TikTok yasaklanıyor mu: En popüler sosyal medya platformunun tartışmalı dünyası
Bir süredir hem dünya hem Türkiye gündemini meşgul eden konulardan biri: TikTok yasaklanıyor mu? Bu soru, son dönemde oldukça tartışmalı gündemlerden biri haline geldi. Dünya genelinde bazı ülkeler çeşitli nedenlerden ötürü TikTok erişimini kısıtladığını veya TikTok uygulamasını tamamen yasakladığını açıklamıştı. Kanada, Avustralya, Norveç, Belçika, İngiltere, Yeni Zelanda gibi ülkeler, hükümete ait telefon ve elektronik cihazlarda TikTok kullanımını yasaklayan veya kısıtlayan önlemler aldığını dünya basınına duyurmuştu. ABD’de de TikTok’a yönelik güvenlik endişeleri nedeniyle federal çalışanların hizmet cihazlarında TikTok kullanımı yasaklandı. Tüm bu örneklerin yanı sıra farklı ülkelerde de benzer güvenlik ve veri koruma endişeleri nedeniyle TikTok kullanımının yasaklanmasına ilişkin gelişmeler gündeme geldi. En başta da Türkiye’de.
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman’ın yapmış olduğu birtakım açıklamalar, Türkiye’de de TikTok uygulamasına kısıtlama getireleceğinin sinyalleri olarak yorumlandı. Sayın Hüseyin Yayman, dijital mecralarla ilgili ciddi çalışmalar yürütüldüğünü dile getirerek, ‘bu mecraların Türk toplumunun aile yapısını, ahlakını, kültürünü bozucu yayınlar yapmasına karşı olduklarını’ ifade etti.
Ayrıca, sosyal medya fenomenlerine yönelik bir torba yasa hazırlığı olduğunu ve bu konuda ciddi adımlar atılacağını da konuşmasına ekledi. Bu açıklamaların yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın müstehcen yayın yapan bazı TikTok kullanıcıları hakkında şikayette bulunması ve uygunsuz içerikler yayınlayan birtakım kullanıcıların göz altına alınmaları, Türkiye’de TikTok yasaklanıyor yorumlarını güçlendirdi.
Şu an için Türkiye’de TikTok ile ilgili bir yasak ya da kısıtlama kararı bulunmuyor olsa da gelecek günlerde neler olacağı, ne tür kararlar alınacağı merak konusu. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nun çalışmaları ve sosyal medya fenomenlerine yönelik yasal düzenlemelerin sinyalleri, gelecekte başta TikTok olmak üzere bu tür platformlara yönelik kısıtlamaların getirilebileceğini gösteriyor.
Bu konu, hem destekleyenler hem de karşı çıkanlar arasında çoğu zaman gerilime neden olabiliyor. Hükümet verilerinin korunması, siber güvenliğin artırılması ve kamu sağlığına yönelik risklerin azaltılması gibi bir bakış açısı ile ele alındığında TikTok’a yönelik kısıtlamaların getirilmesi fayda sağlayıcı bir zemine oturtulabilir. Ancak öte yandan bu tür bir kısıtlama veya yasaklama, ifade özgürlüğüne müdahale ve teknolojik yeniliklerin önünü kesme gibi farklı argümanların da açığa çıkmasına neden olabilir. Özgürlük, güvenlik, toplumsal değerler ve sağlığın korunması arasında nasıl bir dengenin kurulacağı merakla bekleniyor.
Kaynaklar: euronews, cnnturk, hwp
İlginizi çekebilir: Sosyal medyada zihin sağlığı içeriklerinde dikkat etmeniz gereken kırmızı bayraklar