Kim bilir kaç kere büyük bir heyecanla yeni egzersiz programına başladık, mutfağımızdaki tüm abur cuburları çöpe attık, sabahları daha erken uyanmaya çalıştık, düzenli olarak meditasyon yapmaya, kitap okumaya çalıştık, hatta kitap yazmayı bile denedik, borçlarımızı bitirmeye çalıştık, iş kurmak istedik… Bu uzayıp giden listedekileri hepimiz defalarca denedik. Ancak uzun vadede neredeyse hiçbirini beceremedik. Yeni bir hedefle yola çıktık ama bir süre sonra kendimizi yoldan çıkmış halde bulduk. Üstelik bu durum kendimizi berbat hissetmemize neden oldu. Kaybetmiş gibi hissettik. Yeterince güçlü olmadığımız, zeki ve disiplinli olmadığımız için kendimize kızdık.
Oysa belki de sorun yeterince güçlü, zeki veya disiplinli olmamak değil, hedeflere işe yaramayan bir şekilde odaklanmaktan kaynaklanıyordur. İster inanın isten inanmayın ama bazen hepimiz hedeflerimize gereğinden fazla odaklanıyoruz. Evet doğru duydunuz, ilk başta mantıksız gibi görünse de işin doğrusu bu. Bilmeniz gereken tek bir gerçek var; o da pozitif değişiklikler hedefler sayesinde olmaz, günlük ritüeller sayesinde olur. Yani hedeflerinizi gerçekleştirebilmenin en önemli kuralı:
Hedefler yerine günlük ritüellere veya alışkanlıklara odaklanmak
Bazen hedeflerimize o kadar çok odaklanıyoruz ki, günlük ritüelleri tamamen gözden çıkarıyoruz veya önemsemiyoruz ve daha sonra hedefimizin gerçekleşmesini bekliyoruz. Oysa günlük ritüellerle bağı kurulmamış hedefler, omuzlarımıza birer ağırlık olarak çöküyor ve bizi dibe çekiyor.
Öyleyse şimdi dikkatinizi hedeflerinizden uzaklaştırma zamanı. Önümüzdeki birkaç hafta boyunca hedeflerinizden birini tamamen aklınızdan çıkarsanız ve bunun yerine bu hedefinizi destekleyecek günlük ritüellere odaklansanız pozitif sonuçlar alır mısınız? Örneğin 10 kilo vermeyi hedefliyorsanız, bu sayıya odaklanmak yerine her gün sağlıklı beslenip egzersiz yapmaya odaklansanız yine aynı sonucu alır mısınız? Cevap kesinlikle evet! Vermek istediğiniz kiloları düşünmeden, hedefinize daha kolay yaklaşabilirsiniz.
Eğer hedefinizi güçlendirecek günlük ritüelleri gerçekleştirmek istemiyorsanız, aslında hayatınızda değişiklik yapmayı, o hedefe ulaşmayı çok da istemiyorsunuz demektir. Sadece o hedefe tutunmayı seviyorsunuz ancak onu gerçekten her gün yapmayı sevmiyorsunuz demektir.
İlginizi çekebilir: Hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacak alışkanlıklar
Peki, hedefinizi destekleyecek günlük rutinler oluşturmak istiyor ancak bunu nasıl yapacağınızı bilemiyor musunuz? İşte size hedefinize uygun günlük rutinler oluşturmanız için birkaç öneri:
- Bir seviyeye kadar rahatsızlık hissini kabullenin
Yeni bir günlük rutin oluşturmak, bir anlamda eski rutininizi değiştirmenizi gerektirir. Bu değişiklik de rahatsızlık verici olabilir. Birçoğumuz rahatsızlık hissinden hoşlanmadığımız için bu yeni değişiklikten hemen kaçmanın yolunu ararız. Rahatsızlık hissinden kaçarak, sadece konforlu bölgemizdeki fırsatlardan yararlanabiliriz. Hepimizin konforlu bölgesinin son derece küçük olduğunu düşünürsek, bu durum hayattaki büyük deneyimleri kaçırmamıza ve hedeflerimizi sadece birer ideal olarak kafamızda canlandırıp bir kısır döngüye girmemize neden olur. Her zaman yaptığımız şeyleri yaparak, sadece her zaman aldığımız sonuçları alabiliriz.
- Ufak ritüeller hem başlaması hem de devam ettirmesi daha kolaydır
Bir seferde büyük bir değişiklik yaratmak sadece çok fazla kararlılık gerektirmekle kalmaz, aynı zamanda çok fazla zaman ve enerji ister. Eğer zaten meşgul biriyseniz, yeni bir günlük rutini programınıza dahil etmekte zorlanırsınız. Örneğin çok meşgulseniz ve egzersiz yapmak istiyorsanız, birden haftada 2-3 defa birer saatlik egzersizleri programınıza ekleyemeyebilirsiniz. Bunun yerine her sabah 10 dakikalık egzersizler yapabilirsiniz. Bu hem başlaması hem de sürdürmesi daha kolay bir ritüel olacaktır. Burada unutmamanız gereken şey şu; bir ritüele başladığınızda ilk günlerde hissettiğiniz heyecan, birkaç gün sonra mutlaka kaybolacaktır. Bu yüzden yeni ritüeliniz ne kadar küçükse, heyecanınızın kaybolduğu bu dönemde devam ettirmesi o kadar kolay olur.
İlginizi çekebilir: Yeni yıl kararlarınızı uzun vadeli hedeflere dönüştürmenin yolları
- Yeni edindiğiniz günlük ritüellerin sizin için “normalleşmesini” sağlayın
Hepimiz bazı şartlarda daha rahat ediyoruz ve bu koşullardan hızla uzaklaşırsak hemen kendimizi rahatsız hissetmeye başlıyoruz. Örneğin işten ayrılıp kendinize yeni bir iş kurmak için finansal kaynaklarınızı bulmanız, ürün veya hizmetlerinizi test etmeniz, pazarlama fikirleri üretmeniz, bir internet sitesi hazırlamanız, satış kanalları oluşturmanız ve daha pek çok aşamayı gerçekleştirmeniz gerekir. Bunların hepsi ilk başka yorucu, can sıkıcı şeyler olabilir. Ancak hedefiniz o çok istediğiniz işi kurmaksa, bunların hepsini gerçekleştirmeniz ve üstelik kendinizi “hazır” hissetmeyi beklemeden işe koyulmanız gerekir. Bunu başarmanın yolu, yine bu rahatsızlık verici gereklilikleri kolaylaştıracak günlük rutinler oluşturmaktan geçiyor. Örneğin önce işe finansal kaynaklar bularak başlayın. Kredileriniz için ödeme planı oluşturun, bir yıllık masraflarınızı hesaplayın. Bu alanda kendinizi rahat hissetmeye başladığınızda, bu sefer ürün ve hizmetleri test etme aşamasına geçin. Bu alanda çözümler bulduktan sonra bu sefer bir başka alana geçin. Böylelikle yeni işinizin her bir aşamasında karşınıza çıkacak olan koşullar, sizin için tanıdık şeyler haline gelir ve “normal” dediğiniz şeyin sınırlarını genişletmiş olursunuz.
İlginizi çekebilir: Başarıya ulaşmak için rahatlık alanınızdan çıkın ve kendinize hedefler koyun
- Kendinize güvenin
Geçmişte birçok kez yenilmiş ve kendinize olan güveninizi kaybetmiş olabilirsiniz. Bunun da çözümü, yine kendinize ufak sözler verip bunları gerçekleştirerek ufak zaferler kazanmaktan geçer. Böylelikle kendinize olan güveninizi yeniden inşa etme sürecine girersiniz. Bu durum hiç kuşkusuz zaman alacaktır ancak hayatta kendinize yapabileceğiniz en önemli şeylerden birinin bu olduğunu düşündüğünüzde, gereken zamanı tolere edebilirsiniz.
Ufak değişiklikler sayesinde büyük değişiklikler hızlıca gerçekleşir
Her seferinde tek bir adım atmak, saçma gibi görünebilir. Anlık tatminler için duyduğumuz arzuya teslim olabiliriz. Ne istediğimizi biliyoruz ve birçoğumuz bunun hemen gerçekleşmesini istiyoruz. Ancak bu arzu, çiğneyebileceğimizden daha büyük ısırıklar almamıza neden olabilir. Kendinize şunu hatırlatın; bir seferde 40 kilo ağırlık kaldıramayabilirsiniz ancak 1 kilo ağırlığı 40 sefer kaldırabilirsiniz. Küçük ve istikrarlı adımlar, sizi hedefinize ulaştırır. Bu hemen olmayabilir ancak hedefinize ulaşmak sizin sandığınız kadar da uzun sürmeyecektir.
Kaynaklar:
Marc&Angel
Tiny Buddha