Tibetlilerin 5 ayini, ilk olarak 1939’da Peter Kelder tarafından ortaya çıkarılan ve 2500 yılı aşkın süredir var olan bir egzersiz sistemidir. Bu ayinlerin Hindistan’da doğan bir yoga serisine benzer Tibet yogası şeklinde olduğu da söyleniyor. Ancak, 5 ayin ve yerel Tibet yogası sürekli bir hareket dizisini vurgularken, Hindistan versiyonu statik pozisyonlara odaklanıyor.
Ayinler yıllarca yogiler arasında ünlenmesine rağmen, kuşkucu bir kitle ise bu hareketlerin Tibetliler tarafından otantik Tibet egzersizleri olarak bilinmediğini iddia ediyor.
İlk ayin
Kollarınızı omuzlarınızla yatay olacak şekilde iki yana açıp uzatın ve dik durun. Başınızın hafif döndüğünü hissedene kadar kendi etrafınızda dönün. Dikkat etmeniz gereken tek nokta soldan sağa dönmeniz gerektiği.
İkinci ayin
Halıya ya da yatağa dümdüz uzanın. Ellerinizi kalçalarınızın yanına düz bir şekilde yerleştirin. Parmaklarınız bir arada kapalı duracak ve her eldeki parmak uçları hafifçe birbirine dönük olacak bir şekilde durmalısınız. Ayaklarınızı hafifçe kaldırın ve dizlerinizi kesinlikle kırmayın. Birkaç saniyeliğine bu pozisyonda kalın ve daha sonra ayaklarınızı indirip orijinal konumuzuna dönün. Tüm vücudunuzun rahatladığını hissedin ve hareketi tekrarlayın. Ayaklarınızı kaldırdığınızda kafanızı da yerden hafifçe kaldırabilirsiniz.
Üçüncü ayin
Dizlerinizin üstüne çökün ve ellerinizi yanınıza dümdüz uzatın. Belinizden destek alarak kafanızı önce önce sonra arkaya bükün. Ayak parmaklarınız sayesinde, kafanızı geriye büktüğünüzde dengenizi kaybetmeyeceksiniz.
Dördüncü ayin
Vücudunuz dik ve bacaklarınızı uzatmış bir şekildi (L harfi şeklinde) oturun. Parmaklarınızı ayırmadan ellerinizi yere koyun. Sonra ellerinizinden destek alarak vücudunuzu kaldırın, vücudunuzu ters köprü hareketine benzer bir forma getirin. Bu hareket vücudunuzdaki bütün kasları çalıştıracaktır.
Beşinci ayin
Yüz üstü bir şekilde ellerinizi omuz genişliği mesafede yere koyun. Kalçanızı olabildiğince kaldıracak şekilde vücudunuzu yukarı kaldırın. Vücudunuz ters bir “v” harfi şeklini alacak. Sonra vücudunuza bir düşüş, bir eğilme pozisyonu verin. Vücudunuzdaki tüm kaslar hem en tepede hem de en düşük noktada maksimum gerilmeyi yaşayacak.
Bu hareketleri yapmanın faydaları
Kelder’a göre bu egzersizler, bastonlu yaşlı insanları gençleştirip uzun ve düzgün postüre sahip bireyler haline getiriyor. Ayrıca saçların beyazlamasını engelliyor ve saç dökülmesi problemini de ortadan kaldırıyor. Tüm bunlar Kelder’ın yayınladığı yazıda bulunuyor ve buna ek olarak, ayinleri sürekli olarak uygulayan kişilerin anlattığı diğer şeyler ise hep olumlu medikal gelişmeler olduğunu yönünde; gözlerin daha iyi görmesi, hafızanın güçlenmesi, cinsel gücü artırması, saç dökülmesini ve beyazlamasını engellemesi, yaşlanmayı engellemesi gibi birçok durumdan bahsediliyor. Ancak ayinlerin faydalarına dair tüm bu iddialar genellikle abartılıyor ve gerçek dışı beklentilere yol açıyor. Kazanılan faydalar genellikle enerjinin artması, stresin azalması, düşüncelerin berraklaşması, sakinlik hissi, güç ve esnekliğin artması yönünde oluyor; yani genel olarak sağlık ve iyi olma yönünde bir gelişme gösteriliyor.