X

Tül Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Tül çiçeği, tüylü yaprakları ile ilgi çeken ve iç mekanda kolayca bakılabilen bir bitkidir. Dolaylı olarak güneş ışığı alan aydınlık ve hafif nemli ortamları seven tül çiçeği, dayanıklı bir bitki olduğundan dolayı kolayca yetiştirilebilir.

Tül çiçeği, yumuşak ve tüylü bir görüntüye sahip olsa da bitkinin bakımını yaparken dikkatli olmak gerekir. Keskin yaprakları olan tül çiçeği ile ilgilenirken zarar görmemek için genelde eldiven takmak yeterlidir.

Tül çiçeği hakkında merak ettiğiniz her şeyi ve tül çiçeği bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Tül Çiçeği Nedir?

Tül çiçeği, tül kuşkonmaz olarak da bilinen bir bitkidir. Genelde ilkbaharda ekilen ve hızlı bir şekilde büyüme gösteren tül çiçeğini özellikle dış mekanda yetiştirirken dikkatli olmak gerekir. İklimin sıcak ve nemli olduğu yerlerde açık havada bakıldığında yayılmacı bir eğilim gösteren tül çiçeği istilacı olabileceği için bitkiyi kontrol altına almak önemlidir. Tül çiçeğine iç mekanda bakmak için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise bitkiyi düzgün bir şekilde sulamak, gür ve yoğun olmasına yardımcı olmak ve bu sayede yapraklarının daha çekici görünmesini sağlamaktır. Tül çiçeği, insanlar için hafif toksikken evcil hayvanlar için orta şiddette toksik olduğundan dolayı bitkinin nerede bakılacağını iyi seçmek gerekir.

Tül çiçeğinin genel özellikleri ve ihtiyaçları genel olarak şu şekildedir:

Botanik adı: Asparagus aethiopicus, A. densiflorus

Aile: Asparagaceae (Kuşkonmazgiller)

Türü: Otsu, çok yıllık

Olgunlaştığında ulaştığı ölçüler: 90 cm yükseklik, 120 cm genişlik

Güneş isteği: Dış mekanda kısmi, iç mekanda dolaylı

Toprak isteği: Drenajı iyi toprak

Toprak pH’ı: Hafif asidik (6,5-6,8)

Çiçeklenme dönemi: İlkbahardan sonbahara kadar

Çiçek rengi: Beyaz

Kökeni: Güney Afrika

Toksisite: İnsanlar için hafif şiddette, evcil hayvanlar için orta şiddette zehirlidir

İlginizi çekebilir: Tillandsia Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Tül Çiçeği Nasıl Bakılır?

Tül çiçeğine dış mekanda bakmak için organik madde bakımından zengin, nemli ve drenajı iyi bir toprak sağlamak ve kısmen gölgeli bir yer seçmek önemlidir. İç mekanda saksı içinde bakılabilen tül çiçeğine dış mekanda da saksı içinde bakabilir ve havalar soğuduğunda saksıyı içeri taşıyabilirsiniz. Tül çiçeği, dışarıdan bakıldığında yumuşak görünmekle birlikte aslında keskin bir bitki olduğundan dolayı bitkinizi budamak için eldiven takmanız önemlidir. Bulunduğu yerden memnun olan tül çiçeği küçük çiçekler ve ardından hafif derecede zehirli meyveler üretebildiğinden dolayı evcil hayvanınız varsa tül çiçeği yetiştirdiğiniz yere dikkat etmeniz gerekir.

İç mekanda ve dış mekanda tül çiçeği bakmak için dikkat etmeniz gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:

Işık ihtiyacı

Tül çiçeğinin ışığa ihtiyacı olduğu için bitkinize iç mekanda bakarken karanlık yerler tercih etmeyin. Aydınlık ve dolaylı olarak güneş ışığı alan bir ortam, tül çiçeği için idealdir. Özellikle güneş ışığının kavurucu olduğu yaz aylarında bitkinizi doğrudan güneş ışığından korumanız gerekir. Bununla birlikte az güneş ışığı alan bitkilerin büyümesi yavaşlayacağından bitkinizin yavaş büyüdüğünü görüyorsanız, saksıyı daha fazla ışık alan bir yere koyabilirsiniz.

Su ihtiyacı

Tül çiçeği toprağının sürekli olarak nemli olmasına ihtiyaç duyar. Yeteri kadar sulanmayan bitkilerin yapraklarında kahverengileşme ve kuruma fark edebilirsiniz. Bitkinizi ne sıklıkta sulamanız gerektiğini anlamakta zorlanıyorsanız, sık sık ancak az miktarda olacak şekilde sulama yapabilirsiniz. Bitkinizi haftada bir kez yoğun olacak şekilde sulamak yerine birkaç günde bir toprağı hafif nemli tutacak kadar sulamalısınız.

Toprak ihtiyacı

Tül çiçeği söz konusu olduğunda toprak seçimi çok önemlidir. Tül çiçeği, toprağının nemli olmasını sevse de kök çürüklüğünün önüne geçmek için fazla suyu dışarı atabilen drenajı iyi bir toprak kullanmak gerekir. Toprakta bol miktarda organik madde olduğundan ve nem tutan kristaller olmadığından emin olmanız gerekir. Toprak çok hızlı kuruyorsa toprağı kompost bakımından zengin hale getirebilirsiniz.

Sıcaklık ihtiyacı

Tül çiçeği genelde ev sıcaklığına uyum sağlayan bir bitkidir. Çoğunlukla serin havayı tercih eden tül çiçeği 32°C sıcaklıklara kadar dayanabilir. Yaz aylarının çok sıcak geçtiği yerlerde bitkinize daha fazla su vererek ve saksıyı gölge bir yere taşıyarak tül çiçeğinin sıcaklara dayanmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcaklıklar yüksek ve hava durgun olduğunda hava sirkülasyonu sağlamak adına bitkinin yanında fan çalıştırabilirsiniz.

Nem ihtiyacı

Tül çiçeğinin canlı ve sağlıklı kalması için ortam neminin yüksek olması gerekir. Bitkinin doğal ortamının tropikal iklim olduğu düşünüldüğü zaman neme ihtiyaç duyması normaldir. Bu nedenle havanın kuru olduğu mevsimlerde hava nemlendirici cihaz kullanarak ortamın nemini arttırabilirsiniz.

Gübre ihtiyacı

Tül çiçeğini büyüme dönemi boyunca ayda iki kez olmak üzere ¼ oranında seyrelttiğiniz tam sıvı gübre ile besleyebilirsiniz. Aynı zamanda toprağa solucan gübresi veya yavaş salınımlı bir gübre de ekleyebilirsiniz. Tül çiçeğinin aşırı gübrelenmeye karşı hassas olduğunu unutmamalı ve bu nedenle satın aldığınız gübreyi kullanmadan önce seyrelttiğinizden emin olmalısınız.

İlginizi çekebilir: Şeflera Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Tül Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Tül çiçeğini meyvelerinde bulunan tohumları ekerek çoğaltabileceğiniz gibi köklerini ayırarak da çoğaltabilirsiniz. Bitkinizi kökleri ayırarak çoğaltmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • İlkbahar gelince kürek yardımıyla bitkiyi topraktan kazın veya saksıdan çıkarın. Bunları yaparken eldiven kullanmayı unutmayın.
  • Kökleri bıçak yardımıyla yırın ve ayırdığınız her bölümde büyümekte olan sürgünler olduğundan emin olun
  • Kökleri ayrı saksılara veya bahçeye dikin. Bitkiler büyümeye başlayana kadar gölge sağlayın.

Tül Çiçeği Tohumu Nasıl Ekilir?

Tül çiçeğini tohumdan da yetiştirebilirsiniz. Tül çiçeğinin meyveleri tamamen olgunlaştığında meyveleri ezin ve tohumları ayıklayın. Ekmeden önce tohumları kazıyın ve gece boyu suda bekleyin. Ardından toprağa koyun ve üzerine hafifçe bastırın. Tohumların çimlenmek için ışığa ihtiyacı olduğunu unutmayın. Çimlenmenin gerçekleşmesi için birkaç hafta geçmesi gerekecektir. Bitki yaprak vermeye başladıktan sonra fideleri daha büyük saksılara nakledebilirsiniz.

Tül Çiçeği Neden Sararır?

Tül çiçeğinin sararmasının nedeni örümcek akarı gibi zararlılar olabileceği gibi bitkinin yeteri kadar ışık görmemesi de olabilir. Bitkiniz sarardıysa zararlıları yok edin, saksıyı daha aydınlık bir yere yerleştirin ve su püskürterek bitkinizi nemlendirin.

Bazen aşırı gübreleme de bitkide sararmaya neden olabilir. Bu durumda bitkinize verdiğiniz gübre miktarını azaltmanız gerekir.

Tül çiçeğiniz kahverengiye dönüyor ve kuruyor gibi görünüyorsa az sulanıyor olabilir. Kahverengi kısımları kesip kuruyan yerleri ayırarak ve bitkinizi daha sık sulamaya başlayarak bu sorundan kurtulabilirsiniz.

İlginizi çekebilir:

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale