Trakya bağ rotası: Bağcılık, şarap üretimi ve 4 görülesi bağ evi
Şarap, içimi ile olduğu gibi üretimiyle de tecrübe, ilgi ve sabır gerektiren kökü çok eskilere dayanan kültürel bir olgu. Günümüzde her ne kadar alkollü içecek tüketmek konusunda farklı müdahaleler ve seçimler ile karşılaşıyor olsak da, popüler bir aktivite olarak şarap tadımları, bağ bozumu festivallerine katılım, üzüm ve şarap üretimine yönelik ilgi artmakta.
Üzüm; çeşitlerine göre farklı hava, iklim ve üretim koşulları altında yetiştirilmekte, toplanmakta, fermente edilmekte, şişelenmekte ve depolanmakta. Buna göre; örneğin Tekirdağ yöresinde beyaz şarap; Doğu Anadolu’da kırmızı şarap imalatına daha sık rastlanabilmekte. Ancak tecrübe, sabır ve doğru ortam koşulları ile Türkiye’nin birçok bölgesinde yetiştirilmiş beyaz, rose ve kırmızı şaraplar tüketicinin beğenisine sunulmakta.
Trakya Bağ Rotası’na daha önceki bir yazımda kısa da olsa değinmiştim. Bu yazıda da bir hafta sonu etkinliği olarak İstanbul’a yakın konumdaki Tekirdağ şehrinde ziyaret edebileceğiniz 4 farklı üzüm bağı üretim ve tadım yerlerini paylaşıyorum. Bu bağ evlerinde yapılan turlara katılarak üzüm üretimi, toplanması, şarap üretimi, şişelenmesi, saklama koşulları ve tadımı konusunda, bu işe gönül vermiş üreticilerden birebir sohbetler eşliğinde bilgi alabilirsiniz.
Barbaros Bağ Evi / Barbare Şarapları
Barbaros Bağ Evi hakkında detaylı bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Barel Vineyards / Barel Bağ Evi
Barel Bağ Evi hakkında detaylı bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Chateau Nuzun / Şato Nuzun
Şato Nuzun hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız Şato Nuzun web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Umurbey Vineyards / Umurbey Bağ Evi
Umurbey Bağ Evi hakkında detaylı bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: In vino veritas: Toprak, üzüm ve şarap üzerine