Tüplerinizi bağlatmak için kaç yaşında olmanız gerekir?
Tüpleri bağlatmak, kalıcı bir doğum kontrol yöntemidir. Temel olarak laparoskopik olarak uygulanan cerrahi bir yöntemdir. Doktor karın bölgesinde küçük bir kesik açar ve buradan fallop tüplerine ulaşır. Tüpler kesilir ve kapatılırlar. Kapatma süreci yakarak veya klape takarak olabilir. Yumurtanın rahme geçmesine ve böylece döllenmesine engel olur. Temel olarak hamilelik ihtimalini tamamen ortadan kaldırmak için kullanılır. Bu nedenle bazen genç insanların bu işlemi yapmamaları için doktorların ikna çabalarında bulundukları olur.
Herhangi bir yaş gerekliliği var mı?
Ülkemizde tüpleri bağlatmak için 18 yaş yani erişkinlik yaşı sınırı haricinde herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor. Ancak işlem genellikle imza atıldıktan hemen sonra uygulanmıyor ve belli bir süre beklenmesi öngörülüyor. Bu uygulama sağlık kurumunuza göre değişkenlik gösterebilir. Ayrıca sosyal sigorta kapsamında ödemenin mümkün olmadığını belirtmek gerekli. Özel sigortalarda ise sigorta şartlarını incelemeniz yerinde olacaktır.
Dikkate alınacak başka şeyler nelerdir?
Yaşınız ne olursa olsun tüpleri bağlatmadan önce biraz düşünmek isteyebilirsiniz. Çünkü sadece çocuk yapma üzerine değil, aynı zamanda ekonomik ve sağlık faktörleri üzerine de düşünmek gerekiyor.
Hamilelikteki Sağlık Riskleri
Bazı sağlık problemleri hamileliği tehlikeli hale getirebilirler. Bunlar şöyle:
- kalp hastalıkları
- diyabet
- preeklampsi
- inme
Eğer sağlığınız hakkında endişeleriniz varsa ve gebeliğin sizi nasıl etkileyebileceğine dair şüpheleriniz varsa, bir doktorla görüşün. Bazı durumlarda tüpleri bağlatmak mantıklı olabilir. Bazılarında ise gebeliği daha güvenli hale getirecek tedaviler uygulanabilirler.
Genetik Endişeler: Eğer sizde veya partnerinizde bir genetik rahatsızlık varsa, veya ailenizde belli bir hastalık sık görülüyorsa, bunu çocuğunuza geçirmek istemeyebilirsiniz. Bu nedenle doktorunuzla görüşmeniz yardımcı olacaktır.
Genetik testler vasıtasıyla belli bozuklukların genlerini taşıyıp taşımadığınız görüntülenebilir. Ayrıca tüp bebek tedavisine geçip embriyoların genetik testten geçmesini de sağlayabilirsiniz.
Ruh Sağlığı: Bazı çalışmalarda tüpleri bağlattıktan sonra gelen pişmanlıktan bahsediliyor ve bu durum depresyona yol açabiliyor. Bu pişmanlığın görülme oranının %28 olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla tüpleri bağlatmadan önce doktorunuzla konuşun. Bazı durumlarda spiral takılması gibi uzun vadeli yöntemler de faydalı olabiliyorlar. Ancak elbette son karar sizin.
Durumların zamanla değiştiğini unutmayın. Bugün sahip olduğunuz sebepler, başka bir gün geçerli olmayabilirler.
Doğumdan Sonra: Bazı insanlar doğumdan hemen sonra tüpleri bağlatmak isterler. Özellikle sezaryen doğumlarda işlemin daha kolay olması nedeniyle tercih edilebilir olmaktadır.
Tüpleri bağlatmak benim için iyi bir seçenek mi?
Eğer hali hazırda çocuğunuz varsa ve daha fazla istemediğinizden eminseniz, tüpleri bağlatmak mantıklı olabilir. Ayrıca hiç çocuk istemiyorsanız da iyi bir tercih olabilir.
Dikkate alınacak bazı diğer faktörler
Tüpleri bağlatma süreci kalıcıdır. Eğer hafif bir şüpheniz varsa bile doğru tercih değildir.
Baskı altında hissetmek
Tüpleri bağlatma süreci sadece size ait bir karar olmalıdır. Eğer arkadaşlarınız, partneriniz, aileniz gibi kişilerden baskı altındaysanız muhtemelen iyi bir tercih olmaz. Eğer ilişkiniz varsa bu kararı onunla birlikte vermek isteyebilirsiniz. Ancak kendi bedeninize ait karar son kertede size ait olacaktır.
Geri dönüş kolay değildir
Tüpleri bağlatma sürecinin tersine döndürülebilir olduğuna dair efsanelere pek inanmayın. Geri dönüş her zaman mümkün olmaz ve yapıldığında da başarılı olmaz. Tüplerin gördüğü hasar, üzerinden geçen süre gibi faktörler bu konuda etkilidir. Ayrıca geri dönüş süreci pahalı olduğu gibi, dış gebelik riskinin de artmasına sebep olur.
Tüpleri bağlatma kalıcı bir doğum kontrol yöntemidir. Bu işlem için herhangi bir yaş gereksinimi yoktur. Ancak pek çok işlemde olduğu gibi reşit olma yaşının beklenmesi gerekir. İşlem sizin için uygun olabilir veya olmayabilir. Bu nedenle dikkatlice değerlendirilmesi ve gerekirse alternatif yöntemlere göz atılması gerekir. Her zaman başarıyla geriye alınabilen bir operasyon olmadığını da belirtmek gerekiyor.
Önemli not: Bu yazıda yer verilen tüm bilgi ve öneriler bilimsel destekli makaleler baz alınarak, genel bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup herhangi bir uzman tavsiyesi içermemektedir. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun.
Kaynak: healthline
İlginizi çekebilir: Rahim şekil bozukluğu nedir, belirtileri nelerdir?