Türkiye’de bulunan şahane alternatif tatil merkezleri

Tüm bir seneyi, hayalimizdeki tatile kavuşmak için arı gibi çalışarak geçiren kaç kişiyiz? İşte her yorgun yılın armağanı olan tatiller, sadece dinlenmek için değil; ruhen yenilenmek ve bambaşka deneyimler yaşamak için de bulunmaz bir fırsat. Siz de tatil kavramını deniz manzaralı lüks otellerle sınırlandırmıyorsanız, sizin için derlediğimiz Türkiye’nin alternatif tatil merkezlerini mutlaka okuyun!

1.Tatuta Çiftlikleri / Tüm Türkiye

Şimdiye kadar pek çok tatili açık büfe servis yapan otellerde tüketerek geçirmiş olabilirsiniz. Ancak bu, tatil planlarınızda anlamlı bir değişiklik yapmayacağınız anlamına gelmiyor! Buğday Derneği’nin yürüttüğü proje kapsamında Türkiye’nin pek çok bölgesinde bulunan TatuTa Çiftlikleri size, ekolojik bir çiftlikte geçireceğiniz farklı bir tatil deneyimi yaşatabilir. Açılımı “tarım – turizm –takas” olan TatuTa projesi kapsamında turistler, Buğday Derneği ile anlaşmalı aile çiftliklerinden birinde yaptıkları tatil karşılığında, oradaki günlük işlere yardım ediyorlar. İnek sağmaktan, bahçe çapalamaya; ekmek pişirmekten kiraz toplamaya kadar pek çok iş yapabileceğiniz bu şirin çiftliklerde, çiftlik sahibi tarafından yeteneğinize ve kondisyonunuza göre yönlendiriliyorsunuz. Bu tip işleri yapmak yerine sadece sade bir köy tatili yapmak isteyenler de cüzzi bir ücret karşılığında TatuTa Çiftlikleri’nin imkanlarından yararlanabiliyor. Türkiye’nin hemen her bölgesinde bulunan 150’yi aşkın çiftlik arasından, mevsime ve yaşamak istediğiniz deneyime göre seçim yapabiliyorsunuz.

Datça
Datça

Görmeden geçme: Datça’da bulunan, badem ağaçlarının gölgesindeki Datça Murat Çiftliği, ekolojik tarım meraklıları arasında epey popüler.

2.Kazdağları / Balıkesir

Türkiye’nin en özel coğrafyalarından biridir Kazdağları. Mitolojik hikayeler saklayan bu yemyeşil cennet, son yıllarda Türkiye’nin alternatif tatil merkezleri arasında dikkat çekiyor. Hem kampçıların hem de butik tatilcilerin gözdesi olan bu bölgede açılan butik oteller yaz – kış açık. Bölgeye özgü taş evlerin restore edilmesi ile tasarlanan bu şık oteller, özellikle kış mevsiminde çıtır çıtır yanan şömine aleviyle daha da keyifli oluyor. Doğayla haşır neşir olmak isteyenler ise, milli park dahilinde kurulu bulunan camping tesislerini tercih ederek bol bol doğa yürüyüşü yapabilir.

Tahtakuşlar Köyü
Tahtakuşlar Köyü

Görmeden geçme: Kazdağları’nın göz bebeği, Edremit’e sadece 17 km mesafede bulunan Tahtakuşlar Köyü’nü mutlaka ziyaret edin. Çok eski bir Türkmen köyü olan Tahtakuşlar, kültürel olarak son derece özel bir merkez. Şamanizme dair pek çok geleneğin halen uygulandığı köyde bir de etnografya müzesi bulunuyor.

3.Kabak Koyu / Muğla

Ege ile Akdeniz’in birleştiği Muğla’ya bağlı Kabak Koyu, son yıllarda Türkiye’nin alternatif tatil merkezleri arasında oldukça popüler. Özellikle teknolojiden ve endüstriyelleşen dünyadan uzaklaşmak ve bunu yaparken denizin keyfini çıkarmak isteyenlerin uğrak yeri olan Kabak Koyu’nda pek çok camping ve butik otel bulunuyor. Yoga yapanların, müzisyenlerin ve sanatçıların uğrak yeri olan Kabak’ta, Haziran – Eylül ayları arasında, İstanbul’da görmeye alışkın olduğumuz birçok konser de düzenleniyor.

Kabak Koyu
Kabak Koyu

Görmeden geçme: Yoga tatillerinin vazgeçilmezi Shambala, Kabak Koyu’nun ruhunu ve muhteşem manzarasını yaşamak için bulunmaz bir yer. Tüm koyu tepeden izleyebileceğiniz bu tesiste ruhunuzun arındığını hissedeceksiniz.

4.Çamlıhemşin / Rize

Karadeniz Bölgesi’nin en yeşil ve en otantik bölgelerinden biridir Çamlıhemşin. Kendine has kültürel yapısını muhafaza eden renkli insanları ve nefes kesen doğal güzellikleriyle kesinlikle görülmesi gereken bu şirin ilçede yapılacak çok şey var. Kendinizi doğanın kucağına bırakmak isterseniz, “bulutların yeryüzüyle buluştuğu” Ayder, Amlakit, Çeymakçur, Çavron, Elevit, Pokut ve Trovit yaylalarını görebilirsiniz.

Fırtına Deresi Vadisi
Fırtına Deresi Vadisi

Görmeden geçme: Çamlıhemşin’in en önemli doğal varlığı olan Fırtını Deresi Vadisi’ni mutlaka görün ve eğer meraklıysanız burada rafting yapın. Ayrıca Fırtına Deresi çevresinde dünya tatlısı pansiyon ve butik oteller de mevcut.

5.Mardin

Türkiye’nin güneydoğusunda, kadim uygarlıklara yuva olmuş Mezapotamya’nın bağrında yer alan Mardin’de unutulmaz bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Yüzlerce mitolojik hikayeye, iç içe geçmiş kültürlerin oluşturduğu renkli bir mozaiğe ve son derece misafirperver bir halka sahip olan ve UNESCO tarafından koruma altına alınmış Mardin’in mistik havasına kendinizi hemen kaptırabilirsiniz. Özellikle satı taş ile inşa edilmiş manastırlarına bayılacağınız Mardin’de, enfes Süryani şarapları içebilir ve Mardin mutfağının doyumsuz tatlarını deneyebilirsiniz. Unutmadan belirtelim, kent her yıl 15 Mayıs – 15 Haziran arasında; pek çok yerli ve yabancı sanatçının katılımıyla zenginleşen harika bir bienale de ev sahipliği yapıyor.

Mardin'den bir şehir manzarası
Mardin’den bir şehir manzarası

Görmeden geçme: Mardin’in simgelerinden Dayr-ul Zaferan’ı mutlaka görün. Mardin’in 5 km doğusunda bulunan ve 4. Yüzyılda inşa edilen bu muazzam manastır, Mezopotamya’nın en önemli yapılarından biri. Yine Midyat’ta bulunan Mor Gabriel Manastırı da görülmeye değer bir tarihi yapı.

6.Selçuk / İzmir

Hem doğayı, hem tarihi hem de ekstrem sporları bir arada bulabileceğiniz ender merkezlerden biri olan İzmir’in şirin ilçesi Selçuk kesinlikle görülmesi gereken bir destinasyon. Efes Antik Kenti, Meryem Ana Evi, St. Jean Bazilikası ve Artemis Tapınağı ilçede bulunan en önemli tarihi miraslardan. Ayrıca Selçuk’ta ekstrem sporların en yürek isteyeni sky diving (paraşütle uçaktan atlama) de yapılabiliyor. Bölgede bulunan pek çok paraşüt okulu, meraklılarına bu işin eğitimini veriyor.

Görmeden geçme: Selçuk merkeze 15 dakika uzaklıktaki Şirince Köyü, hem otantik mimarisiyle hem de dillere destan meyve şaraplarıyla ünlü.

Şirince Köyü
Şirince Köyü

 

İlginizi çekebilecek diğer içerikler:

2016’da 10 eşsiz tatil önerisiyle dünyayı yeniden keşfediyoruz

Yolculuğa dair 50 ilham veren söz

Dünyadaki en ilginç ve güzel tatil yerleri

 

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!