Terapiye ilişkin yanlış inançlar

Bugün sizlerle terapiye ilişkin yaygın yanlış inançları ele alacak ve bunları bir psikolog olarak doğru perspektifle açıklayacağım.

dummydummy

Terapi, zihinsel ve duygusal sağlığımızı destekleyen etkili bir araç olmasına rağmen, toplumumuzda hala bazı yanlış anlamalar ve önyargılar bulunmaktadır. İşte terapiyle ilgili yaygın yanlış düşüncelerden bazıları:

1. “Sadece akli dengesi yerinde olmayanlar terapiye gider.”

Bu yanlış bir inançtır. Terapi, sadece ciddi bir zihinsel hastalığı olan bireyler için değil, herkes içindir. Stres, kaygı, ilişki sorunları, yaşam geçişleri gibi pek çok konuda destek sağlar ve kişinin hayatını kolaylaştırır. Terapi aynı zamanda duygusal refahınızı artırmak ve günlük yaşamınızdaki zorluklarla başa çıkmanıza yardımcı olmak için de kullanılan bir araçtır.

2. “Sorunlarımı tek başıma çözebilirim.”

Özgüvene sahip olmak önemli olsa da, bazen zorluklarla başa çıkmak için yardım almak gerekebilir. Terapi, size iç görü kazandırır, duygusal süreçlerinizi anlamanıza yardımcı olur ve çözüm odaklı stratejiler geliştirmenizi sağlar. Profesyonel bir psikoloğun rehberliğiyle, sorunlarınızı daha etkili bir şekilde çözer ve kendiniz hakkında derinlik kazanırsınız.

3. “Terapi, zayıflığın göstergesidir.”

Tam tersine, terapiye başvurmak duygusal gücünüze ve özünüze yatırım yapmanın bir ifadesidir. Her zaman söylerim: Terapiye başlamak cesaret işidir. Belki de çok uzun süredir varlığını dahi unuttuğunuz nice konu önünüze serilecek. Bununla yüzleşebilmek ve dönüştürebilmek cesaret ve içsel güç gerektirir.

4. “Terapi sadece konuşmadır.”

Terapi, sadece konuşmaktan ibaret değildir.

Bir psikolog, çeşitli terapi teknikleri ve yöntemleri kullanarak size rehberlik eder. Görselleştirme, oyun terapisi, sanat terapisi, mindfulness gibi farklı yaklaşımlar, duygusal derinliği keşfetmeye ve iyileşmeyi desteklemeye yardımcı olur. Terapi, çeşitlilik gösteren etkileşimli ve işbirliği gerektiren bir süreçtir.

Değerli okurlar, terapiye ilişkin yanlış düşüncelerin üstesinden gelmek, daha sağlıklı bir zihinsel ve duygusal yaşam için önemlidir. Terapi, herkes için faydalı olabilecek bir kaynaktır. Kendinize duygusal desteği hak ettiğinizi hatırlatın ve gerektiğinde bir profesyonel psikologdan yardım almaktan çekinmeyin.

Sağlıklı günler dilerim.

İlginizi çekebilir: Meditasyon pratiğinde çapa kullanımı: Nedir, ne işe yarar?

Ezgi Aslantas: Psikolog Ezgi Aslantaş istanbul Bilgi Üniversitesi İngilizce Psikoloji bölümünden mezun olmuştur. Lisans hayatı boyunca Kanada Okulları, Humanite Psikiyatri Hastanesi, Çocuk Aile Danışmanlığı merkezi gibi birçok kurumda staj yapmıştır. 2014 yılında Beşiktaş Gençlik Meclisi ile beraber "İstanbul'dan Çorum'a Dostluk Köprüsü" projesini gerçekleştirmiştir. 2016 yılında "Radyo Vesaire" isimli radyo kanalında "Şiirin Ezgisi" isimli psiko-sosyal bir radyo programı hazırlayıp sunmuştur ve yine 2017-2018 yılları arasında Doç. Dr Ayten Zara süpervizyonluğunda "Çocuğa Şiddete Dur De" ve "Van Başkale Okul Yapımı" projelerinde gönüllü olarak yer almıştır. 2019 yılında ise "Bulut Hareketi" isimli şiddete karşı bir sosyal sorumluluk projesi başlatmıştır ve proje kapsamında özel ve kamu kurumlarına seminerler vermiştir. Bilişsel Davranışçı Terapi, Çözüm Odaklı Terapi, Bilişsel Beceri Eğitimi, Adli Görüşme Teknikleri, Objektif Testler, Psikofarmakoloji, Denver II gibi birçok mesleki eğitim ve atölyeye katılmıştır. Mesleki ilgileri arasında; depresyon, anksiyete bozukluğu, yas, ayrılık, obsesif-kompülsif bozukluk, ilişki sorunları, stres yönetimi, duygu yönetimi, motivasyon gibi konular yer almaktadır. Psikolog Ezgi Aslantaş, şu anda ergen ve yetişkin bireylerle yüz yüze ve online olarak çalışmalarına devam etmektedir.
İlgili Makale
whatsapp