Rivayet mi? Doğru mu? Doğru besinlerle beynimizi geliştirebilir miyiz?
Gazete-dergi yazılarından, forum tartışmalarından, okuduklarımızdan, çevremizden duyduklarımızdan, özellikle gençlerin sınav dönemleri için önerilenlerden ve doğmamış bebeklerin bile beyin gelişimi ile ilgili yazılardan aldığımız bilgilere göre, bazı besinlerin beyin gücümüzü destekleyici olduğunu iddia ediliyor. Ben bu konuyu biraz daha araştırmaya karar verince, elle tutulur tek bir araştırma sonucu buldum; balık yağı ile ilgili birkaç araştırma sonucu var ki yaşlılıkta unutkanlığı biraz da olsa yavaşlattığını gösteriyor. Ancak bundan ötesi de yok. Bu kadar!
Beyin gelişimi için protein ve yağlara ihtiyacımız var, beynin çalışması için de glikoz ve oksijene. Yediğimiz her şey önce beynimize uygun mu diye özel bir kontrolden geçer. Beyin burada kendi ekibini kurmuş ve gümrük görevlilere gibi 24 saat iş başında tutar. Besin alımında her zaman en ön sıradadır kendileri! Beynimizin faydalanabileceği ve o an ihtiyacı olan bir şey bulduğu an kapar. Olur da yediklerimizde beynimizin faydalanabileceği yeterince besin yok ise hemen ihtiyacını vücudumuzun başka bölgelerinden sağlar. Hiç aç kalmaz, kalamaz, kalmak istemez.
Ayrıca beyin seçicidir. Öyle her şeyi yemez, istemez, kabul etmez. Yediklerimizin bir kısmı kan-beyin bariyerinden geçemez (burası gümrük görevlileri gibidir). Yağların buradan geçme ihtimali hep daha yüksektir, ancak şeker ve protein konusunda çok çok seçicidir. Şahane Omega 3, 6 ve 9 yağlarını hemen kapar.
Beynimiz şaka maka vücudumuzun %2’si boyutlarında ama besinlerimizin %25’ini kullanır. Yani tüm enerji kaynağımızın %25’ini kendisine alır ve halen de seçicidir. Ama günahını da almayalım, öyle hazır varken fazladan alayım da demez. Yani siz fazla yediğiniz için o da aç gözlülük yapmaz, çok disiplinlidir sadece belirli miktarını alır ve durur.
Hiç obez bir beyin gördünüz mü? Yok, değil mi? O an ihtiyacı olanı alır o kadar, depolama yok…
Evet, kaliteli omega yağlarını sever, bu yüzden beyin için badem, ceviz, balık yağ gibi iyi yağların olduğu maddelerin magazinel değeri de yüksektir. Bunlar faydalı, vücudumuzun da ihtiyacı var ve beynimiz de sever ancak beyini “ekstradan” geliştirir mi? Hayır!
Beyin ayarlarını etkileyen, ancak iyi mi diye çok tartışılır tabi ki bazı maddeler var: uyuşturucular, ilaçlar, kafein gibi. Bunlar da başka bir konu başka yazılarda tartışılır.
Sağlıklı beslendiğiniz bir hafta olsun!
Bu konuda desteğe ihtiyacınız varsa bana www.ilknurustunucar.com/tr/ adresinden ulaşabilirsiniz. Sağlıkla ve sevgiyle kalın.
İlginizi çekebilir: Üçüncü göz olarak adlandırılan beyin epifizinin işlevini arttıracak 6 ek besin