TikTok’tan kişisel bakımda devrim yaratan bir akım: Everything shower nedir?
Son zamanlarda başta TikTok olmak üzere pek çok sosyal medya platformunda ‘everything shower’ konseptine denk gelmiş olabilirsiniz. Türkçe’ye ‘her şey banyosu’ veya ‘her şey dahil duş’ olarak çevirebileceğimiz bu kavram, bir sosyal medya trendinden kişisel bakım pratiğine dönüşmüş durumda ve hızla yayılmaya devam ediyor. Peki, everything shower nedir ve nasıl yapılır, gelin yakından bakalım…
Everything shower ne demek?
‘Everything shower’, duş alırken sadece vücudu yıkamanın ötesine geçen bir konsepti ifade ediyor, daha doğrusu duşun yalnızca kendisini değil öncesini ve sonrasını da kapsıyor. Saç bakımından cilt bakımına, ıslak ve kuru bakımların neredeyse tamamı bu rutinde toplanıyor. Bu nedenle de bir duştan çok daha fazlası. Hatta ev konforunda bir SPA seansına benzetmek mümkün.
Tepeden tırnağa kendinize bakım yaparak hem bedeninizi hem de ruhunuzu şımartabileceğiniz bir bakım rutini arayışınız varsa ‘everything shower’ı mutlaka denemelisiniz. Şimdi gelelim bu bakım rutinin adımlarına. Adımları, üç bölüme ayırmak pratiklerin uygulanma sırasını karıştırmamak açısından önemli: Duş öncesinde, duş esnasında ve duş sonrasında yapılacaklar olarak üçe ayırmak mümkün.
Everything shower nasıl yapılır?
Bu kişisel bakım pratiğinin nasıl uygulanabileceğine geçmeden önce, şunu belirtmek önemli: Adımları kendinize göre uyarlayabilirsiniz. Bu tamamen kişisel ihtiyaçlara göre değişiklik gösterebilecek bir pratik, dolayısıyla elinizdeki bakım ürünlerine, cildinizin ihtiyaç duyduğu bakım rutinine göre kendinizce adımları artırabilir veya azaltabilirsiniz.
1. Duş öncesinde takip edebileceğiniz adımlar
- Makyaj temizliği: Duşa girmeden önce, yüzünüzdeki makyajı ve kirleri temizlemek için bir temizleme yağını kuru cilde uygulayın. Bu, cildinizi temizler, yumuşatır ve bakım için hazır hale getirir.
- Saç bakımı: Saçlarınızı açın ve güzelce tarayın. Saçınızı ve saç derinizi nemlendirmek için durulanacak türde bir saç bakım yağı veya ön bakım maskesi uygulayın. Varsa bone yardımı ile saçlarınızı toplayın.
- Kuru fırçalama: Cildinizi kuru bir fırça ile fırçalayarak ölü deri hücrelerini çıkarın ve kan dolaşımınızı artırın. Bu adım, cildinizi daha pürüzsüz ve canlı hale getirir, ayrıca temizlik ve nemlendirme öncesine de cildinizi hazırlamış olur.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
- Ağız ve diş bakımı: Bu adımı duştan önce, duş sırasında veya duş sonrasında da yapabilirsiniz. Kimi insanlar duş alırken dişlerini fırçalamayı tercih edebilirler. Bu nedenle sırasını değiştirebilirsiniz. Diş macunu, diş ipi ve ağız suyu kullanabilir, oil pulling yapabilirsiniz.
- Ortamı hazırlama: Duşa girmeden önce keyifli ve huzurlu bir ortam oluşturun. Dilerseniz küveti doldurun veya suyun sıcaklığını önden ayarlayın, ışıkları kısın, hoş kokulu bir mum yakın ve rahatlatıcı müziklerden oluşan bir playlist açın.
2. Duş esnasında takip edebileceğiniz adımlar
- Vücut peelingi: Duşta cildinizi ölü derilerden arındırmak için bir vücut peelingi kullanın. Bu adım, hem cildinizin daha yumuşak ve parlak olmasına yardımcı olur hem de sonradan uygulayacağınız bakım yağları ve nemlendirici kremlerin etkisini artırır.
- Saç temizliği: Saçınızı temizleyici bir şampuan ile yıkayarak önceden uyguladığınız saç bakım ürünlerini ve birikmiş kirleri temizleyin. Dilerseniz bu adımı uygularken saç derisine masaj yapan küçük ekipmanları da kullanabilirsiniz. Kullanıyorsanız şampuandan sonra saç uçlarınıza saç kremi uygulayarak kolay taranmaları için hazırlayabilir, varsa karışmış saç tellerini açabilirsiniz.
- Tüyleri alma: Eğer bacak, kol ve benzeri yerlerdeki tüylerinizi jiletle veya ıslak kullanıma uygun bir epilasyon aleti ile alıyorsanız, bu aşamada dilerseniz tüylerinizi de alabilirsiniz. Eğer jilet kullanıyorsanız öncesinde uygun bir tıraş köpüğü, krem veya jel kullanmayı unutmayın, aksi halde cildiniz tahriş olabilir.
- Yüz temizliği: Yüzünüzü, cilt tipinize uygun bir temizleyici ile yıkayın. Çift adımlı temizleme yapıyorsanız yağ ve su bazlı temizleyicilerinizi bu adımda kullanabilirsiniz.
- Vücut temizliği ve bakımı: Duş bakım yağı veya duş jeli kullanıyorsanız, bedeninizin kalan tüm kısımlarını temizleyerek, cildinizin tamamen arınmış ve mis kokulu hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
3. Duş sonrasında takip edebileceğiniz adımlar
- Yüz bakımı: Temizlenmiş cildinize uygun nemlendirici, nemlendirici maske, bakım yağı ve serumları seçip uygulayın. Yüzünüzün parladığını ve arınmış, yumuşacık bir dokuya geldiğini fark edeceksiniz.
- Vücut nemlendirme: Duştan çıktıktan sonra cildinize bir vücut serumu veya nemlendirici uygulayın. Bu, cildinizin nemlenmesini ve yumuşak kalmasını sağlar. Kollar, bacaklar, göbek, omuzlar, kısacası cildinizin her yerini nemlendirdiğinizden emin olun.
- El-tırnak bakımı: Tırnak bakım yağı ve el kremi ile sürekli göz önünde olan el ve tırnaklarınızın bakımını yapın.
- Saç bakımı: Duş sonrası ıslak saça uygulanabilen bir bakım yağı, kolay tarama spreyi veya kremi kullanıyorsanız uygulayın ve saç bakımınızı tamamlayın.
4. Son dokunuşlar
Cilt ve saç bakımlarınızı tamamladıktan sonra, en sevdiğiniz parfümü sıkın ve misler gibi kokan cildinizi ve saçlarınızı taçlandırın. Eğer devam etmek istiyorsanız en sevdiğiniz makyaj ürünlerini alın ve son dokunuşlarınızı tamamlayın. İçinde en çok mutlu hissettiğiniz kıyafetleri de seçmeyi unutmayın. Aynadaki kendinize bir selam verin ve içten dışa harika hissederek devam edin…
Bu adımları takip ederek, kişisel bakımınızı kapsamlı bir şekilde gerçekleştirebilir ve ‘her şey dahil duş’ deneyiminin keyfini çıkarabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Yeni başlayanlar için: Günlük cilt bakım rutini nasıl olmalı?