Tıp dünyasında çığır açan başarı: Hızlı tren teknolojisiyle çalışan yapay kalp nakli
Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler, yapay zekanın ilerleyişi, robotik cerrahi alanındaki yenilikler gibi pek çok ilerleme, tıp dünyasının bir adım daha öteye gitmesine zemin hazırladık. Yenilikçi teknolojiler, özellikle cerrahi alanda büyük atılımların gerçekleşmesine, karmaşık operasyonların daha güvenli ve başarılı bir şekilde ilerlemesine katkı sağladı. Bu gelişmelerin en çarpıcı örneklerinden biri de geçtiğimiz günlerde gerçekleşen bir yapay kalp implantasyonu oldu.
Teksas Kalp Enstitüsü ve Avustralya kökenli tıbbi cihaz şirketi BiVACOR’un öncülüğünde gerçekleştirilen bu operasyonda, yüksek hızlı trenlerin maglev teknolojisiyle çalışan bir yapay titanyum kalp ilk kez bir insana nakledildi.
Yüksek hızlı trenlerde kullanılan bir prensip olan manyetik levitasyon (MAGLEV) teknolojisiyle tasarlanan bu yapay kalbin valfleri veya esneyen ventrikül odaları yok. Bunun yerine, nabızlı çıkış, hızla dönen bir çark tarafından sağlanıyor. ‘Titanyum yapılı bir biventriküler döner kan pompası’ olarak da tanımlanıyor.
Texas Medical Center’daki Baylor St. Luke’s Medical Center‘da gerçekleştirilen bu operasyonda kardiyojenik şokta olan, kalp nakli bekleyen ve durumu kritik olan 57 yaşındaki erkek hastaya nakil yapıldı. 6 saatlik operasyonun ardından başarıyla gerçekleştirilen implantasyon, tıp dünyasında çığır açıcı bir dönemin de kapısını aralamış oldu.
“Cihazın normal yaşam belirtilerini ve organ fonksiyonlarını sürdürmek için yeterli kan akışı sağladığını gösterebildik.” diyen Teksas Kalp Enstitüsü Başkanı ve CEO’su Joe Rogers, ameliyat sonrası 3. günde hastanın ventilatörden kurtulduğunu da müjdeledi. Takılan bu yapay kalbin hastayı sekiz gün boyunca hayatta tutmasından sonra hastaya donör kalp takıldı. Böylece, kalp nakli bekleyen ve kısıtlı zamana sahip olan hastalar için yeni bir umut ışığı doğmuş oldu. Şu an için bir köprü çözüm olma görevi üstlense de gelecekte insan kalbinin yerine geçebilecek kalıcı bir çözüm olması da beklentiler arasında.
Kaynak: labonline
İlginizi çekebilir: Kalp çarpıntısının stres ve kafein tüketiminden bağımsız olası nedenleri