Terapiye ne zaman gidilir?

Hayat iyi giderken değişime ihtiyaç duyulmaz; ancak acı çekmeye başlamak, değişmenin veya hayatımızda bir şeyleri değiştirmemiz gerektiğinin habercisidir. Acı çekmek, değişim için bir fırsattır. Bu duygu, ertelenmeye veya bastırılmaya çalışılırsa, hayat aynı zorluklarla sürmeye devam eder. Erteleme sorunu; görmezden gelmeye çalışmaktır ki, bu çok ciddi bir enerji kaybına sebep olur.

Neden acıdan kaçmaya çalışırız?

Acı ile buluşmak gözümüzü korkutur ve cesaret gerektirir. Ancak acıyla bir kez temas edildi mi (güvenli bir ortamda), başa çıkabilecek gücümüz olduğunu da görme şansımız olur.

Beden, ruh ve zihin acının dinmesine ihtiyaç duyar. Bu da acıdan kaçarak değil, aksine acı ile buluşarak gerçekleşebilir. Kaçmak işe yarasaydı şimdiye kadar acının geçmiş olması gerekmez miydi? Geçmiyorsa çözüm de orada değil demektir.

Terapide ne üzerine çalışılır?

Terapide, kişinin yaşadığı durum değerlendirilip, sorunun farkına varılıp, neye ihtiyaç duyulduğunu saptayıp eyleme geçme üzerine çalışılır. Ayrıca terapi kişinin acı çekmesine sebep olan, işe yaramayan düşünce ve davranışları saptayıp değiştirmeyi amaçlar. Böylece değişim süreci başlamış olur.

terapi
Terapi; kişinin acı çekmesine sebep olan, işe yaramayan düşünce ve davranışları saptayıp değiştirmeyi amaçlamaktadır.

Çocukluk döneminde yaşanan olaylar, eksik kalmış ihtiyaçlar, doyurulmamış duygular; yetişkin hayatınızda farklı şekillerde kendini gösterebilir. Geçmiş zamanda beliren ancak tatmin edilmemiş bir ihtiyaç, şimdiki zamanda mutlaka kendini gösterir. Yanlış ilişkiler, sosyal uyum sorunları, kaygı, depresyon bunların bir göstergesidir. Kişi neyin eksik olduğunu ve bunu nasıl tamamlayacağını bilmezse aynı duyguları ve aynı sorunları yaşamaya devam eder. Terapi; eksiklerin ne olduğunun fark edilerek, nasıl tamamlanacağına dair yapılan bir yolculuktur.

İlgili yazı: Terapiye ihtiyacım var diyenlere yardımcı olacak öneriler

Terapi ile kişinin farkında olmadığı değişim gücünü fark etmesi, yaşamını anlamlandırması ve bu yaşamı tatmin edici şekilde nasıl sürdüreceği üzerinde çalışılır.

Uzman Klinik Psikolog Romina Kuyumcuoğlu Psikolog
Romina Kuyumcuoğlu // Uzman Klinik Psikolog - Haliç Üniversitesi Psikoloji lisans eğitiminin ardından aynı üniversitede Klinik (Uygulamalı) Psikoloji yüksek lisansı yaparak uzmanlık eğitimini tamamladı. ... Devam