Terapi süreci nasıl ilerler?
Terapi, kişiye günlük yaşantısını olumsuz şekilde etkileyen stres faktörleriyle başa çıkmasını öğreten bir süreçtir. Terapide, kişinin kendiyle ilgili farkında olmadığı pek çok şeyi görme şansı olur. Kişi duygularının, düşüncelerinin ve davranışlarının; neden, nasıl, hangi zamanlarda, ne şekilde ortaya çıktığını fark eder.
Terapide kişinin sorun yaşadığı bütün alanlar üzerinde çalışılır. Bu alanlar; gündelik yaşamdaki stresler, kaygılar ve korkular, ilişki sorunları, aile içi çatışmalar, okul ya da meslek hayatındaki aksaklıklar olabilir.
İyi bir terapi süreci nasıl olur?
İyi bir terapi süreci için terapistin bazı yeterliliklere sahip olması gerekir. Terapist psikiyatri ya da klinik psikoloji eğitimlerinden sonra, bir terapi yaklaşımı ile ilgili yeterli donanıma sahip olmak için çeşitli eğitimleri tamamlamış olmalı ve üzerine o yaklaşım ile ilgili süpervizyon almış olmalıdır.
Terapinin hedefleri nelerdir?
Terapi sürecinde danışanın beklentilerinin ve terapi hedeflerinin saptanması oldukça önemlidir. Beklentiler netleştirilmedikçe bilinmez bir yolda yolculuk yapılır. Hedeflerin belli olması ise sürecin bir haritası gibidir, bu nedenle ilk seanstan itibaren belirgin amaçlar saptanır. Bir danışanın hedefleri vardır, bir de terapistin kişi için yararlı olacağını düşünerek belirlediği hedefler vardır, bunlar üzerinde konuşularak terapi hedefleri netleştirilir. Böylece sürecin ne kadar zaman alacağı ile ilgili tahmini bir ön görü sağlanır ve hedeflere dair ne kadar yol katedildiği izlenebilmiş olur.
Terapistler süreç içinde öğüt vermez ve danışanın yerine karar almazlar. Kişi, yerine sorun çözmek danışanı terapiste bağımlı hale getirir. Amaç, kişinin farkında olmadığı gücünü fark etmesini sağlayarak onu cesaretlendirmektir. Bu uzun vadeli olarak kişiye çok yarar sağlayan ve güçlendiren bir yöntemdir.
Terapide danışanın sorun çözme becerisine dair kendi yeterliliğine olan inancı üzerinde çalışılır. Terapist bu süreçte danışan adına kararlar almaz, ne yapıp ne yapmaması gerektiğini söylemez. Objektif bir şekilde durumu değerlendirip, olası seçenekleri görebilmesi için kişiye rehberlik ederek ışık tutar. Seçenekler belirlendikten sonra seçim danışanın sorumluluğudur. Bu sorumluluğun alınması kişinin karar verme gücüne sahip olduğunu hissetmesini sağlar. Ayrıca ortaya çıkan olumlu sonuç için kendini takdir edebilir. Aksi takdirde başarılarını terapistin başarıları olarak görür ki bu iyi bir terapistin tercih edeceği bir şey değildir.
Amaç kişinin kendini takdir edecek konuma gelmesidir. Kişinin hayatındaki hoşnut olmadığı durumun değişmesine dair en fazla gücü olan yine kişinin kendisidir. Bu potansiyel değişim gücü herkesin sahip olduğu bir şeydir ve sadece fark edilmeyi beklemektedir. Kişinin içindeki gücü kullanabilmesi onu keşfetmesi ile mümkündür. Bu gücün ortaya çıkmasını engelleyen geçmişten gelen bazı anılar, duygular ve düşünceler olabilir. Terapi bu gücün ortaya çıkmasını engelleyen sebepleri fark etmenizi sağlayarak sahip olduğunuz güce inanmanıza yardımcı olacaktır.
Yazarın tüm yazıları için tıklayın.