Terapistlere göre hemen şimdi zihin sağlığınız için alabileceğiniz kararlar
Hayatımız, belirli dönemlerde yeni kararlar almak, hedefler belirlemek ve değişiklikler yapmak için ‘mükemmel zamanı’ beklemek üzerine kurulu gibi görünebilir: Yeni yıl, yeni ay, haftanın başı, doğum günleri ya da tatil dönüşleri gibi özel zamanlar, değişim için adeta ‘ideal’ bir başlangıç noktası gibi gelebilir çoğumuza. Tatil dönüşü spora başlamak, ‘pazartesi’leri diyete başlama günü ilan etmek, yeni yılda daha çok kitap okumak gibi gibi… Ancak, gerçek şu ki ‘mükemmel zaman’ diye bir şey aslında yok. Kendimize koyduğumuz bu zaman sınırlamaları, kabul edelim ki çoğu zaman hedeflerimizden uzaklaşmamıza neden oluyor.
Salı günü sağlıklı beslenmeyi bıraktıysak, çarşamba devam etmek yerine bir sonraki pazartesi gününü bekleyebiliyoruz örneğin. Halbuki aradaki günleri de sağlıklı beslenmek için değerlendirebiliriz. Veya spor yapmak, kendimize daha çok vakit ayırmak, sevdiklerimizle sosyalleşmek gibi farklı durumlar için de benzer örnekler geçerli. Biz kendi iyiliğimiz için hedefler koysak da bu zaman sınırlamaların içerisine hapsoldukça hem hedeflerimizden git gide uzaklaşıyor hem de zihinsel sağlığımıza kötülük etmiş oluyoruz.
Oysa ki hepimizin ihtiyacı güçlü, sağlıklı ve devamlı daha iyiye giden bir mental sağlık. Öyleyse gelin, pazartesi gününü, yeni bir ayın başlamasını ya da herhangi başka bir zamanı beklemek yerine hemen şimdi zihin sağlığımızı korumak için bazı kararlar verelim ve vakit kaybetmeden uygulamaya başlayalım. İşte terapistlere göre hemen şimdi mental sağlığınız için alabileceğiniz kararlar:
Sosyal medya kullanım alışkanlıklarınızı gözden geçirin
Set Boundaries, Find Peace: A Guide to Reclaiming Yourself kitabının yazarı Terapist Nedra Glover Tawwab; “Günde sadece 15 dakika sosyal medyada zaman geçirmeyi hedefleyebilir veya iş günleri boyunca zamanınızı en çok alan uygulamaları telefonunuzdan kaldırabilirsiniz.” diyor. Ayrıca “Kendinizi kötü hissettiğinizde sosyal medyaya yönelmek yerine, bu durumun üstesinden gelmenin daha sağlıklı yollarını bulmaya çalışabilirsiniz.” diye de ekliyor. Sonsuz ekran kaydırmalarının esiri olmamak için hemen şimdi bunu değiştirebilir, zihninize çok daha iyi bakabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Sosyal medya platformlarında kendimizi başkalarıyla kıyaslamayı nasıl bırakabiliriz?
Uzun zamandır görüşmediğiniz eski bir arkadaşınızla görüşün
Emotional First Aid kitabının yazarı olan Klinik Psikolog Guy Winch, zihin sağlığını korumak için alınabilecek en iyi kararlardan birinin eski bir dostla görüşmek olduğunu söylüyor: “Bir zamanlar sizin için değerli olan, iletişiminizi kaybettiğiniz kişilere ulaşın.” Eski ve değer verdiğiniz bir arkadaşınıza ulaşarak, “Seni düşünüyordum. Çok zaman geçti. Nasılsın?” gibi bir mesaj gönderebilirsiniz. Bu küçük adım, kaybolan bağları yeniden kurmanıza yardımcı olabilir.
Sizden çok farklı olan birine karşı empati geliştirmeyi deneyin
Harvard Medical School’da Klinik Sağlık Psikoloğu olan Calvin Fitch ise mental sağlık açısından empatinin önemini vurguluyor ve anlamakta güçlük çektiğiniz biriyle bağlantı kurmanızı öneriyor. Farklı siyasi, dini veya etnik kökene sahip birini sosyal medyada takip edebilir, onun topluluğunda vakit geçirebilir, hatta o gruptan kurgusal bir karakter hakkında bilgi okuyabilirsiniz. Fitch, “Onların bakış açısını anlamayı ve duygularını okumayı hedefleyin.” diyor. Farklı arka planlara sahip kişilerle bağlantı kurarak empati yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. Bu kişilerin bakış açılarını anlamaya çalışabilir ve onlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için çaba harcayabilirsiniz. Bu, kendi zihin sağlığınıza yatırım yapmanızı sağlayabilir.
İşi, işte bırakın
Bu, belki de günümüzde gerçekleştirmesi en zor kararlardan biri olabilir. Çünkü, yaptığımız işle o kadar meşgul oluyoruz, bu konuda o kadar çok stres ve kaygı biriktiriyoruz ki mesai saatleri dışında da iş üzerine düşünmeye devam ediyoruz. Oysa ki uzmanlara göre zihin sağlığımızı korumak istiyorsak işi, işte bırakmayı öğrenmek şart. Klinik Psikolog Guy Winch, daha fazla strese neden olduğu ve olumsuz düşüncelerle dolu bir girdaba sürüklediği için, işle ilgili üzücü düşünceleri tekrarlayarak zaman geçirmeyi bırakmanın alınacak en iyi kararlardan biri olduğunu söylüyor.
Her haftayı çeşitli aktivitelerle donatın
Hafta içi veya hafta sonu, sevdiğiniz aktivitelere ne kadar zaman ayırdığınızı bir düşünün veya ayırıp ayırmadığınızı… Calvin Fitch, haftada en az 4 aktivite planlamanın zihin sağlığını korumada oldukça etkili olduğuna dikkat çekiyor. Elbette ki iş dışında Yarın sabah katılmanız gereken toplantı, buna dahil değil. Belki bir spor karşılaşmasını izlemek, belki tiyatroya gitmek, belki arkadaşlarınızla akşam yemeği planlamak gibi aktiviteler olabilir. Böylece, hem dün içinde biriktirdiğiniz stresi azaltabilir hem de keyifli zaman geçirebilirsiniz.
Çevre dostu alışkanlıklar benimseyin
Eko-anksiyete, çağımızın kaçınılmaz sorunlarından biri ve ne yazık ki günden güne içinde yaşadığımızın dünyanın pek de iyiye gitmemesiyle daha da kötü bir hal alıyor. Bunun önüne geçmek için bireysel adımlar atmak, hem zihin sağlığınızı korumanıza hem de çevreye dost alışkanlıklar benimsemenize yardımcı olabilir. Guy Winch, kendinize plastik poşet kullanmamak, gıda atıklarını gübreye dönüştürmek, daha az araba kullanmak ve yakın yerlere yürüyerek gitmek gibi sözler vererek gezegenimiz için iyi bir şeyler yapabileceğinizi, bu sayede endişelerinizi azaltabileceğinizi belirtiyor.
Şükredin ve hem kendinize hem başkalarına teşekkür edin
Minnettar olmak, zihinsel sağlığın iyileştirilmesi de dahil olmak üzere çok sayıda faydaya sahip. Klinik Psikolog Guy Winch, minnet duygusunun ve bunu ifade etmenin, yaşama daha pozitif bir açıdan yaklaşmaya ve zihin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olacağına vurgu yapıyor. Bunun için de teşekkür mektupları yazmanın iyi bir fikir olduğuna dikkat çekiyor. İster sevdiklerinize ister kendinize minnet duyduğunuz şeyler hakkında mektup yazabilir, olumlu duygularınızı pekiştirerek mental sağlığınızı destekleyebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: En zor zamanlarda bile şükretmeyi unutmamanız gereken 10 şey
Her gün ‘ben zamanı’ planlayın
Klinik Psikolog Kelsey Latimer, her gün iki kez 10 dakikalık ‘ben zamanı’ ayırmanın, zihin sağlığını desteklemenin en keyifli yollarından biri olduğuna dikkat çekiyor. Gün içinde kendinizle baş başa kalabileceğiniz, işin, evin hızlı temposundan kısa süreli de olsa uzaklaşabileceğiniz anlar yaratarak bedeninizi ve zihninizi dinlendirebilir, iyi oluş halinizi destekleyebilirsiniz.
Profesyonel destek alın
Zihin sağlığı uzmanından destek almak, hem aldığınız kararları daha etkili bir şekilde uygulamanıza hem de iyi oluşunuzu desteklemenize yardımcı olabilir. Terapiye başlamayı düşünebilir, online veya yüz yüze seanslardan size en uygun olanı seçerek kendinize daha iyi bakmaya artık ertelemeden başlayabilirsiniz.
Sonuç olarak, her yeni gün, hayatımızda anlamlı değişiklikler yapmak ve kendimizi geliştirmek, sağlığımıza çok daha iyi bakmak, zihinsel iyi oluşumuza yatırım yapmak için harika bir fırsattır. Özel tarihleri veya dönemleri beklemek yerine, şu anı değerlendirerek ve küçük adımlarla ilerleyerek, hayatımızı kendi ellerimize alabiliriz.
İlginizi çekebilir: Beyin sağlığını iyileştirmenin en keyifli yolu: Seyahat etmek
Kaynak: time