Üretkenliğinizi artırmak için hemen terk etmeniz gereken 7 zararlı alışkanlık
Günler hızla geçip gidiyor ve siz dinlenip rahatlayacak zaman bulmakta zorlanıyorsunuz değil mi?
Yapılacaklar listesi hiç azalmadığı gibi her gün yeni maddeler eklenerek çoğalıyor. Arkadaşlarınızla yeniden eskiden olduğu gibi çokça vakit geçirmek istiyorsunuz, ancak görevler ve yapılacaklar konusunda hep geride kalıyorsunuz.
Hayatınızı organize etmek istiyorsunuz ve hep bunun bir gün olabileceği hayalini kuruyorsunuz. Eğer tüm bunları düşünmekten yorulduysanız size iyi bir haberimiz var! Zihninizdeki bu umutsuz mücadele olmadan daha üretken olabilirsiniz; ancak öncelikle sahip olduğunuz 7 kötü alışkanlığı terk etmeniz gerekiyor. İşte o alışkanlıklar:
1. Her şeyi yapılacaklar listesine yazma
Elbette gereken her şeyi yazmanız gerekir; ancak yapılacak işleri önceliklendirmeniz daha doğru değil mi?
David Allen, Getting Things Done adlı kitabınde ‘2 Minute Rule’ yani ‘2 Dakika Kuralı’nı tavsiye ediyor. Bu kurala göre, eğer bir görev 2 dakikadan az zaman alıyorsa, o işi daha sonra yapmak yerine şimdi yapmalısınız, yapacağınız iş ne olursa olsun. Bu şekilde davranmanız, işi ileri ertelediğinizde başına gelecek olası dikkat dağınıklığının veya işi unutmanızın önüne geçiyor.
2. Görevlere saygı duymama
Yapılacaklar listesinde olan işinizi bitirmeye çalışıyorken, gerçekten o işe hak ettiği değeri verdiğinizi düşünüyor musunuz?
Şimdi geleceğe yönelik potansiyel bir müşteriye e-mail attığınızı hayal edin. Bu şirketiniz için önemli bir anlaşma olacak ve siz de şirkette kendi isminizi duyurmak için çabalıyorsunuz. İşi mahvetmek istemiyorsunuz; ancak kelimeler aklınıza bir türlü gelmiyor.
Sonunda Facebook’unuzu açıyorsunuz ve dikkatinizi dağıtan bir müzik dinlemeye başlıyorsunuz. Üzerinde uğraştığınız işi bırakıp daha sonra yeniden o işe odaklanacağınıza dair kendinize söz veriyorsunuz.
İşte yapılan büyük bir hata! Tonlarca işinizin olması belki de yapmanız gereken işlere tam konsantre bir şekilde davranmadığınızdan, işe hak ettiği değeri vermemenizden kaynaklanıyordur. Sonucunda da dikkatinizi dağıtan şeylere teslim olarak sürecin aksamasına neden oluyorsunuz.
3. Günlük farkındalık egzersizi yapmama
Oldukça şaşırtıcı bir şekilde birçok insan günlük farkındalık egzersizlerini yapmayıp daha sonra günlerin çok hızlı geçtiği konusunda dert yanıyorlar.
Zihninizle ahenkli olmadığınızda, düşüncelerinizin sürekli geçip gittiğini ve bir işe odaklanmakta zorlandığınızı fark edeceksiniz. Farkında olmak için hemen bir kalem ve kağıt alın. Kağıdı ikiye bölecek şekilde bir tarafa amaçlarınızı/hedeflerinizi, diğer tarafa da hayal kırıklıklarınızı ve önünüze çıkan engelleri yazın.
Daha sonra bilgilerinize kullanarak amaçlarınıza ulaşmak için önünüze çıkan psikolojik engelleri aşmanıza yardımcı olacak bir strateji geliştirin.
4. Aynı anda birçok işi yapmaya çalışma
Görevleri yığınlama, odaklanma yeteneğinizi kullanmanız açısında size katkı sağlıyor.
Eğer e-mail yazıyorsanız beyninizdeki belirli bir kısım aktive oluyor. Normalde bir işe odaklanmak için 10-15 dakikalık psikolojik engeli kırmanız gerekir ve bir kere e-mail yazmak konusunda tam konsantre olduğunuz o alana girdiğinizde her seferinde kendinizi geliştirirsiniz.
Yine de, görevler arasında geçiş yaptığınızda beyniniz odaklanmak konusunda sorun yaşıyor ve bu durum dikkatinizin kolayca dağılmasına neden oluyor. Ayrıca bir işi tam manasıyla yapmak varken, elinizde iki tane yarım yamalak yapılmış iş oluyor.
Neden e-mail ile ilgili işlerinizi tek seferde halledip daha sonra kafanızı boşaltmış bir şekilde diğer işlerinize başlamıyorsunuz? Bu şekilde yaparak hem zihninize yardım etmiş olursunuz hem de zaman probleminizin çözümüne katkıda bulunursunuz.
İlgili yazı: Üretkenliğinizi artırmanın olağan dışı yöntemleri
5. Egzersiz için işe ara vermeme
Eğer yeterince hareket etmezseniz enerji kaybedersiniz ve vücudunuzda yeterli kan akışı olmazsa zihniniz odağını kaybederek daha verimsiz çalışmanıza olur. Bu durum da yapılacak işlerinize etki eder.
Ara sıra kendinize küçük molalar verin, ayağa kalkıp silkinin ve vücudunuzun üzerinizdeki gerginliği atmasına izin verin.
Bu egzersizi yapılacak işler listeniz dayanılmaz boyutlara ulaştığında kendinizi yenilemek için uygulayın. Yapacağınız bu küçük egzersiz gün boyu odağınızı geri kazanmanıza yardımcı olacaktır.
6. Çok sık ve fazla ara vermek
Her ne kadar ara vermek yenilenmenize yardımcı olsa da, çok sık ara vermek odaklanmanız gereken işten uzaklaşmanıza neden olacağı için zararlıdır.
Bu yüzden her zaman iş ile dinlenme zamanı arasında denge kurun ve kendinize en uygun şekilde bunu ayarlayın; çünkü kendiniz için en uygun dengeyi yine kendiniz ayarlayabilirsiniz.
7. Kendi yöntemini kullanmama
Elbette uzman görüşü almak önemlidir, fakat bu görüş siz de işlerlik kazanıyorsa anlamlı hale gelir. Gerçek şu ki, üretkenlik konusunda her şeye iyi gelen tek bir yöntem yok. Üretken olmak için deneyimlerinizden ilham alarak kendi sisteminizi kendiniz yaratmalısınız; çünkü kendi sisteminizi oturtmazsanız, kaçınılmaz bir şekilde dikkat dağıtıcılarının esiri olursunuz.
Hedefleri tutturmak kolay bir iş değildir.
Bir hayal edin, her gün yapılacak işler listenizi tamamlasaydınız nasıl hissederdiniz. Her ne kadar tüm hedefleri yakalamak kolay olmasa da, odağınızı yeniden geri kazanıp yapılacak işleri halletmeniz mümkün. Ve bu 7 maddeyi hayatınıza geçirdiğiniz takdirde, üretkenlik konusunda zamanın size düşman olmadığını anlayacaksınız; çünkü zaman sizin yanınızda olacak.
Kaynak:
pickthebrain.com