Kanser, 21.yüzyılda halen tam olarak tedavisi bulunamayan hastalıklardan biri. Ancak tıp ilerliyor ve her geçen gün kanser tedavisiyle ilgili yeni gelişmeler kaydediliyor. ImMucin isimli aşı da bunlardan biri. Kanser tedavisinde devrim niteliğinde bir yenilik olan ImMucin, vücudun bağışıklık sistemine, kötü kanser hücrelerine saldırmayı ve onları yok etmeyi öğretiyor. Yani iyi ve sağlıklı hücrelere bir şey olmazken, sağlıksız kanser hücreleri zarar görüyor.
Diğer aşı türlerinden farkı ne?
ImMucin, bir ‘tedavi’ aşısı. Bu onu diğer aşı türlerinden ayırıyor. Çünkü alışılagelmiş aşı sistemi bağışıklık sistemine, vücuda yabancı olan belirli bakteri ve virüslere karşı kendini savunmayı öğretiyor ve sağlıklı insanlara uygulanıyor. Tedavi aşıları ise tıpkı ilaçlar gibi hasta insanlar tarafından kullanılıyor.
Ayrıca kanser hastalığını diğer hastalıklardan ayıran başka bir özellik de ImMucin’i farklı kılıyor: Kanser hücreleri, aslında vücuda sonradan gelen yabancı hücreler değil, aksine vücudun kontrolsüz bir şekilde bölünen kendi hücreleri. Bu durumda bu hücrelerle savaşmak, vücuda yabancı olan bakteri ve virüslerle savaşmaya oranla çok daha zor bir hal alıyor. Bulunan kanser aşısı ise hastaların bağışıklık sistemine, vücutta bulunan sağlıksız kanser hücrelerini bulmayı, tanımayı ve sadece onları yok etmeyi öğretiyor.
İlginizi çekebilir: Egzersiz yapmak kansere yakalanma riskini azaltıyor mu?
Herkese uygulanabilir
ImMucin aşısının, kanser tedavisinde uygulanan diğer yöntemlere nazaran 2 önemli avantajı bulunmakta. Bunlardan ilki, aşının herkese uygulanabilir olması. Her insanın bağışıklık sisteminin son derece özgün olduğu düşünüldüğünde, diğer tedavi yöntemleriyle neden herkeste iyi sonuçlar alınmadığı anlaşılabilir. Ancak ImMucin, bağışıklık sistemine çok temel düzeyde müdahale ettiği için, bu özelliği onu tüm hastalara uygulanabilir kılıyor.
Kanserin direncini kırıyor
Aşının ikinci avantajı ise, hastalığın direncini kırması. Kanser hastalığının oldukça dirençli bir hastalık olduğunu biliyoruz. Hastaya uygulanan bir tedavi sonucunda, kanser hücreleri bu tedavi türüne bağışıklık kurup direnç gösterebiliyor. Ve bu şekilde bilinen tüm tedavi yöntemleri uygulanmaya başlanırken, kanser hücreleri de hepsine direnç göstererek tüm tedavilerin yanıtsız kalmasına yol açabiliyor. Bunun temel nedeni ise bu hücrelerin tedaviden saklanmayı ve hatta tanınmamak için kendilerini mutasyona uğratmayı bilmeleri. Ancak yeni kanser aşısı, saklanmaya çalışan ve değişen kanser hücrelerini de tanıyıp onlarla savaşabiliyor.
ImMucin, şu an halen klinik deney düzeyinde. Bu deneylerde şimdiye kadar her şey iyi gitti. Bundan sonra da benzer olumlu sonuçlar alınırsa, aşının 6-7 yıl içinde piyasaya sürülmesi bekleniyor. Bununsa kanser tedavisinde bir devrim yaratacağı kesin.
Aşağıdaki videoda ImMucin ile ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz:
İlginizi çekebilir: Kanserle savaşmada etkili olan kabuklu yemişler