Modern yaşamın yoğunluğu, neredeyse hepimizin anda kalmasını engelliyor. Anda kalamadığımız zamanlarda odaklanma ve problem çözme yeteneklerimiz hasar alabiliyor. Aynı zamanda, duygusal dengesizlik durumu açığa çıkıyor ve hem stres seviyemiz hem de huzursuzluğumuz artıyor. Bu nedenle, anda kalmaya yardımcı olan pratikleri günlük rutine entegre etmek büyük bir önem taşıyor. Bu pratikler arasından meditasyon ön plana çıkıyor. Bu yazımızda, zihni ve bedeni rahatlatarak anda kalmayı sağlayan transandantal meditasyonu sizler için kaleme aldık.
Transandantal meditasyon nedir?
1950’lerde Yogi Maharishi Mahesh tarafından geliştirilen transandantal meditasyon, zihni derin bir dinlenme ve rahatlama durumuna sokmayı sağlayan basit ve doğal bir meditasyon tekniği olarak karşımıza çıkıyor. Hindistan’ın eski Vedik geleneğine dayanan bu meditasyon çeşidi, şu anda dünya çapında pek çok kişi tarafından uygulanıyor.
Transandantal meditasyon, diğer meditasyon türlerinden mantralarıyla ayrılıyor. Mantralar pratik esnasında tekrar edilen sesler olup zihnin odaklanmasına ve sakinleşmesine yardımcı oluyor. Bu meditasyon esnasında mantralar tekrarlanarak zihin sessiz bir akışa geçiriliyor. Bununla birlikte, mantralar sayesinde bilinçaltına istenilen pozitif düşünce kalıpları da yerleştiriliyor.
Bu meditasyon çeşidi esnasında çeşitli geleneksel mantralardan faydalanılabiliyor. Ayrıca, transandantal meditasyon yapan insanlar kendilerine özel anlamsız sesleri de tekrarlayabiliyorlar. Bir başka deyişle, bu pratik esnasında kendi mantralarınızı kullanarak bedeniniz ve zihniniz arasında bir denge sağlayabilirsiniz. Bu meditasyonu ilk defa gerçekleştirecekseniz en bilindik mantra olan ‘’Om’’ sesiyle ilk adımı atabilirsiniz. Bununla birlikte, su, ateş, hava ve gökyüzünü temsil eden ‘’Om Namah Shivaya’’ ve şükran içeren ‘’Aham-Prema’’ mantralarını da kullanabilirsiniz.
Transandantal meditasyonun faydaları nelerdir?
Bu pratik kolay bir şekilde uygulanmasına rağmen pek çok fayda sunuyor. Yapılan araştırmalar, bu pratiğin kan basıncını düzenlediğini ve yüksek tansiyonu dengelediğini kanıtlıyor. Ayrıca, bu meditasyonun bir rutine dönüştürülmesi sayesinde daha huzurlu ve derin uykular açığa çıkıyor.
Fiziksel faydalara ek olarak, transandantal meditasyon aracılığıyla yüksek stres seviyesi düşürülebiliyor ve kaygı gibi sorunlardan arınılıyor. Bunlara ek olarak, gün içinde odaklı ve verimli olmak isteyen bireylere de bu pratik öneriliyor. Aynı zamanda, zihni sakinleştiren bu meditasyonla duygusal dalgalanmalar da azaltılabiliyor.
Transandantal meditasyon nasıl yapılır?
Negatif duygu ve düşüncelerden uzaklaşmanıza yardımcı olacak transandantal meditasyonu her gün 20-30 dakika boyunca uygulayabilirsiniz. Bu pratiği güne başlamadan veya günü bitirip yatağa geçmeden önce gerçekleştirebilirsiniz. Herhangi bir özel çaba ya da beceri gerektirmeyen bu meditasyon için birkaç basit adımı takip etmeniz gerekiyor.
Transandantal meditasyona başlamadan önce, pratiği gerçekleştireceğiniz alanı huzurlu ve sakin bir ortama çevirmelisiniz. Hazırlık aşamasında ışıkları biraz loşlaştırabilirsiniz veya tamamen kapatıp mum yakabilirsiniz. Ayrıca, telefon gibi dikkatinizi dağıtabilecek objeleri de pratik ortamından uzaklaştırabilirsiniz. Bu sayede, sizi meditasyona davet eden bir alan yaratabilirsiniz.
Pratik ortamınızı oluşturduktan sonra, ayaklarınızın ve ellerinizin rahat olacağı bir pozisyonda oturmalısınız. Pozisyonunuzu ayarladıktan sonra da birkaç derin nefes alıp vererek benliğinizi pratiğe hazır hale getirebilirsiniz. Nefes alışverişinin arkasından gözlerinizi kapatarak meditasyon mantranızı seçmelisiniz. Bu seçimi pratiğe başlamadan önce de yapabilirsiniz. Mantranızı seçtikten sonra, bu sesi tekrarlamaya başlamalısınız. Bu esnada zihninizde istemediğiniz düşüncelerin dolaşabileceğini fark ederek bu durumun fazlasıyla doğal olduğunu kabul etmelisiniz. Bu kabulleniş sayesinde daha derin bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Mantranızı sessizce tekrarlarken gözlerinizi kapalı tutmaya ve derin nefesler alıp vermeye özen göstermelisiniz. Mantra tekrarı sayesinde zihninizi sakinleştirmeye başlayabilirsiniz. İhtiyacınız olan süreyi tamamladıktan sonra, hemen ayaklanmak yerine el ve ayak parmaklarınızı hareket ettirmeye başlayabilirsiniz. Minik hareketlerle ve yavaşça gözlerinizi açarak kendinizi dünyaya döndürebilirsiniz. Hazır hissettiğiniz zaman da oturma pozisyonunu bozarak harekete geçebilirsiniz.
Herkes tarafından kolayca öğrenilebilen ve uygulanabilen bu pratik için eğitmenler tarafından önerilen çeşitli mantraları değerlendirebilirsiniz. Bu mantraların anlamlarına bakarak sizin için en uygun olanı seçip pratiğinize dahil edebilirsiniz. Bu pratiği sabah veya akşam olmak üzere her gün uygulayarak daha temiz bir zihne sahip olabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Uyku meditasyonu nedir, nasıl yapılır?