Günümüzde genç erişkinlerin yaklaşık %30-40’lık bir bölümünün uyku problemi yaşadığı rapor edilmiştir. Yani yaklaşık her 3 kişiden birisi ya uykuya dalmakta güçlük çekmekte, ya da uykusuzluk problemi yaşamaktadır. Özellikle kadınlarda bu rahatsızlık erkeklere oranla daha sık görülmektedir. (*1)
Uykunun hepimiz için ne kadar önemli olduğunu anlatmaya gerek yok sanırım. Fakat kısaca yeteri kadar uyuyamadığımızda ya da kaliteli bir uyku geçirmediğimizde yaşanılan sorunları kısaca anlatmak istiyorum.
Uykusuzluk vücudumuzda hangi sorunlara yol açar?
- Uyku yoksunluğu hormonal dengeyi bozar.
- Uykusuzlukta immün sistem zayıflar. (Uykusuzluğun deney hayvanlarında immün sistemin zayıflamasına sebep olduğu ortaya çıkmıştır.)
- Uzun süre uykusuz bırakılan canlıların öldüğü gözlenmiştir. Fareler üzerinde yapılan bir uyku yoksunluğu deneyinde güçsüzlük, cilt lezyonları, gıda alımında artış, kilo kaybı, enerji tüketiminde artış, vücut ısısında düşme gözlenmiş olup, bu tablo ölüme kadar ilerlemiştir.
- Uykusuzlukta zihinsel aktivitenin yavaşlaması ve psişik bozuklukların (hiperaktivite, duygusal dengesizlik) belirginleşmesi sinir sistemi için uykunun öneminin en iyi göstergesidir. Sinir sisteminin normal işlevinin koruyabilmesi için uyku gereklidir. Uyku sayesinde sinirsel merkezler arasındaki doğal iletişim ve denge korunur. Uykuda beyin, enerji depolarını yeniler.
- Fiziksel bedendeki tüm metabolik fonksiyonlar bazal metabolizma düzeyine iner, yani en yavaş çalışma düzeyine alınır ve organların enerji depoları yenilenir. Bu süreç yaşanmadığı takdirde organların yenilenme işlevi yeteri kadar gerçekleşemez.
Yukarıda anlatılan durumlar uykunun ne kadar hayati bir şey olduğunu göstermektedir. Bunlar sadece görünür kısmı iken bir de bu etkilerin sebep olduğu diğer sorunlar mevcuttur. Yapılan bir araştırmaya göre uyku problemi yaşayan kişiler, normal uyuyan insanlara oranla;
- En az bir kronik sağlık sorununa sahip olma sıklığı 2,8 kat daha fazla,
- Son yıl içinde en az bir kez doktora başvurma sıklığı 2,8 kat daha fazla,
- Herhangi bir ilaç kullanma sıklığı 2,8 kat daha fazla,
- Uyku ya da diğer ruhsal bozukluklar için ilaç kullanma sıklığı 1,8 kat daha fazla,
- Uyumak için alkol kullanma sıklığı 4,6 kat daha fazla olduğu bulunmuştur.
Bu kadar bilimsel veri, uyku rahatsızlıklarının önemini ciddi şekilde vurgulamaktadır. Neredeyse her insan hayatının bir döneminde bu sorunu yaşamaktadır. Özellikle yoğun ve artmış stresin eşlik ettiği dönemlerde uyku problemleri çok daha belirginleşmektedir.
Peki bu sorunu yaşamamak için ya da bu sorunu yaşadığımızda ne yapmalıyız?
Bu konu hakkında sağlık hizmeti veren bir kuruma danışmak ve ilaç tedavisi iyi bir çözüm olarak her zaman mevcuttur. Fakat bunların başarı oranları da ne yazık ki %100 değildir. Bu sebeple tedavisi işe yaramayan hastalarda bu tedavilere alternatif ya da ek olarak yeni bir yaklaşım düzenli YOGA pratiğidir. Yapılan bir araştırmada 6 ay boyunca düzenli Yoga pratiği yapan grupta;
- Uykuya dalma süresinde kısalma,
- Uykuda geçirilen zamanın ortalama uyku sürelerine gelmesi,
- Sabah uyandığında kendini dinlenmiş ve iyi hissetmede artış meydana gelmiştir. (*2)
Benim kendi öğrencilerimden edindiğim tecrübeler de bu görüşü destekler niteliktedir. Özellikle Yoga pratiği yapılan günün akşamlarında uykuya daha hızlı geçerek, daha kaliteli bir uyku ve sabaha daha iyi bir modda uyandıklarını belirtmektedirler.
İnsanın en yaşamsal süreçlerinden biri olan uyku, hepimizin en doğal ve varoluşsal deneyimidir. Bu deneyimi ne yazık ki yaşamayı seçtiğimiz hayatlar yüzünden bazen kaybetmekte ve ihtiyacımız olan şekilde yaşayamamaktayız.
Hep söylerim, Yoga senin olanı sana geri verir. Aslında senin kendi bedenini ve zihnini kullanma kılavuzundur. Dilerim ki bu kılavuzu herhangi bir rahatsızlık yaşamadan kullanırsınız ve keyifli, huzurlu, mutlu bir yaşam geçirirsiniz.
Sevgilerimle…
Kaynaklar
*1- Kessler RC, Chiu WT, Demler O, Merikangas KR, Walters EE. Prevalence, severity, and comorbidity of 12-month DSM-IV disorders in the National Comorbidity Survey Replication. Arch Gen Psychiatry Jun 2005;62(6):617e27.
*2-Manjunath NK, Telles S. Influence of Yoga and Ayurveda on self-rated sleep in a geriatric population. Indian J Med Res. May 2005;121(5):683e90.
İlginizi çekebilir: Yoga ile içe doğru bir yolculuk: Matın üzeri eşittir hayatın kendisi