Tere bitkisinin sağlığınıza faydalarını biliyor musunuz?
Çin tıbbında tere bitkisi, hem üst solunum enfeksiyonlarında öksürük kesici ve ekspektoran olarak hem de toksinlere karşı kullanılan bir drogdur.
Tere ile ilgili yakın zamanda yapılan bir çalışmada, terenin farklı bölgelerindeki (yapraklar, sap, çiçekler gibi) antioksidan aktivite araştırılmıştır. Gayet güçlü bir antioksidan olduğu gözlenmiştir.
Tere mineral ve vitamin deposudur. Askorbik asit (C vitamini), A vitamini, D vitamini, tokoferol (E vitamini), folik asit (B9 vitamini), kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, beta-karoten, iyot ve yüksek miktarda linoleik yağ asitleri içermektedir. Sadece 100 gr tere; 610 mg potasyum, 80 mg fosfor, 10 mg sodyum ve 33 kcal enerji sağlamaktadır.
Terenin iyotça zengin olması nedeniyle guatr ve kabızlığı önleyici, magnezyum ve kalsiyumun yüksek olması nedeniyle de kansızlığı giderici, kemikleri kuvvetlendirici etkisi vardır. Ayrıca tere, vitamin, mineral madde ve çeşitli anti-kanserojen maddeleri içermesinin yanı sıra, eski çağlardan beri tohumları ve yeşil aksamı, astım, öksürük, deri hastalıkları ve çeşitli hastalıklara karşı tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
Tere hemen her gün sofranızı salata olarak süsleyebilir. Terenin tek başına yenince ağızda bıraktığı acımsı ve dili bir bakıma yakan tadı gidermek için hafif tuz ve zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
Sevgiler…
Referanslar:
1.Baagaoglu I, Kavalali G. Tere bitkisinin (Lepidium sativum L.) Halk Hekimliğinde Kullanılması. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/762044 Erişim tarihi: 24.05.2021.
2. Malar J et al. Antioxidative activity of different parts of the plant Lepidium sativum Linn. Biotechnol Rep (Amst). 2014;3:95-98. Published 2014 Jun 4. doi:10.1016/j.btre.2014.05.006
3.https://www.nefroloji.org.tr/folders/file/e0507.pdf Erişim tarihi: 24.05.2021.
İlginizi çekebilir: Narın sağlığa faydaları: “Günaydınım, nar çiçeğim” diyerek sevmemiz gereken meyve