Tiny House: Tüm dünyada yükselen minimalist ve ekonomik ev trendi
Yılın 365 günü bir tır konteynırının içinde, tek odalı yürüyebilen bir evde ya da kabinde, yaşam tarzınızdan ödün vermeden, hem de doğanın tam ortasında yaşamak sizce mümkün mü? İlk olarak Amerika’da başlayıp tüm dünyaya hızla yayılan ”Tiny House” (küçük ev) trendi, son birkaç yıldır ülkemizde de şehrin gürültüsünden uzaklaşıp minimalist, sade ve doğal bir yaşam tarzına geçiş yapanların tercihi haline gelmiş durumda.
Ekonomik ve pratik olduğu için şehir dışından ev almanızı ya da sıfırdan bir ev inşa etmeye masraf yapmanızı gerektirmeyen bu sevimli ve küçük evler, karavan-ev arası bir yaşam alanına sahip. İçinde mutfağından banyosuna ihtiyaç duyabileceğiniz her şeye sahip olan ve yılın 365 günü içinde yaşamaya olanak sağlayan ”Tiny House”ların en dikkat çeken özelliği geniş bir alana kurulmuş olmaları ve iç mekandan çok dış mekanda zaman geçirmeye elverişli şekilde dizayn edilmeleri.
Tiny House akımı nasıl ortaya çıktı?
Tiny House aslında adından da anlayabileceğiniz gibi minimalist bir yaşam tarzı deneyimlemek isteyenlerin yaşam alanını küçültme isteğiyle ortaya çıkmış bir ev trendi. Türkçe’ye küçük ev, mobil ev, tekerlekli ev, mikro ev gibi farklı şekillerde çevrilen Tiny houseların ilk ortaya çıkışı ise 1970’lerde başlıyor. Tüketim kültürünün yaşam alışkanlıklarını domine etmeye başlamasına bir tepki olarak doğan minimalizmin giderek daha da yaygın hale gelmesiyle birlikte, 2008 yılında yaşanan büyük ekonomik çöküşün etkisiyle ABD’de yaşanan mortgage kriziyle birlikte ev sahibi olmanın ‘lüks’ haline gelmesi, pek çok insanın hem daha ekonomik hem de daha ulaşılabilir olan tiny houselara yönelmesine neden oluyor. Kısıtlı bir alanda da ihtiyaç duyulan her şeyin karşılanabileceğini gösteren, pratik çözümleriyle pek çok normal evden daha kullanışlı olan bu küçük evler bu noktadan sonra dünyanın her yerinde popülerleşmeye başlıyr. Günümüzde de hem şehirden uzaklaşmak, hem minimalist bir yaşam tarzı benimsemek hem de finansal anlamda zorlanmadan ev sahibi olmak isteyenler hiçbir imar izni gerektirmeyen tiny houselarda yaşama fikrini daha cazip buluyor. Geldiğimiz noktada tiny house kültürü sürdürülebilirliği, sadeliği, tüketimden uzak, doğaya yakın bir yaşam tarzını ifade ediyor.
Farklı ve ilham verici Tiny House modelleri
Siz de bu konseptin nasıl yapılacağını, nasıl detaylara önem verilmesi gerektiğini ve kurulum aşamasından içinde yaşanılabilecek hale gelene kadar nasıl adımlar izlenmesi gerektiğini merak ediyorsanız, tüm ayrıntıları incelikle düşünülmüş bu ‘tiny house modelleri’nden ilham alabilirsiniz.
1. Tiny House tasarımcısı Shaye Boddington’ın konteynır evi ‘Hazel’
İlk evimiz ultra akıllı, geleceğe dönük yerleşim ve yerden tasarruf sağlayan mobilyalardan inanılmaz yeşil duvarlara, zarif şekilde işlenerek geri dönüştürülmüş ahşaplara ve yeşil çatı özelliklerine kadar tüm detayları özenle tasarlanmış bir Tiny House. 2,8 x 8,5 metrelik bir konteynır üzerine inşa edilen “Hazel”, tasarımcı Shaye Boddington’un eseri.
2. Bursa’nın merkezinde minimal ve ekolojik bir yaşam sunan Tiny House
İkinci evimizin sahipleri Yasemin ve Tanju doğaya daha yakın olmak, sağlıklı beslenmek, kendi yiyeceklerini ekip biçmek için bir arsa arayışına girmiş ve sonrasında geniş bir arazi üstüne ulaşılabilir ama etkileyici bir konteyner evi inşa etmişler. Evdeki tüm akılcı çözümler ve bahçedeki heyecan verici her köşe izlemeye ve dinlemeye değer!
3. Özlem Keşifte ile Türkiye’de Tiny House kültürü
Türkiye’de bulunan Bungalov, Minimalist ev gibi evleri tanıtan Özlem Keşifte ise 17 m²’lik muhteşem bir ufak ev ile karşımızda. Evin tüm özelliklerini, inşa aşamasından yaşam alanlarının kullanımına kadar detaylandıran Özlem Keşifte’nin anlatımıyla ülkemizdeki Tiny House kültürü.
4. Urla’da teknoloji ve tasarım odaklı lüks bir Tiny House
Endüstriyel tasarımcı Cem Kanmazalp’ın Urla’da kendisi için tasarladığı bu ilginç tiny house, normal tiny houselardan boyut ve tasarım olarak biraz farklı. Özellikle çocuklu ailelerin ve bir tiny houseta daha fazla alana ihtiyaç duyan bireylerin ilham alabileceği bu harika ev, çocuk odası, yatak odası, mutfak, oturma odası ve organik tarım yapılan bahçesiyle gerçek bir evden farksız sayılabilir. Şehirdeki evlerin mini bir prototipi olarak tasarlanmış bu harika tiny house, Cem Kanmazalp’in mesleğinden edindiği tecrübelerini teknoloji ve tasarımla birleştirmesiyle muhteşem bir yaşam alanı haline gelmiş.
5. Alaçatı’da U şeklinde sıradışı bir Tiny House
Alışıldık tiny houselara göre oldukça geniş bir kullanım alanı olan, üç konteynırın birleştirilmesi ile oluşturulan bu U şeklindeki tiny house, iç mimar Selina Kazazoğlu’na air. Rüzgarıyla meşhur Alaçatı’da rüzgardan korunaklı, doğayla iç içe olacak şekilde tasarlanmış bu harika evin sahibi malzeme seçimlerinden tasarım kararlarına, merak duyduğu stillerden evle kurduğu bağa kadar tiny houseta yaşama dair her şeyi tüm detaylarıyla bizlerle paylaşıyor.
İlginizi çekebilir: Şaşırtıcı ve özgün tasarımlarıyla tatilinizi muhteşem bir deneyime dönüştürecek Airbnb evleri