X

Tıpta yeni ufuklar: Ketozis, kök hücre ve ozon terapisi

Bilim her geçen gün gelişirken bize de sağlıklı yaşam ve hastalıkların tedavisiyle ilgili yeni yöntemler sunuyor. Bugün geçmişe nazaran çok daha fazla sağlıklı yaşam ve tedavi yönteminden haberdarız. Peki, bu farklı ve yeni yöntemlerin hepsini tam olarak biliyor muyuz? Aşağıda son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz ketozis, kök hücre ve ozon terapisi yöntemlerinin açıklamalarını bulabilir ve bunlarla ilgili daha fazla bilgi istiyorsanız yazının sonundaki videoyu izleyebilirsiniz:

Ketozis

Ketozis, ketojenik beslenme sonucunda girilen bir süreçtir. Alınan karbonhidrat miktarının kısıtlanıp yağ tüketiminin arttırılmasıyla sağlanan ketojenik beslenme, temelde vücudun enerji kaynağını karbonhidratlar yerine yağlardan sağlaması üzerine kurulu bir beslenme şeklidir. Vücutta yeterince karbonhidrat olmadığında, yağlar yakılmaya başlanır. Bunun en temel nedeni ise, vücutta karbonhidratların fazla olmasının yağ yakımına bir engel teşkil etmesidir. Bir başka deyişle, karbonhidrat alımı azaltıldığında, vücut zaten daha fazla yağ yakmaya başlayacaktır. Ketojenik beslenme ise bunu sağlamak için oldukça uygun bir beslenme şeklidir.

Bilim her geçen gün gelişirken bize de sağlıklı yaşam ve hastalıkların tedavisiyle ilgili yeni yöntemler sunuyor.

Ketozis, ketojenik beslenmenin amacıdır. Bu süreçte enerji kaynağını yağlardan sağlayan vücut, bu şekilde fazla yağların atılmasını sağlar, kök hücre üretimini arttırır, beynin daha iyi çalışmasını sağlar ve vücuttaki iltihabı azaltır. Eat Fat, Get Thin kitabının yazarı Dr. Mark Hyman, ketojenik beslenmede avokado, zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı ve ceviz, fındık vs. gibi yağların bol miktarda tüketilmesi gerektiğini belirtiyor ve ketozis sürecinin metabolik hastalıkların yanı sıra Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklar açısından da faydalı olduğunu savunuyor.

İlginizi çekebilir: Ketojenik diyet nedir, nasıl uygulanır?

Kök hücre

Vücutta bulunan zarar görmüş hücreler kendilerini yenileyemezler. Bunların yerine yeni ve sağlıklı hücrelerin üretilmesi ise kök hücre tedavisi sayesinde mümkün olur. Aslında kök hücre tedavisini organ naklinin hücre versiyonu olarak düşünebiliriz. Omurilik cerrahı Dr. Carrie Diulus, kök hücrelerin embriyo ve yetişkin kaynaklı hücreler olmak üzere ikiye ayrıldığını belirtiyor. Bu hücreler kan hücresi, sinir hücresi, kas hücresi ve deri hücresine kaynak olabilirler.

Kök hücre yöntemi ile tedavi edilebilen hastalıkların başında diyabet nedeniyle pankreas yetersizliği, Parkinson ve Alzheimer gibi sinir sistemi hastalıkları, retina hastalıkları, kalp ve damar rahatsızlıkları geliyor. Dr. Hyman ve Dr. Diulus, kök hücre tedavisinde geleceğin umut vaat ettiğini de ekliyor.

Ozon terapisi

Ozon, hepimizin bildiği 2 atomlu oksijenin 3 atomdan oluşan halidir. Ozon terapisi ise hastaya doktorların belirlediği ölçüde ve farklı yöntemlerle ozon verilmesidir. Kas veya eklem içine enjeksiyon, açık yaraya doğrudan ozon uygulanması, kan yoluyla ozon verilmesi gibi yöntemler bunun örnekleridir. Ozonun sağlık için bu kadar yararlı olmasının nedeni, bu maddenin tüm bakteri, mantar ve virüsler üzerindeki etkisidir. Dr. Hyman, oldukça güçlü bir madde olan ozonun metabolizmayı hızlandırdığını, vücudun oksijen kapasitesini arttırdığını, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hücre fonksiyonlarını iyileştirdiğini ifade etmektedir. Ozon terapisinin faydalı olduğu başlıca hastalıklar diyabet, alerjiler, mantar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklardır. Ozon ayrıca kanser tedavisinde ve yaşlanma karşıtı terapilerde de kullanılır.

İlginizi çekebilir: Neden farklı hızlarda yaşlanırız?

Ketozis, kök hücre ve ozon terapisi ile ilgili Dr. Hyman ve Dr. Diulus’tan daha fazla bilgi almak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

Videoyu izlemek için tıklayın.

Kaynak:
mindbodygreen.com

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale