X

Travmatik olayların yarattığı stresle nasıl başa çıkılır?

Yaşanılan veya maruz kalınan travmatik bir olayın ardından bireyin kafasının karışması ya da korku duyması olağandır. Kaldı ki bu duygular sadece bu olayları deneyimleyen insanlar tarafından da hissedilmez. Medyada gece gündüz yer verilen haberler, hepimizin sürekli doğal felaket, şiddet suçu, terörist saldırılar gibi üzücü ve korkutucu olaylardan dünyanın neresinde oldukları fark etmeksizin anında haberimizin olmasını sağlıyor ve bu olayların ürkütücü görüntülerini bizlere sunuyor. Bu görüntülere devamlı maruz kalmaksa travmatik stresi tetikleyip bireyin kendini umutsuz ve savunmasız hissetmesine neden oluyor. Bu yazıda, herhangi bir travmatik olaydan doğrudan veya dolaylı olarak etkilenen bir bireyin, hayatının konrtolünü tekrar ele alması ve olumsuz duygulardan kurtulması için atması gereken adımlara yer verdik:

Travmatik stres nedir?

Travmatik stres; doğal felaket, trafik kazası, uçak kazası veya terörist saldırılar gibi travmatik olaylara verilen normal bir tepkidir. Bu tür olaylar,sadece canlı kurtulanlar için değil bu olaylara tanıklık edenler ve hatta bu olayların görüntüleriyle sosyal medyada ve benzeri mecralarda tekrar tekrar karşılaşanlar için de normalden daha fazla strese neden olur. Dolayısıyla olayları doğrudan deneyimlemiş olmanız mühim olmaksızın endişeli, korkmuş ve geleceğe dair belirsiz hissetmeniz oldukça normal.

İlginizi çekebilir: Stres ve kaygıyla nasıl başa çıkılır?

Travmatik stres; doğal felaket, trafik kazası, uçak kazası veya terörist saldırılar gibi travmatik olaylara verilen normal bir tepkidir.

Genellikle, hayat normale dönmeye başladığında sarsıcı olayların yarattığı olumsuz düşünce ve hisler de kaybolmaya başlar. Öte yandan bu sürecin daha kolay geçmesi için yapabileceğiniz bazı şeyler de var:

  • Travmatik olaylara herkesin farklı tepki verebileceğini unutmayın. Nasıl hissetmeniz, düşünmeniz ve ne yapmanız gerektiğiyle ilgili kendinizi zorlamayın.
  • Söz konusu olayı tekrar tekrar yaşamaktan kaçının. Üzücü şeyleri sürekli düşünmek veya ürkütücü görüntülere devamlı şekilde bakmak sinir sisteminizi yorar, sağlıkı düşünmenizi engeller.
  • Hissettiklerinizi görmezden gelmek iyileşme sürecini yavaşlatır. O an bu hislerden kaçınmak size iyi gibi görünebilir; ancak siz hissetmekten kaçınsanız da o hisler orada. En yoğun duyguların bile bunları yaşamak için kendinize izin verdiğinizde geçeceğini unutmayın.

İlginizi çekebilir: Çocuklarda stresi azaltmak için yapılabilecekler

Travmatik stresle mücadele etmek için neler yapmalısınız?

Yukarıda yer verdiklerimiz dışında travmatik stresle başa çıkabilmek için atabileceğiniz daha somut adımlar da mevcut:

1- Medyayı daha az takip edin

Özellikle gece uyumadan önce haberlere bakmamaya çalışın. Sizi rahatsız eden fotoğraf ve videolardan uzak durun. Eğer yaşanan felaket haberlerinden fazla etkilendiğinizi hissediyorsanız medyayı takip etmeyi bir süre bırakabilirsiniz bile.

2- Duygularınızı kabul edin

Travmatik stresin beraberinde getirdiği duyguların normal olduğunu bilin. Kendinizi bu duyguları atlatabilmek için zaman verin. Duygularınızı suçlu hissetmeden ve kendinizi yargılamadan yaşayın. Unutmayın, bu bir süreç ve geçecek. Önemli olan bu süreçte sabırlı olmanız.

3- Harekete geçin

Böyle durumlarda egzersiz yapmak, en son isteyeceğiniz şey olabilir. Fakat egzersiz yapmanın endorfin salgıladığını ve dolayısıyla ruh halinizi iyileştirdiğini düşünürsek fiziksel aktiviteye zaman ayırmanız gerektiğini söyleyebiliriz.

4- Sosyalleşin

Kendinizi bir odaya kapatmak, hiç kimseyle görüşmemek istiyor olabilirsiniz. Öncelikle böyle hissetmeniz çok normal. Fakat bu süreçte iyileşmek için insanlarla yüz yüze iletişime geçmeniz oldukça önemli. Arkadaşlarınızla her zaman ne yapıyorsanız onları yapmaya devam edin. Dilerseniz destek gruplarından da yardım alabilirsiniz.

5- Stres seviyenizi azaltın

Nefes egzersizleri, hayvan sevmek, güzel müzik dinlemek gibi stres azaltıcıları uygulamayı deneyin. Bunlardan hangisi size daha iyi geliyorsa, ya da normalde stresinizi azaltmak için yaptığınız rutinleriniz varsa onları daha sık yapmaya özen gösterin.

6- Sağlıklı beslenin

Yedikleriniz ruh halinize etki eder. İşlenmemiş, sağlıklı ve taze besinler tüketerek travmatik stresin yarattığı duygusal iniş çıkışlarla daha iyi mücadele edersiniz. Ayrıca bu şekilde beslenmek fiziksel sağlığınıza da iyi geleceği için kendinizi daha enerjik hissedip sosyal ve fiziksel aktivitelere daha istekli olabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Stresle mücadelede en güçlü ortağınız; B12 vitaminiStresle mücadelede en güçlü ortağınız;

Kaynak:

helpguide.com

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale