X

Terk edilme korkunuzu doğru eş seçimi ile yenin

  • Sevdiğim kişi bir gün gidecek.
  • İnsanlar hayatıma girip çıkıyor.
  • İnsanlar gitmesin diye onlara sıkı sıkıya tutunurum.
  • İlişkimin bitmesinden çok korkarım.
  • İlişkimdeki en ufak bir uzaklaşma benim için endişe verici olur.
  • Yalnız kalmaktan çok korkuyorum.
  • Çok kıskancım.

Terk edilme şemasına sahip kişiler, sürekli sevdikleri kişinin kendisini bırakacağını düşünür ve bir gün yalnız kalacaklarına inanırlar. Yalnız kalma korkusuyla ilişkilerini büyük bir kaygı ile sürdürürler.

Terk edilme korkusuna sahip kişi için ilişkide büyük bir sorun olmasına gerek yoktur. Sevdiği kişinin gitmesinden duyduğu korkuyla aşırı hassas olurlar bu nedenle karşısındakinin sözcüklerini veya davranışlarını yanlış yorumlayabilirler. Her davranış veya sözcük ‘uzaklaşmanın sinyali’ olarak okunabilir.

Terk edilme korkusunun nedenleri

Terk edilme şemasının altında, çocukluk dönemi yaşantıları yatar. Ebeveynlerden birinin hasta olması veya kaybı, ebeveynler arası tartışmaların sık yaşanması ve birinin evden gitmesinden korkmak, yeterince ilgilenilmemiş olmak, anneyle veya babayla yeterince temas edememiş olmak veya ebeveynler tarafından aşırı korunmayla gelen hayatla başa çıkma becerilerinin gelişememesi terk edilme şemasının ortaya çıkmasına sebep olur.

Terk edilme korkusu olan kişilerin, duygusal ilişkilerde seçim yaparken dikkatli olması gerekir.

Sevgilinin ulaşılabilir, tutarlı, sevgisini göstermekte açık, şeffaf, ilişkiye bağlı ve kararlı kişileri seçmeleri bu şemalarının değişmesini sağlar. Bunun aksi tutumlarda olan kişileri seçen kişilerin terk edilme şemaları daha da güçlenecektir.

İnsana tanıdığı bildiği ‘güvende’ hissettirdiğinden, kişi yine kendisini bırakıp gidecekmiş gibi tutarsız davranan, duyguları ile davranışları birbirini desteklemeyen, bir var olup bir yok olan, ilişkide sorumluluk almayan kişiler ‘çekici’ gelebilir. Bu noktada terk edilmekten korkan kişilerin ilişkisini seçerken dikkatli olması gerekir.

Uzman Klinik Psikolog Romina Kuyumcuoğlu: Romina Kuyumcuoğlu // Uzman Klinik Psikolog - Haliç Üniversitesi Psikoloji lisans eğitiminin ardından aynı üniversitede Klinik (Uygulamalı) Psikoloji yüksek lisansı yaparak uzmanlık eğitimini tamamladı. Akademik eğitimlerin yanı sıra çeşitli kurum ve enstitülerden mesleki eğitimler aldı. Bunlar arasında Bilişsel Davranışçı Terapi, Aile ve Çift Terapisi eğitimleri bulunmakta. Kuyumcuoğlu, bireysel psikoterapilerin yanı sıra çeşitli grup çalışmalarında yardımcı terapistlik yapmaktadır. Türk Psikologlar Derneği üyesidir. http://www.rominakuyumcuoglu.com/
İlgili Makale