Üç dakikadan daha kısa sürede kaygıyı azaltan topraklama teknikleri
Endişe içindeyken vücudunuz savaş ya da kaç modunu açmak için bir dizi otomatik tepki verir. Nefesiniz sığlaşabilir, kalp atışlarınız panik halindeki düşüncelerinizle eş bir şekilde hızlanabilir. Ayrıca soğuk terler dökebilir ve kendinizi algılanan tehditle yüzleşmeye hazırlarken korkuyla gerilebilirsiniz. Tüm bunlar uzun vadede son derece bunaltıcıdır. Neyse ki topraklama teknikleri, kaygıyı yönetme konusunda size yardımcı olabilir. Bu yazıda, dinginliği bulmanın denenmiş yollarını gözden geçireceğiz. Kaygılı hissettiğiniz anlarda sakinleşmek için aşağıdaki yöntemleri deneyin.
Topraklama teknikleri nelerdir?
Topraklama teknikleri, şimdi ile bağlantı kurarak sakinleşmenin yolları olarak tanımlanabilir. Kelimenin tam anlamıyla, kendinizi şimdiki zamanın somutluğuna “topraklamak” ve demirlemek anlamına gelir.
Uzmanlara göre kaygı, hayatta kalabilmek için sinir sistemimizde gerçekleşmesi gereken bir süreçtir. Kaygı tetikleyicileriniz yetiştirilme tarzınıza, deneyimlerinize, kişiliğinize ve fiziksel yapınıza bağlı olarak size özgüdür, ancak kaygı genellikle bir risk veya korku anında ortaya çıkar. Anksiyete veya kaygı, düzensiz hale geldiğinde ise bu yüksek duygular sizi ayrışmaya ve sıkıntıya doğru çekebilir.
Anksiyete, basamaklı bir fizyolojik tepki yoluyla gerçekleşir. Topraklama teknikleri, beyninize güvende ve iyi olduğunuzu söyleyen doğal bir başa çıkma stratejileridir. Vücudunuz paniği nasıl harekete geçireceğini bildiği gibi, parasempatik sinir sisteminiz aracılığıyla sakin bir duruma nasıl geri döneceğinizi de bilir.
Anksiyete için en iyi topraklama teknikleri
Topraklama tekniklerini uygulamaya çalışırken kaygınızın üzerine empatik bir ışık tutun. Unutmayın, kaygı insan olmanın doğal bir parçası, bu yüzden kendinize karşı çok sert olmamaya çalışın, bu duyguları deneyimlediğiniz için kendinizi yargılamayın.
Aşağıda, uzmanların önerdiği ve stresli, endişeli veya gergin olduğunuzda deneyebileceğiniz bütüncül topraklama tekniklerini görebilirsiniz.
1. Fiziksel topraklama teknikleri
- 4-7-8 nefesi: Bilinçli nefes pratiği, istenmeyen stresi ortadan kaldırabilir ve sinir sistemini dengeleyebilir. Nefes vücutta huzuru ve rahatlamayı teşvik etmek için yararlı bir araçtır. Bu yöntem için nefesinizin tamamını ağzınızdan vererek başlayın. Ardından 4 saniye boyunca burnunuzdan nefes alın, 7 saniye nefesinizi tutun ve nefesi 8 saniye boyunca ağzınızdan verin. Bu nefes döngüsünü en az 4 kez tekrarlayın.
Bu nefes tekniği, vücudunuzun güvenli ve rahat hissetmesine yardımcı olur ve endişeli düşünceleri bastırabilir. Egzersizin ardından nefes alma düzeninizin değiştiğini ve vücudunuzda daha az gerginlik olduğunu fark edeceksiniz.
- 5-5-5 nefesi: Bu nefes egzersizi, beşli setler halinde gerçekleştirilir. Denemek için öncelikle nefes alın ve ciğerlerinizi beş saniye boyunca nefesle doldurun. Ardından nefesinizi beş saniye tutun, sonra beş saniye boyunca nefes verin. Pratiği gerektiği kadar sık tekrarlayın.
- Sıkın ve serbest bırakın: Bu pratik için ellerinizi yumruk yapar gibi birkaç saniye sıkmayı ve ardından serbest bırakmayı deneyin. Bunu bacaklarınız, kollarınız, ayaklarınız vb. ile de yapabilirsiniz. Yumruklarınızı sıkmanız, duygu enerjisini ellerinize yönlendirmenizi ve sonra da serbest bırakmanızı sağlar.
- Vücudunuzu esnetin: Vücudunuzu esnettiğinizde, dikkatinizi gergin kaslara yönlendirmiş olursunuz. Boynunuzun veya omuzlarınızın gergin olup olmadığına dikkat edin. Eğer öyleyse, onları rahatlatmak için bir dakikanızı ayırın.
Kaslarınızı esnetirken, farklı bölümleri etkinleştirdiğinizde kaslarınızın nasıl kasıldığını hissedin. Omuzlarınız ve boynunuz gibi stres depoladığınız bölgelerde nasıl bir his var? Gergin ve gevşemiş haliniz arasındaki kas gruplarınızı gözlemlemek için dikkatinizi oralara yönlendirin. Bir süre sonra, rahatsız edici düşüncelerden biraz uzaklaşmış olacaksınız.
- Bir şeye dokunun: Uzmanlar bu pratikte ekstra his için benzersiz dokulara veya ağırlığa sahip nesnelerin kullanılmasını öneriyor. Bu, size o anda gerçekten neler olduğunu hatırlatabilecek bir teknik. Her şeye dokunabilirsiniz; bu, örgü bir battaniye, tüylü bir yastık, dokulu bir top, ağırlıklı bir sıkma topu veya pürüzsüz bir taş olabilir. Daha da ileri gitmek isterseniz renklerine, ağırlığına, elinizde nasıl bir his uyandırdığına da dikkat edebilirsiniz. Elinize ilgili eşyayı alın ve tüm dikkatinizi ona dokunma hissini fark etmeye verin.
- Değişen sıcaklığı hissedin: Dikkatinizi hızla kaygıdan uzaklaştırmak istiyorsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz. Ellerinizi akan soğuk suyun altına tutun, bir buz parçasına dokunun, buzlu su için, sıcak bir içecek yudumlayın, dışarıya soğuk havaya çıkın; her ne ise, vücudunuzun bu yeni hislere nasıl tepki verdiğini gözlemleyin.
Dikkatinizi fiziksel gerçekliğe çevirdiğinizde, bir veya iki dakika içinde vücudunuzun sakinleştiğini hissedeceksiniz.
- 3-3-3 yöntemi: Bu da son derece basit bir teknik. Endişeli hissettiğinizde, gördüğünüz ve duyduğunuz üç şeyi adlandırmak ve ardından vücudunuzun üç bölümünü hareket ettirmek yararlı olabilir. Bu egzersizi yaptığınızda, dikkatinizi bulunduğunuz odaya/ortama geri getirirsiniz.
Egzersiz hoşunuza gittiyse daha fazla nüans arayın. Nesnenin belirli renk tonunu adlandırabilir misiniz? Gürültü kulağınıza nasıl geliyor? Gerinirken eklemleriniz sertleşiyor mu?
2. Zihinsel topraklama teknikleri
- Başka bir şey düşünün: Uzmanlar sadece beyninizi başka bir yöne çevirerek endişeli düşünce sarmallarını kesebileceğinizi söylüyor. Anksiyete zihninizde çok fazla yer kapladığında, onu başka şeylerle meşgul ederek evcilleştirmeyi deneyin.
İşte deneyebileceğiniz pratik bir yöntem: Etrafınızda gördüğünüz nesneleri “Bir sandalye görüyorum, mavi bir sandalye, mavi kadife bir sandalye, kahverengi ayaklı mavi bir kadife sandalye ve beyaz bir yastık görüyorum” gibi giderek artan ayrıntılarla adlandırın.
- Güvenli bir alan görselleştirin: Gözlerinizi kapatın ve nefesinize odaklanın. Nefesinizin, kök salmış bir ağaç gibi omurganızın dibinden aşağı indiğini ve ayaklarınızın yanından geçtiğini hayal edin. Alttaki toprakla büyüyen kökleri ve toprağın gücünü gözünüzde canlandırın. Nefes almaya devam ederken nefesinizin başınızın yanından geçtiğini ve nasıl hissettirdiğini hayal edin.
Görselleştirme egzersizi yaparken size huzur veren her şeyi hayal edebilirsiniz. Belki bir kumsal ve orman… Dalgalar nasıl hissettiriyor? Rüzgar yapraklara dokunduğunda, ağaçlar nasıl ses çıkarır?
- Gözlemlerinizi yüksek sesle söyleyin: Saate bakın. Şu anda etrafınızda ne var? Bulunduğunuz odada neler var? Geçmişteki bir olayı düşünüyorsanız, çevrenizi hatırlamak sizi geçmiş bir olayla ilgili düşüncelerden uzaklaştıracaktır. Kafanızda olup bitenler yerine ana daha fazla bağlanabilmek için bunları yüksek sesle söyleyin.
- Yazın: Günlük tutmak, kendinizle ve duygularınızla daha derin bir ilişki kurmanızı sağlar. Bunu bir topraklama tekniği olarak kullanmak, endişeli düşüncelerinizin gerçekten sadece gelip geçici olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir.
Dolayısıyla, kaygılı düşüncelerden kurtulmanın bir yolu olarak aklınıza gelen tüm düşünceleri yazmaya başlayabilirsiniz. Alıştırmayı bitirdikten sonra, bu düşünceleri okumanız ve bunların kaygıya karşı normal tepkiler olduğunu kendinize hatırlatmanız faydalı olabilir.
İlginizi çekebilir: Kaygı çağı: Yaşamın getirdiklerine nasıl mutluluk katabiliriz?