Tinder kullanmak özgüveninizi olumsuz etkileyebilir
Mobil flört uygulaması Tinder, binlerce kullanıcısıyla tüm dünyada gittikçe daha da popülerleşmeye ve her geçen gün flört arayan kişileri dakikalar içinde bir araya getirmeye devam ediyor. Tinder uygulamasının ne işe yaradığını ve nasıl kullanıldığını henüz keşfetmediyseniz Bilim erkeklere niçin Tinder kullandıklarını sordu: Cevaplar kadınlarınkinden daha farklı başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Hayatımıza girişi son birkaç yıl içinde gerçekleşen Tinder ve benzeri çevrimiçi partner bulma uygulamalarının bu denli talep görmesi ve her geçen gün daha fazla kişi tarafından kullanılıyor olması bu uygulamaların ruh sağlığına olan etkileri konusunda yapılan araştırmaları da beraberinde getiriyor.
Amerikan Psikologlar Birliği’nin (American Psychological Association) yıllık toplantısında sunulan bir araştırmanın sonuçları, Tinder gibi çevrimiçi flört uygulamalarının kullanıcıların özgüvenlerini düşürdüğünü ve kendi bedenleriyle ilgili algılarını olumsuz yönde etkilediğini gösterdi.
Araştırmaya göre Tinder’da partner seçiminin yalnızca dış görünüş değerlendirilerek yapılması, kullanıcıların sürekli olarak kendilerini diğer kullanıcılarla kıyaslamasına ve dış görünüşleriyle elde ettikleri olumlu izlenimi sürdürmek için sürekli olarak diğer kullanıcılarla rekabet içinde olmalarına sebep oluyor. Kişinin benlik ve beden algısını başkalarıyla yaptığı karşılaştırmalar sonucu oluşturması, kendi bedenini olduğu gibi kabul etmemesi ve öz değerini yalnızca fiziksel özellikleri üzerinden konumlaması olumsuz duygular geliştirmesine ve kendisini değersiz hissetmesine neden oluyor.
Yapılan çalışmada katılımcılara Tinder kullanımı, beden memnuniyeti, özgüven, duygu durumu, fiziksel olarak sürekli iyi görünme baskısı gibi farklı konularda sorular soruldu. Yaklaşık 700 kadın ve 120 erkek üniversite öğrencisinin yer aldığı araştırmada, Tinder kullanımının kadınların ve erkeklerin beden algısı ve duygu durumu üzerindeki etkileri incelendi. Araştırmacılar, çevrimiçi flört uygulamalarının kişilerin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin, uygulamaların gerçeklikten uzak oluşundan kaynaklandığının altını çiziyor.
Bazı araştırmacılara göre katılımcıların cinsiyet dağılımının eşit olmaması, yalnızca üniversite öğrencileri üzerinden veri toplanması ve elde edilen sonuçların küçük bir grubu yansıtması; tüm uygulama kullanıcılarının psikolojik problemler yaşayabileceği çıkarımını yapmak için yeterli değil.
Çevrimiçi flört uygulamalarının kullanıcıların ruh sağlığı üzerindeki etkisi tartışma konusu olsa da, yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlar bu uygulamaların kişilerin psikolojik durumunu olumsuz etkileyebileceğinin sinyallerini veriyor. Bu uygulamaların kişilerin gerçek görünümlerini, gerçek yaşantılarını, yani gerçek dünyayı yansıtmadığının, kullanıcıların en iyi görünümleriyle o platformda yer aldıklarının bilincinde olmak ruh sağlığınızı korumanız için son derece önemli.
Kendi değerinizi yalnızca kaç kişinin sizinle eşleştiği ve fotoğrafınızı beğendiği üzerinden belirlemeniz ya da sizi hiç tanımayan birinin sizin kişiliğinizi, geçmişinizi, fikirlerinizi bilmeden yalnızca fotoğrafınız üzerinden değerlendirme yapması gerçeği yansıtmayan, oldukça sınırlı bir değerlendirme olacaktır. Sonuç olarak, Tinder’ınızı gönül rahatlığıyla kullanmaya devam edebilirsiniz ancak değerinizi yalnızca bu uygulamaya indirgemek konusunda dikkatli davranmanızı tavsiye ediyoruz.
İlginizi çekebilir: Kadınlar için güvenilir bir flört uygulaması olduğu söylenen Tinder’ın görünmeyen yüzü
Kaynak:
Mensfitness