Terörün yarattığı psikolojik ve toplumsal sorunlarla baş etme yöntemleri
Terör, vatandaşlara korku ve çaresizlik duygusu aşılayarak toplumu tehdit eder. Amacı, korku faktörünü kullanarak, hem toplumu hem de devleti baskı altında tutmaktır.
Terörist saldırısına maruz kalındığında, insanlar genellikle bu saldırının yarattığı akut stres ve travma ile baş etme yolları arar. Bu saldırılar nedensiz, düzensiz ancak kasıtlıdır. Sivillerin de büyük oranda zarar gördüğü bu eylemlerin yarattığı psikolojik sorunlar ile başa çıkmak, eylemlerin nedensizliğini ve mantıksızlığını normal bir düşünce yapısıyla algılamak zor olduğundan, stres ve güvensizlik duygusu ile sonuçlanabilir.
Zenofobi, yani yabancı düşmanlığı, terörist eylemlerin tehdit ettiği toplumlarda yükselişe geçerek hem sosyal hem de psikolojik tehlikeler doğurur. Terör tarafından yayılan korku, özellikle toplum içindeki gruplar arasında güvensizlik varsa, ayrılıkları ve farklılıkları tetikleyerek bölünmelere sebep olabilir. Bu noktada, toplum içindeki farklılıkların, bir araya gelerek güçlü bir duruş sergileme konusunda ne kadar büyük bir fırsata dönüşebileceğini unutmamak çok önemlidir.
Terör saldırılarıyla hem psikolojik hem de toplumsal anlamda başa çıkabilmek için, bazı noktalara dikkat etmek faydalı olabilir.
1. Duygularınızın farkına varın
Hissediyor olabileceğiniz duyguları tanımlamaya çalışın. Bu duyguların anormal bir duruma verilmiş normal tepkiler olduğunu unutmayın.
2. Geçmişe dönün
Geçmişte bu tarz travmatik tecrübeler yaşadıysanız, nasıl baş ettiğinizi ve nasıl atlattığınızı hatırlamaya çalışın. Faydalı olduğunu düşündüğünüz yöntemleri, şimdi de uygulayın.
3. Konuşun
Korku ve tedirginliklerinizi paylaşın. Birinden yardım istemekte ya da destek almakta yanlış hiçbir şey olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Üstelik, bu sayede toplum olarak kenetlenmemiz, birbirimize destek olmamız da kolaylaşacaktır.
4. Devam edin
Günlük rutininize elinizden geldiğince devam etmeye çalışın. Unutmayın ki terörün amacı, topluma korku salarak toplum düzenini bozmaktır. Bunun olmasına izin vermeyin.
5. Umudunuzu yitirmeyin
Olayları gerçekçi bir açıdan inceliyor olsanız bile, her şeyin iyiye gideceği umudunu kaybetmeyin. Umut, hem birey hem de toplum olarak, akıl sağlığımızı koruyabilmek için en çok ihtiyaç duyduğumuz duygulardan biridir.
6. Kontrol edemeyeceğiniz şeyler için kendinizi yormayın
Toplum, bireylerden oluşur. Bir birey olarak psikolojimizi düzgün tuttuğumuz sürece, terörün korku salma amaçları toplum içinde kendine bir karşılık bulamayacaktır. Bu nedenle, size kendinizi iyi hissettiren şeyleri yapmaya devam edin. Kontrol edemediğiniz şeyler için kendinizi üzerek yıpratmak, toplum olarak daha umutsuz ve çaresiz hissetmemize sebep olur.
7. Çocuklar için öneriler
Yetişkin bireyler üzerinde kayda değer psikolojik hasarlar bırakabilen bu tarz olayların, çocuklar üzerindeki etkisinin daha fazla olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle elimizden geldiği kadar, çocukları bu korkudan uzak tutmaya çalışmalıyız. Ancak, bir şekilde bu endişeye maruz kalırlarsa, ebeveynleri olarak her daim yanlarında olduğumuzu ve korkmalarını gerektirecek bir şey olmadığını telkin etmek yardımcı olacaktır.
Kaynak:
Apa