X

Uyku eksikliğinin nedenleri ve az bilinen etkileri

Neredeyse hepimiz hayatımızın bir döneminde uykusuzlukla mücadele etmek zorunda kalmışızdır. Çeşitli sebeplerden dolayı uykumuzu alamadığımız, tüm gece yatakta dönüp durduğumuz, bir türlü gözümüzü kırpamadığımız geceler illaki olmuştur. Yeterli uyku alamadığımız ya da kaliteli bir gece uykusu deneyimi yaşayamadığımız durumlar uyku eksikliği olarak tanımlanabilir. Ertesi gün ve uykusuz geceleri takip eden diğer günlerde enerjisiz, halsiz, yorgun, mutsuz, huzursuz hissetmemize neden olabilen uyku eksikliğinin altında birçok faktör yatıyor olabilir; ve uyku yoksunluğu fark ettiğimizden daha geniş olumsuz etkiler ortaya çıkarabilir. Yazımızın devamında uyku eksikliğinin nedenlerini ve az bilinen etkilerini bulabilirsiniz.

Uyku eksikliğinin nedenleri

Yetişkinler için yeterli uyku 7-8 saat aralığındadır. Daha az uyumak ya da hiç uyuyamamak uyku eksikliği olarak tanımlanır. Fiziksel, duygusal ya da çevresel çeşitli sebepler uyku eksikliğinin altında yatıyor olabilir:

  • İlerleyen yaş: Yaş ilerledikçe ortaya çıkan yaşlanma etkileri uyku eksikliğine neden olabilir. Kullanılan ilaçlar, yaşlılığa bağlı sağlık sorunları gibi sıkıntılar kişinin uykusunu almasını engelleyebilir.
  • Stres ve kaygı: Zihni sıkça meşgul eden olumsuz düşünceler, stres seviyesini artırarak ya da kişinin kaygı bozuklukları geliştirmesine neden olarak uykusunu kaçırabilir.
  • Çeşitli hastalıklar: Depresyon, şizofreni, felç, Alzheimer, uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu, kanser, narkolepsi, epilepsi, hiperaktivite ve dikkat eksikliği gibi yaşam kalitesini düşüren ve kişinin iyi hissetmesine engel olan, çeşitli ağrılara ve olumsuz düşüncelerin gelişmesine neden olan hastalıklar uyku yoksunluğuna yol açabilir.
  • Olumsuz fiziksel koşullar: Yatak odasındaki olumsuz fiziksel şartlar, kişinin uykuya dalmasına ya da kaliteli bir uyku deneyimi yaşamasına engel olabilir. Odanın çok sıcak ya da soğuk olması, doğru ışıklandırmanın bulunmaması ya da gürültü gibi faktörler bu sebeplerin başında yer alabilir.
  • Ebeveynlik: Yenidoğan bebekler veya küçük çocuklar gece beslenmek ya da rahatlatılmaya ihtiyaç duydukları için sık sık uyanabilirler; bu durum da ebeveynlerin neredeyse çoğu zaman uyku eksikliğinden muzdarip olmasına neden olabilir.
  • İş saatleri: Vardiyalı çalışanlar ya da sık sık seyahat etmeyi gerektiren işlerde çalışanlar, pilotluk, hosteslik gibi gece-gündüz düzensiz çalışma saatlerine sahip olan mesleklerde görev yapan kişiler, düzenli bir uyku rutinine sahip olamadıkları için uyku eksikliği yaşayabilirler.
  • Uyku hijyeni eksikliği: Kaliteli bir uyku rahat ve konforlu ortamla doğrudan ilişkilidir. Terleten nevresimler ya da kaşındıran kumaştan üretilmiş pijamalar, kişinin uyku kalitesini düşüreceği için uyku yoksunluğuna neden olabilir.
  • Kişisel tercihler: Bazı insanlar çeşitli sebeplerden dolayı daha az uyumayı ya da belki de bazı geceleri uykusuz geçirmeyi tercih edebilirler. İş, ders, sosyalleşme gibi farklı istekler kişinin yeteri kadar uyumaya ihtiyacı olduğunun farkına varmasını engelleyebilir.

Uyku eksikliğinin az bilinen etkileri

Uykusuz geçen bir gecenin ardından halsiz hissetmek, hiçbir şey yapmaya enerji bulamamak, keyifsiz olmak kolayca fark edilebilen ya da uyku eksikliğinin akla ilk gelen etkilerinden olabilir. Hafıza sorunları, olası kaza riskleri, farkındalığın azalması, bedensel-zihinsel yorgunluk da uyku yoksunluğunun etkileri listesinde ilk sıralarda yer alabilir. Ancak, uyku yoksunluğunun etkileri yalnızca bu kadardan ibaret değil. Uyku teknolojisi şirketi Oura‘da Uyku Uzmanı olan Dr. Rebecca Robbins ve Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi sözcüsü Dr. Raj Dasgupta, wellandgood.com’a verdikleri röportajda uyku yoksunluğunun az bilinen etkilerine dikkat çekmekteler:

1. Zayıf bağışıklık sistemi

Hasta olduğunuzda daha fazla uykuya ihtiyacınız olduğunu hissettiğinizi hiç fark ettiniz mi? Dr. Dasgupta’ya göre uykudayken bağışıklık sistemimiz çok daha iyi çalışarak hastalıklarla savaşmak için hazır hale gelmekte. Bu nedenle uykunuz kalan beden zayıflamakta ve daha kolay zarar görebilmekte.

2. Yüksek tansiyon

Dr. Dasgupta, “Kan basıncınızı kontrol etmekte zorlanıyorsanız, belki de daha fazla ilaç arayışına girmeden önce uykunuza bakmalısınız.” diyerek uyku ile tansiyon arasındaki ilişkiye vurgu yapmakta. Uykusuzluk, artan kan basıncı seviyeleri ile ilişkilidir, bu nedenle zaman içinde uyku eksikliğinin yüksek tansiyonun yanı sıra kalp-damar hastalıklarına da zemin hazırlaması olasıdır.

3. Dengesiz kan şekeri seviyesi

Dr. Dasgupta, uyku yoksunluğunun etkilerinden birinin dengesiz kan şekeri seviyesi olduğuna dikkat çekmekte. Dasgupta’ya göre vücudunun dengede olmasını tanımlayan ‘homeostaz’, değişken kan şekeri seviyeleriyle bozulabildiği için bütüncül sağlık açısından tehlike oluşturabilir.

4. Azalan yaratıcılık

Dr. Robbins’e göre uyku yoksunluğunun yaygın bir etkisi konsantre olmakta güçlük yaşamakla ortaya çıkabilen beyin sisi olabilir. Bu nedenle, uyku eksikliği yaşayan biri, yeni bir proje tasarlamak, resim yapmak, resim renklendirmek ya da herhangi başka bir şey ortaya çıkarmakta, olanı zenginleştirmekte güçlük yaşayabilir. Uyku eksikliği deneyimleyen kişilerde yaratıcılığın azalması olasıdır.

5. Daha riskli kararlar verme

En doğru kararları, uykusuzken alma ihtimaliniz sizce ne kadar gerçekçi? Dr. Robbins’e göre uykunuzu almadığınızda normalde öyle düşünmeyeceğiniz kararlar verebilirsiniz. Uyku eksikliği, kişinin karar verme sürecini olumsuz etkileyerek daha dürtüsel davranmaya ve riskli adımlar atmaya itebilir.

6. Doymama hissi

Dr. Robbins, uykusuzluk halinde beyne giden sinyallerin normalden daha yavaş olması nedeniyle yemekten sonra doyma mesajının beyne geç ulaştığına dikkat çekmekte. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki daha az uyuyan insanların iştah düzenlemesine ilişkin hormonları dengesiz çalıştığı için yeterince yemek yemelerine rağmen doyduklarını hissetmeleri normalden uzun zaman alabilir.

7. Artan dürtüsellik

Enerjimiz yerindeyken, uykumuzu almışken bile kişilerarası çatışmalarda zorluk yaşayabiliriz ama çoğu zaman iletişim becerilerimiz, empati ve anlayış göstermenin gücüyle üstesinden gelebiliriz. Dr. Robbins’e göre ise uyku eksikliği durumunda tartışmalarda anlamaya çalışmak, cevap vermek yerine sadece tepkimizi göstermeye meyilli olabiliriz. Bunun nedeni, beyinde tepkilerimizi kontrol etmekten sorumlu olan amigdalanın uykusuzluk durumunda düzgün çalışmaması. Kısacası, uyku eksikliği yaşıyorsanız tartışmalardan uzaklaşmanızda fayda var.

Uyku eksikliğini yaşamınızda nadiren deneyimliyor ya da çeşitli fiziksel, çevresel faktörlere bağlı olarak zaman zaman ortaya çıktığını ve sonra normale döndüğünü gözlemliyorsanız, fazla endişelenmenize gerek olmadığını söyleyebiliriz. Ancak, sıkça uykuya dalmakta zorluk yaşıyor ve uykusuz gecelerinizin giderek çoğaldığını fark ediyorsanız kronik uyku problemleri ile başa çıkmak, altında yatan sebepleri keşfetmek ve uygun tedavi yöntemleri için bir uzmandan destek almanızda fayda var.

Daha önce uyku kalitenizi artırmak için faydalanabileceğiniz birçok içerik hazırlamıştık. Dilerseniz aşağıdaki linklerden diğer kaliteli uyku konulu yazılarımıza da ulaşabilirsiniz:

Dilerseniz uyku kalitenizi artırmak için ihtiyacınız olan tüm uyku yardımcılarını Uplifers Uyku Koleksiyonu‘nda bulabilir, ihtiyaç duyduğunuz ürünleri satın alabilirsiniz.

 

Kaynak: wellandgood

İlginizi çekebilir: Uyku kronotipleri ve özellikleri: Uyku düzeniniz size ne anlatıyor?

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale