Tibet egzersizleri aşağıda gösterildiği gibi 5 yoga pozundan oluşur. Bu 5 yoga pozunu ilk hafta günde 3 tekrar yaparak, sonraki hafta bu sayısı 2 tekrar daha ekleyerek artırın ve bu şekilde üçüncü hafta başında 7 kez yaparak 5 yoga pozunu tekrarlayın. Her pozu 21 kez tekrarlıyor duruma gelene kadar her hafta hareketleri canınız istediği istediği kadar artırabilirsiniz. Her hareketi 21 kez yapacak duruma gelmek asıl amacımız ve bu 5 yoga pozunu hayatınızın sonuna kadar sabah sporu haline getirdiğinizde ya da günün hangi saati istiyorsanız o zaman düzenli yapar hale geldiğinizde size kattıklarının farkına vararak hayatınıza devam edeceksiniz.
Bu 5 yoga pozunu düzenli yapmaya başladığımızda bazı yan etkiler görülebiliyor. Bu sizde olacak demek değil, ayrıca da kötü olduğunu anlamına da gelmiyor. Bunlar görülse bile devam edin; çünkü onlar işe yaradığının net göstergesi. Bu yan etkiler:
- Terleme ve kötü koku,
- Ciltte kızarıklık,
- İlk hafta baş ağrısı
Bu yapılan 5 yoga pozu, vücudun çakra merkezlerini yani endokrin sistemini harekete geçirdiğinden vücut toksin atmaya başlıyor. Ve bu etkilerin tek sebebi toksin atışı.
İlgili yazı: Çünkü yoga bir varış noktası değil, bir yolculuktur
Peki bu 5 yoga pozundan oluşan Tibet egzersizi ne işe yarıyor? Aslında çakra merkezlerini dengeliyor olması bile başlı başına yeterli bir sebep; ancak etkileri bununla sınırlı kalmıyor. Neler mi işte bakalım:
- Kaliteli uyku düzeni,
- Enerji ve performans artışı,
- Konsantrasyonda mükemmel seviyeye gelme,
- Zihinde berraklık ve hafızada güçlenme,
- Ciltte ışıldama,
- Bel, boyun ve sırt ağrılarının ortadan kalkması,
- Mide, bağırsak sendromlarının ortadan kalkması,
- Depresyon, mutsuzluk ve keyifsizlik halinin ortadan kalkması,
- ‘Kilo veremiyorum’ diyenlerin kilo vermesi ki, bu olay çakraların dengeye girmesi ile bedendeki blokaj ortadan kalktığı için gerçekleşiyor,
- Sigara içme isteğinde azalma.
Bu kadar bilgiden sonra, dilerseniz bu mucizevi 5 yoga pozundan oluşan Tibet Gençlik Pınarı egzersizine bir bakalım:
1. Hareket – Enerji
Bu harekette görselde yaptığım gibi kollar omuz hizasında dümdüz açılıyor ve sonra saat yönünde kendi etrafınızda dönüyorsunuz. Başlangıç noktasına geldiğinizde bir tur yapmış oluyorsunuz. Ve en önemlisi nefes; burundan alıp veriyoruz ve başlangıç noktasında bırakıyoruz.
2. Hareket – Toprak
3. Hareket – Hava
Vücudunuzu dik tutarak dizlerinizin üzerinde durun. Ellerinizi poponuzun altına koyun. Çenenizi göğsünüze yaklaştırın. Başınızı geriye doğru mümkün olduğu kadar eğerken, sırtınızı arkaya doğru esnetin. Nefes! Arkaya doğru eğilirken nefesi alın, esnerken nefesi tutun ve tekrar dikelip çeneyi göğüse yaklaştırırken nefesi verin.
4. Hareket – Su
Ayaklarınız arasında 15 cm. mesafe bırakıp bacaklarınızı dümdüz öne uzatarak yere oturun. Gövdeniz dik dururken, ellerinizi avuç içleriniz yere bakacak şekilde kalçalarınızın iki yanına koyun. Çeneniz göğsünüze değecek şekilde başınızı öne doğru eğin, ardından başınızı mümkün olduğunca geriye doğru sarkıtırken kollarınızdan kuvvet alarak kalçalarınızı havaya kaldırın. Gövdeniz havada, kollarınız dimdik, dizleriniz 90 derece kırılmış dururken bedeninizdeki tüm kasların kasıldığını hissedin. Başlangıçtaki oturur pozisyona dönerken kaslarınızı da gevşetin. Nefes! Gövdenizi kaldırırken derin bir nefes alın, kaslarınızı sıkarken nefesinizi tutun, yere inerken nefesinizi bırakın. Bu nefesler hep burundan alınıp verilmelidir.
5. Hareket – Ateş
Kollarınız dik ve bedeniniz aşağıya sarkmış halde kobra şeklinde durun. Avuçlarınızı yere koyun, başınızı yumuşak bir şekilde mümkün olduğu kadar geriye yatırın. Ayaklarınızı ve ellerinizi oynatmadan, kalçanızı yukarıya kaldırın ve vücudunuzla ters ‘v’ şekli meydana getirin. Çenenizi göğsünüze yaklaştırın. Nefes! Başınızı geriye götürdüğünüzde yavaşça bir nefes alıp, ters v pozuna girdikten sonra tüm akciğerlerinizi boşaltırcasına nefesinizi verin.
Sözlerimi Lao Tzu’nun sözüyle bitirmek istedim: ‘Binlerce kilometrelik bir yolculuk bile, tek bir adımla başlar’
Sevgiyle,