X

Tüketim döngüsünü kırmak: Üretmek, büyütmek, anlam yaratmak

Çok tüketiyoruz. Bunun üzerine de yıllardır konuşuyoruz, evet tüketim çağındayız, hepimiz bunu biliyoruz. Ancak ihtiyacımızdan fazla eşyayı sürekli alıyor ve tüketiyor olmamız, tükettiklerimiz arasında en görünür olanı belki de. Dolayısıyla buralarda istersek daha kolay kendimize sınırlar koyabiliriz.

Peki, bu kadar yüzeyde göremediğimiz ama giderek tüketmeye devam ettiklerimiz neler?

Mesela, ben bu yazıya “Tüketimi Azaltmanın 5 Yolu” gibi bir başlık atsam ve bu konu sizin de ilginizi çektiyse, hemen bu yazıyı da okuyup “tüketebilirsiniz” dilerseniz. Tüketmeyi engellemek için yapabileceklerimizi bile tükettiğimiz kısır bir döngüde kalıyoruz adeta, eğer farkında değilsek.

“Tüketim” kelimesinin TDK tarafından tanımlanan anlamına bakalım: Üretilen veya yapılan şeylerin kullanılıp harcanması; yoğaltım, istihlak, üretim karşıtı.

Şimdi bu tanımı parçalara ayıralım…

“Şeylerin harcanması” diyor tanımda. Harcamak deyince ne geliyor aklınıza? Harcamanın da anlamına bakarsak, yok etmek çıkacak karşımıza. Bir şeyleri yok ediyoruz. Sürekli. 

Sahip olduğumuz ilişkileri tüketiyoruz, sahip olduğumuz yetenekleri tüketiyoruz, ilgi alanımıza giren herhangi bir şeyi tüketebiliyoruz. Bunların hepsini alıp, canımız sıkıldığında ya da artık bize fayda sağlamadığını gördüğümüz ilk anda, orada bırakıyoruz. Tüketiyoruz. Yok ediyoruz…

Tanıma dönersek, “üretim karşıtı” ifadesi çıkıyor karşımıza. Neden yok ettiğimizin cevabı işte, orada hiçbir üretim yok ki. Oysa ki, bir ilişkiyi “tüketmenin” önüne geçmek için, üretmek de lazım. Bir yeteneği ya da ilgi alanımıza giren herhangi bir şeyi “tüketmenin” önüne geçmek için, yine üretmek lazım. Sevdiğimiz, çevremizde olmasını istediğimiz şeylere emek vermemiz, zaman vermemiz, sevgimizi ve ilgimizi vermemiz lazım. İşin “verme” kısmını ihmal edip sadece almaya odaklandığımızda, elimizde kalan bir “hiç” oluyor günün sonunda. Hatta bazen parlak paketlere sarılı, -mış etiketleriyle süslenmiş imajların içinde sadece “boşluklar” duruyor. Bu durum insanlar için bile geçerli. Sadece imaja yapılan yatırımlarla, suretler parlarken, gerçekler içten içe sönükleşiyor. Ve günün sonunda, insanlar kendilerini de “tükenmiş” buluyorlar.

Eğer kendimizi dinlemezsek, bizi ileriye taşıyacak yeni bir şeylerin peşinde koşmazsak ve hayatımızda bir anlam yaratmazsak, işte o zaman kendimizi tükenmiş hissediyoruz. Kendimizi tükettiğimizi fark ettiğimizde de, bundan kurtulmanın yolu, yine tüketmek üzere kendimiz yerine bir başkasını ya da bir başka şeyi koymak değil esasen. Bu kısır döngüden kurtulmanın yolu, üretime geçmek ve değer katmaya odaklanmak. Buna başladığımızda zaten, her alanda bir şeyleri yok etmek yerine “var etmeye” doğru adımlar atabiliyoruz. İşte o zaman, artıyoruz, büyüyoruz ve büyütüyoruz.

İlginizi çekebilir: 2024’e daha farklı başlayalım: Ne’lerle değil, neden’lerle çıkalım yola2024’

Ceyda Tepret: İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği bölümü mezunudur. Koç Üniversitesi’nde MBA eğitimi alıp, Madrid’deki IE Business School’da International MBA programında eğitimini tamamlamıştır. Pazarlama alanında bir kariyer tercih etmiştir ve bu alandaki çalışmalarına devam etmektedir. İnsan davranışları ve psikolojiye duyduğu ilgi onu koçluk eğitimi almaya yöneltmiştir. ICF sertifikalı profesyonel bir koç olarak, danışanlarına kendi yolculuklarında destek vermektedir. Pazarlama profesyoneli kimliğiyle marka hikayelerinin, profesyonel koç kimliğiyle de insan hikayelerinin peşindedir.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale