Terk edilme korkusu ikili ilişkilerinizi nasıl etkiliyor?
‘‘Ya beni terk ederse?’’
‘‘Ya ayrılırsak?’’
‘‘Yalnızlık benim için mutsuzluk demek.’’
Bu cümleler aşkın varlığından çok korkunun işaretidir. Kişide var olan terk edilme korkusu, hem kişiye hem de ilişkideki diğer kişiye zarar verir. Terk edilme korkusu olan taraf kaygılı ve depresif olurken, birlikte olunan kişi de üzerinde bir baskı hisseder.
Terk edilme korkusuna sahip kişilerin özellikleri
- Terk edilme korkusu olan kişiler ilişki süreci boyunca yoğun bir huzursuzluk ve endişe yaşarlar.
- İlişkinin yolunda gitmesi kişi için büyük önem taşır. Küçük tartışmalar, sorunlar veya fikir ayrılıkları kişi için büyük bir tehdit olarak algılanır.
- Terk edilme korkusu olan kişi sürekli olarak tedirgindir. İlişkinin bitmesinden korkar. Bu korku nedeniyle karşısındaki kişiye alan bırakmak kişi için zor olur.
- Uzaklaşmak veya soğukluk olarak yorumlanan davranışlar tartışma sebebi olur.
- Kişi ilişkisini hayatının merkezine koyar. Tüm enerjisini ve zamanını karşındaki kişiye ayırır.
- İlişki iyi gitse de kişi karşısındaki kişinin sevgisinden emin olamaz.
- Kişi, karşısındaki bireyin her an kendisini bırakıp gidebileceğini düşünerek yoğun kaygı yaşar.
Ne Yapılmalı?
Bütün bu özellikler kişinin sağlıklı ve tatmin edici bir ilişki yaşanmasını engeller. Kişinin mutluluğu, huzuru ve hayattan aldığı doyum ilişkisine bağlı olduğunda, ilişkideki en ufak bir sorun ya da yolunda gitmeyen durum, kişinin yoğun mutsuzluk, umutsuzluk ve kaygı hissetmesine neden olur. Bir ilişki bu hali aldığında ortada sağlıklı bir ilişkinin varlığından söz edilemez.
Kurduğunuz ilişki bu şekilde ise, ilişki sürecinde bu kaygıları yaşamamak ve daha sağlıklı ilişki kurabilmek için psikoterapiden faydalanabilirsiniz.
Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.