Türk’ün gücü koronayı yener: Gelenekler, ilişkiler ve mutfak kültürü
Kültürümüzden, geleneklerimizden -hatta belki de sosyal medyada dolaşan haberlerin savunduğu gibi, genlerimizden- aldığımız güç ile dünyayı kasıp kavuran bu virüs karşısında dimdik ayakta durmayı umuyoruz. Nasıl mı?
Geleneksel beslenerek
Anadolu mutfağı tarhana, kefir, yoğurt, turşu gibi probiyotik gıdalar açısından çok zengin besinlere sahiptir. Geleneksel besinlerin, binlerce yıldır bunları tüketmeye alışmış bedenlerimizin arkaik bilgisi sayesinde, daha kolay sindirilip enerjiye dönüştüğü biliniyor (bkz. Türk’ün Aklı Nasıl Çalışır).
Geleneksel mutfağımızın bağışıklık sistemimizi güçlendiren probiyotikler açısından zengin olması, bizim şansımız. İthal gıdalardan medet ummak yerine elimizin altındaki bu şanstan faydalanmak daha akıllıca olmaz mı? Verimli toprağımızda yetişen kekik, adaçayı, sumak gibi enfeksiyon giderici ot ve baharatlarından, bal, limon, turp gibi mucizevi besinlerinden yararlanmak bizim için birçok topluma göre çok daha kolay.
Geleneklerimizi yaşatarak
Eve gelen misafire kolonya tutarak aslında kibarca onu dezenfekte etmek, hem ince düşünülmüş, hem de bizi enfeksiyonlardan koruyan bir gelenek. Evin girişinde ayaklarımızı silmek, evde terlikle gezmek gibi alışkanlıklar, Amerikan filmlerinde görülen manzaralardan çok farklı, bir o kadar da faydalı, değil mi? Sofraya oturmadan ve yemekten sonra el, ağız yıkama, çamaşırları güneşte kurutma gibi birçok hijyen alışkanlığımız, bizi enfeksiyonlar karşısında güçlü kılıyor.
İlişkilerimizi koruyarak
Ailesine, arkadaşlarına düşkün, ilişkisel toplum yapımız kriz durumlarında kaygımızı paylaşacak bir sosyal destek sağlıyor; bunun verdiği psikolojik güç çok kıymetli. Her ne kadar eşten dosttan duyduklarımızla galeyana gelme, hatta belki yalan yanlış reçeteleri deneme potansiyelimiz yüksek olsa da, “virüs” gibi bir düşmanla tek başımıza değil de toplum olarak savaşıyor olmanın verdiği emniyet hissi, kıvrak espri anlayışımızla durumu alaya alma rahatlığı, biz fark etmeden ruhumuzu olduğu gibi bedenimizi de güçlendiriyor.
Bir de tabii, krizlerle baş etmede uzman olunması gereken bir coğrafyada yaşıyoruz -var mı bizden şerbetlisi?
Referanslar için: Türk’in Aklı Nasıl Çalışır?, Hümanist Yay., 2019
İlginizi çekebilir: Corona gündeminde ruhsal bakımın önemi: 4 adımda daha sağlam bir psikolojiye kavuşun