Toprağın altında büyüyen mucize: Zencefil
İnsanlığın 2000 yılı aşkın süredir, hemen her rahatsızlıkta başvurduğu mucize kök bitki zencefil, saymakla bitmeyen faydalarıyla Çin’den dünyaya yayılan en doğal ilaçlardan biri. Özellikle Uzakdoğu kültüründe geniş bir yeri olan zencefile, yemeklerde bile rastlamak mümkün. Cinsine bağlı olarak sarı, kırmızı ya da beyaz renklere sahip olan bu benzersiz bitkinin, mide hassasiyeti ve bulantı gibi sıkıntıların çözümünde oldukça etkili olduğu biliniyor.
Zencefil nelere iyi geliyor?
Aslına bakarsanız zencefilin, kanıtlanmış ve henüz bilimsel olarak kanıtlanmayan pek çok faydası bulunuyor. Öyle ki, 2009 yılında yapılan bir araştırmaya göre kemoterapi gören ve bulantı önleyici ilaçlarını zencefil ile birlikte alan hastaların %40’ında bulantı sorununun azaldığı kaydediliyor. Alternatif tıp uzmanı ve Natural Choices For Women’s Health kitabının yazarı Dr. Lauire Steelsmith’e göre zencefil tüketmek, dolaşım bozukluğu ve sırt ağrılarına iyi gelmesinin yanında; erteleme eğilimi ve harekete geçme konusunda motivasyon eksikliği yaşayanlarda da olumlu sonuçlar doğuruyor. Bu yönüyle zencefil, hem fizyolojik hem de psikolojik yararlarıyla, sağlıklı beslenmenin ayrılmaz bir parçası olmayı hak ediyor.
Diyabet komplikasyonları: Araştırmalar, zencefil tüketiminin idrardaki protein oranının düşürülmesi ve böbreklerin korunması konusunda oldukça etkili olduğunu ortaya koyuyor. Zencefil tüketimi, insülin ve kötü kan yağlarını kontrol etmeye yardımcı olduğu gibi, kan dolaşımını hızlandırmasıyla da kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltıyor.
Kireçlenme: Plasebo kontrollü deneyler, zencefil içerikleri tüketen artrit (kireçlenme) hastalarının diz ve eklem ağrılarında hissedilir azalmalar olduğunu gösteriyor.
Grip ve soğuk algınlığı: Grip ve soğuk algınlığından muzdarip bünyelerin en sık başvurduğu doğal reçetelerden biri de zencefil içeren çaylardır. Bunun sebebi zencefilin, üst solunum yolu hassasiyetini giderici antihistaminik ve dekonjestan etkisidir.
Ne kadar zencefil tüketmeli?
Zencefil, ısıya ve oksijene karşı çok dayanıklı olmayan bir bitkidir. Dolayısıyla zencefil köklerini, hava almayan bir kap içinde tutarak, serin bir yerde muhafaza etmelisiniz. Ayrıca her ne kadar doğal bir içerik olsa bile, her şey gibi zencefili de kontrollü olarak tüketmekte fayda var. Zencefili kök olarak tüketecekseniz, yumruk büyüklüğündeki zencefili kaynatarak elde edeceğiniz çaydan günde 2 fincan içebilir, ya da günde 6000 mg zencefil kapsülü kullanabilirsiniz.
Unutmadan belirtmek gerekiyor: Zencefil tüketimi bazı bünyelerde kan şekerinin düşmesine neden olabileceği gibi, Aspirin türevi kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte alınması da sakıncalı görülebiliyor.
Uplifers önerisi: Zencefilli havuç çorbası
Grip ve soğuk algınlığının kol gezdiği bugünlerde bol bol zencefil tüketmek için bu leziz çorba tarifini mutlaka deneyin!
Malzemeler: 1 büyük soğan, 2-3 diş sarımsak, 3-4 kaşık zeytinyağı, 4-5 adet havuç, 1 litre tavuk suyu, 1 su bardağı günlük süt, 2 tatlı kaşığı toz zencefil, istendiği kadar dereotu – taze soğan ve kişniş, tuz, karabiber, 1 adet küp şeker
Hazırlanışı:
• Isıttığınız tavaya zeytinyağını, ince ince doğradığınız soğanı, sarımsakları ve 1 adet küp şekeri ekleyip birkaç dakika kavurun.
• Soğan – sarımsak karışımı şeffaflaştıktan sonra içine rendelenmiş havuçları ve tavuk suyunu ekleyin. Bu aşamada tuz ve karabiberi de ekleyebilirsiniz.
• Havuçlar yumuşadıktan sonra tavaya süt ve zencefil ilave edin ve karışımı blender yardımıyla iyice öğütün.
• Son olarak, çorbanızı incecik kıydığınız dereotu, taze soğan ve kişniş ile süsleyebilirsiniz.
İlginizi çekebilecek diğer içerikler:
Mutfağınızdaki 15 mucize bitki
Soğuk algınlığı ve griple geleneksel yöntemlerle savaşın
Mutfağınızda bulunması gereken süper besinler ve sağlığınıza faydaları