinde mesafeli veya ilgisiz olarak görülürler.

Yunus kronotipleri için ideal gün akışı:

06:30-07:30: Uyanma
08.00-10.00: Daha az odaklanma gerektiren işler
10.00-12.00: Odaklı ve verimli çalışma
12.00-16.00: Daha az odaklanma gerektiren işler
16.00-22.00: Rahatlama
22.00-00.00: Uykuya geçiş

Her bir kronotipin belirleyici özelliklerine hakim olduğunuzda hangi kronotipin sizi daha iyi anlattığını bulabilirsiniz. Tek bir kronotip yerine birden fazla kronotipin de özelliklerini taşıyor olabilirsiniz. Zaman zaman kendinizi bir yunus kronotipi gibi uykusunu alamadığı için dalgın hissedebilirsiniz. Ya da uykunuzu iyi aldığınızda güne aslan kronotipi gibi bir başlangıç yapmak isteyebilirsiniz. Çeşitli faktörlere göre zaman zaman değişen uyku alışkanlıklarınızın yanı sıra hangi tip uyku kronotipinin sizi daha iyi anlattığından emin olmak isterseniz “Kronotipiniz ne?” testini çözebilirsiniz.

Kaynak: healthline, casper, wellandgood

İlginizi çekebilir: Uykunun 5 evresini göz önünde bulundurarak uyku kalitenizi artırın

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale